>

October 31, 2016

Lelaki Misteri Part 1





Masa tu hati aku pon macam berdolak-dalih dengan relationshik tak matang aku. Malas nak cerita sebab tak penting pon. Cuma sakit hati sebab dia janji nak kawin ngan aku. Selepas setahun takde khabar dari dia, tiba2 kawan hantar gambar dia tunang. Ehhh tercerita pulakkk.. Masa tu macam, amende laaaa laki ni.. Dari stranger - lover - boleh back to stranger again lahhh kauuu.. Lepas kejadian tu, ada jugak terdetik nak mainkan hati lelaki tapi tak sampai hati pulak. Ada gak la simpan crush 2-3 orang at one time. Hahahhaa Jahat pulak rasa time tu. But seriusly rasa macam serik nak fall in love again. Dalam hati tekad nak fall in love dengan orang yang serius nak kawin ngan aku siap jumpa ma abah je. Tapi bukan fall in love sangat pon. Sebab dah pernah kecewa, aku dah tak tahu apa itu cinta. kuang2 Sebab tu aku suka tengok drama melayu. Kot la boleh jadi romantik macam dalam drama ke. Ehhh who knows kann. Yang elok, kita ambil. Yang over, kita letak tepi. Nak tengok cite korea atau jepun tapi malas plak nak baca subtitles. So malay drama is better. Oh, aku memang bab baca malas sikit. Kalau watch and listen okay je. 

2012-2016 aku tutup hati rapat2. Walaupun ada yang bagi ayat2 yang macam nak tackle awek, buat2 tak paham (eh, mmg tak paham pon). Tiba-tiba ada seorang lelaki (tak kenal pon dia tapi tahu la dia wujud) tu muncul dalam hidupku. Dah lama sebenarnya aku stalk dia. Since 2012 maybe? Tapi takde lah severe sangat tahap stalker aku tu. Setakat tahu kewujudan dia kat kampus. hahahaha So time dia breakup ngan exgf dia tu, aku pon tak tahu kenapa aku happy sangat walaupun aku tak doa pon diorang breakup. Hahahha Aku taktahu dia breakup bila tapi time aku move ke rumah sewa, aku baru perasan yang dia pon tinggal kat taman sama. (ni dia yang bagitahu, kalo tak, sampai ke sudah tak tahu yang kitorang berjiran sebenarnya. thanks to you). Yang aku perasan no plat motor dia lebih kurang no plat kancil aku sebelum ni. 

Awal 2016, aku beranikan diri minta tolong kat dia. Nak tunggu dia yang start over, boleh tunggu janggut tumbuh dulu kot. Huhuhuhuh So, dia laju je cakap boleh tolong. Mula dari situ, awal2 lagi dah ajak balik kelantan? Berani jugak dia ni. Aku tak kenal pon dia. Tiba2 muncul lepastu nak jumpa family. Sebabkan kawan2 dia yang juga kawan2 aku cakap dia okay and bla bla bla, okay la aku bagi peluang. Senang nak terima dia sebab aku dah stalk dia 2tahun lepas. Hahahhaha Tapi masa tu dia tak layan. Mungkin sebab masa tu aku punya degree pon tak habis lagi tu yang dia tak layan. Nak bagi aku konvo dengan jayanya kot. 

Dia tak tahu aku ni belajar pon main2. Takde lah jaya sangat tapi syukur Alhamdulillah ma abah boleh tengok aku naik pentas konvokesyen. Masa hari konvo aku tu aku balik awal, kesian ma abah abang adik aku tunggu kat tengah panas. Ramai je nak jumpa ngan aku tapi aku saje je ikot laluan yang tak ramai orang sebab taknak jumpa orang. Hahahhaha . Nak tunggu Mr.Right tiba2 melamar hari konvo ehh memang tak lah. Aku tak suka surprise2 ni. Senang touching kohkoh Hati tisu orang kata. (eh tercerita pasal konvo plak)

Okay sambung. So aku bagi peluang kenal2 dulu. Ehh over pulak rasanya aku sampai dating tiap2 hari. Aduhhhh tiba2 insaf. Lepas tu kurangkan lah sikitttttt kegedikan aku ni.. Banyak kali gak saje nak tarik perhatian dia. Nak tarik perhatian sebab nak keluar. Nak keluar sebab nak tanya soalan. Boleh je tanya kat watsapp chat wicet semua tu tapi nak tengok facial reaction lah kan. Banyak soalan hanya kekal menjadi soalan di benak fikiranku. Tu laaaa... Dulu2 masa tergedik keluar ngan dia tu taknak tanya. Hmmm masa tu malu2 meow lagi takkan nak tanya semua benda. Okay dah. Nantikan sambungan Part 2 nanti. kbaiiii

October 09, 2016

Positif, Perbezaan itu Melengkapkan





Bismillahirrahmanirrahim.



