>

February 13, 2017

Pengalaman defense proposal MSc.



Be confident. Be bold. Buat yang terbaik. Persediaan? Memang suka buat last minute. Tambah pula panel nya Ya Allah, tough la untuk defense stage. Prof dan Prof Madya kauuuu. Defense selasa, isnin baru siap touch up slide presentation. Ahad baru tambah lagi slide yang lompong2. Lagi menyeramkan bila masuk defense room tu, panel minta candidate lain keluar, nak buat style viva. Okay, cikdayah cool je. Then chairperson minta mulakan. Dengan takde nak practice nya. cikdayah baca slide okay. hahahaha Lepastu part methodology dan seterusnya tu yang ada image je takde description, memang blur nak cakap apa. Yang penting, cakap. 

Fluent plak english malaysian accent cikdayah ni hahhaha Dah habis present, tiba sesi komentar. Banyak gak input. So far alhamdulillah bila kena tanya, cikdayah boleh jawab. Kalau tak tahu, cikdayah cakap je taktahu huahuahua Jujur itu penting okay. Bila panel tanya cikdayah "ada soalan tak?" Cikdayah terus tanya soalan untuk improvise progress in future. Dapat precious input. Dalam tak sedar, 1jam masa berlalu. Overall, defense proposal lagi senang dari poster presentation. hahahahha Panel awal2 lagi bagitahu "kami panel bukan nak kritik awak punya research, kami cuma nak bantu awak siapkan cepat"

No comments:

Post a Comment

 
2009 - 2015 | Copyright reserved | Norhidayah Mat Seman.