Kamu dari keturunan berharta,
Aku biasa2 sahaja.

Kamu punya rupa,
Aku biasa2 sahaja,
Pendek, hidung kemek, wajah kusam.

Kamu punya ilmu yang tinggi,
Aku masih dalam perjalanan menuju itu.

Kamu nakal tapi kamu punya sisi yang cukup baik,
Aku ni nampak je baik tapi kadang2 aku punya jahat tu,
MasyaAllah, bertaubatlah wahai diri.

Dua jasad, hati dan keturunan berbeza
Pertembungan budaya
Semoga kelak terjalin dengan aman sentosa
Bahagia selamanya #tilljannah #sampaisyurga


Aku perlukan seseorang yang boleh menerima kurang dan lebihku
Ya, Allah berikan apa yang kita perlu, bukan apa yang kita mahu.

Believe in myself?
Im not achieve that confidence level yet.

April 26, 2016

MENERIMA UPAH PROOFREADING DAN FORMATTING ASSIGNMENT/THESIS/JOURNAL



Kepada sesiapa yang ingin mengupah proofread dan formatting segala jenis bahan tulisan seperti assignment/thesis/journal, boleh emailkan pertanyaan berseta tajuk, bilangan mukasurat, due date, dan lampiran kepada hidayahseman@gmail.com.


Kriteria bayaran untuk proofreading (grammatical errors and mispelling):
  • Harga minimum RM7.00/mukasurat. 
  • Bayaran mengikut tahap seberapa kritikal tulisan tersebut (major/minor correction).
  • Bayaran mengikut tahap urgency (kadar masa yang perlu diambil untuk disiapkan).
  • Proofreading tidak termasuk struktur semula ayat.


Kriteria bayaran untuk formatting thesis/assignment/journal:

  • Harga minimum RM 100.00/chapter. 
  • Reference style menggunakan software Mendeley, boleh request samada APA, IEEE dll.
  • Anda dinasihatkan menyediakan jenis format yang dikeluarkan oleh institusi masing-masing. 
  • Menggunakan Word 2016.

Nota:

Harga sebagai rujukan sahaja. Harga sebenar masih boleh dirunding. 
Semua maklumat anda akan dirahsiakan. 

April 02, 2016

Mudahnya melafaz kata "Aku cinta kamu kerana Allah"


Nukilan: Mudahnya melafaz kata "Aku cinta kamu kerana Allah" 
Karya: Norhidayah binti Mat Seman



Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.


Sejujurnya aku menyingkap luahan hati ini selepas bermuhasabah. Muhasabah diri kerana telah jauh hati ini terbuai dengan cinta dunia. Leka dengan kehidupan yang jauh dari jalan Allah. Cukup sebulan  aku terleka dengan dunia yang fana ini dan kini aku ingin kembali ke jalan yang benar. Semoga aku mampu bertemu kembali apa yang aku cari. Mencari identiti diri sebenar. 

Cinta kerana nafsu atau cinta kerana Allah? Suka untuk aku kongsi petikan dari Facebook Noor Hisham yang menyatakan:

Kalau suka seseorang, cuba jauhkan diri dari dia. Time tu baru awak boleh beza awak suka dia sebab nafsu, atau sebab Allah. Kalau suka ikut nafsu, awak tak boleh menjauh dari dia. Ada je rasa tak kena. Takut dia curang atau tinggalkan kita. Kalau awak suka sebab Allah awak akan cuba kawal perasaan. Tak contact, tak berjumpa tanpa sebab.
Lagi cuba nak jauhkan diri sebab takut Allah kurangkan rasa sayang satu sama lain, tapi mention nama dia dalam doa tak pernah missed sebab awak tahu hati dia Allah pegang.
Awak percaya Allah Maha Pengatur segalanya? saya percaya. Siapa kita untuk nafikan perasaan yang hadir. Siapa kita untuk menolak fitrah yang datang. Rujuk pada Dia. Dia pemilik hati manusia. Cinta manusia itu tidak salah, tapi kawal lah dengan iman. bukan nafsu.
Jika rindu, titipkan dalam doa insyallah dia turut merasainya.
Saat lelaki itu sedang kerja keras untuk menghalalkanmu, saat tu juga ada wanita yang mendoakanmu agar dimudahkan urusanmu untuk menghalalkannya. 
Mohon Allah jaga. Mohon Allah lindungi. Moga baik baik dalam jagaanNya.

 Kata-kata bro Hisham tu sangat menyentap lamunanku dari khayalan dan anganku. Baru aku tersedar yang selama ni aku cakap kat diri aku yang aku cinta dia tu betul ke aku cinta dia kerana Allah atau hanya sebab nafsu semata? Sebelum ni aku memang niat acah-acah cinta lepas nikah kononnya tapi kenapa dia muncul waktu aku belum bersedia untuk memberi komitmen. Sebenarnya pada waktu dia muncul, aku ragu dengan diri sendiri. Dari segi penyelidikan dan analisis kawan-kawan dia dan juga pemerhatian aku dari jauh, memang aku rasa dia terlebih baik untuk aku. Aku tak sempurna. Ada cacat cela dalam diri aku. Sangat tidak sesuai untuk dibandingkan dengan dia. 


Tak lama pon aku termenung memikirkan jawapan. Lepas tu, aku konon-konon buka hati sikit untuk dia. Beri peluang dia kenal aku dan aku kenal dia. Kejap je, muncul pulak perasaan yang tak sepatutnya dalam masa yang singkat. Aku syak syaitan berjaya menggoda aku untuk ada perasaan ini. Boleh pulak aku layan perasaan ini sampai suatu hari aku tersedar. Semalam, aku tersedar, bukan ini yang aku mahu dalam perjalanan cinta suci aku. 


Aku tahu, saat ini Hidayah Allah sedang menyentuh hati aku. 


Ya Allah, terima kasih kerana telah menyedarkan aku sebelum aku lebih jauh tersasar. Ada lagi cebisan iman yang tersemat di dada. Aku tak mampu untuk salahkan takdir Allah mempertemukan kami seawal begini. Mungkin ini sebuah ujian kecil dari Allah untuk aku, bagaimana aku mengurus cinta aku sebelum bergelar miliknya kerana aku ini sebenarnya milikNya. Mungkin Allah nak tengok adakah aku akan membesarkan cintaku pada Dia melebihi dari cintaku pada makhlukNya atau sebaliknya. 

Jadi, sekarang ni aku perlukan masa untuk diri aku mengenal cinta Allah dan dalam masa yang sama aku berdoa agar Allah menjaga hati kami. Memang niat aku untuk "cinta kamu kerana Allah", cinta suci yang boleh membawa ke syurga. Bila tiba masanya nanti, kita sama-sama bercinta sampai syurga. 


Ya Allah, jika benar dia jodohku, sentiasa dekatkan hati kami walau dimana kami berada.




March 09, 2016

Unexpected Comeback





Bismillahirrahmanirrahim..


Pernah tak, bila awak nak sesuatu tu sangat2 tapi awak tak dapat saat awak nak teramat tu? Ye. Sis pernah alami keadaan tu. Sis nak sangat2 tapi tak dapat. Sis kecewa yang amat. Lepas tu sis pasghah je dan redha dengan ketentuan Ilahi. Sis harungi hari-hari sis dengan seceria mungkin. Sis taknak la tunjuk kat orang tambah2 haters tu kan yang sis ni tengah bersedih ke ape. Huhuhu


Dalam sis buat steady dengan life sis sekarang ni, ehh tetiba pulak sis "macam" dapat apa yang sis nak dulu2 tu. Sis cakap "macam" tu sebab tak pasti betul2 dapat atau tak. Sis macam hairan, tiba2 ada orang offer nak bagi apa yang sis nak tu. Tapi masalahnya, mentaliti sis sekarang macam tak sedia lagi nak terima apa yang orang tu offer. Haaaa Ni laaahhh orang cakap, "bila kita nak, tak dapat tapi bila kita tengah taknak tu yang gedik nak datang."


Jadinya sis macam teruja lah.. dan sis boleh cakap ianya "unexpected comeback". huahuahuahaha Kita tengok lah bila sis bersedia nak terima. Ikotkan hati memang nak terus terima je. Tapi, banyak pulak hal yang kena fikir sebelum terima tu. Sis taknak lah orang cop sebagai "pentingkan diri sendiri". Tapi sis tak boleh nak tipu hati sendiri. Hukhukhuk


Sis hanya follow the flow je sekarang ni. Perancangan tu memang dah ada cuma sis tak berani nak letak pengharapan yang tinggi melangit. Takot pulak ada badai yang melanda. Bakal merobohkan hati yang girang menjadi lara. Sis tak mahu itu. Sis harap ada sinar baru buat sis. Gittchuuuu hihiihihih


Love,
HS
 
2009 - 2015 | Copyright reserved | Norhidayah Mat Seman.