>

October 18, 2015

Kebolehan "bakal suri rumah tangga separuh masa" semakin menyerlah!!






Pakcik2 makcik2 yang saya kasihi sekalian, meh saya nak promote diri saya sikit. Tapi nak promote kat anak pakcik2 makcik2 yang masih teruna, bukan yang nak menggatal pasang dua tiga senyap2 belakang bini. Hahahah


Oppss!! Bukan nak promote.



Cuma macam teruja nak bagitahu yang cikyah macam dah semakin berbakat dalam masakan ni. Cikyah macam hairan bin ajaib pon ada sejak dua tiga empat menjak ni. Asal jumpa resepi dalam internet je, dan cuba resepi tu. POM! Alhamdulillah, menjadi makanannya. Sedap pulak tu. Hiks~

Eh, bukan nak memuji diri sendiri tapi Ma cikyah la yang cakap cikyah masak sedap. Kalau macam sebelum2 ni, cikyah goreng sayur pon Ma cikyah cakap tak sedap. Huuuuuu Tapi cikyah bedal aje semua sebab cikyah kan suka makan. Walaupun cikyah suka makan, cikyah cerewet juga bab makanan ni. 

Itu sebabnya cikyah akan ada passion untuk memasak hanya pada masakan yang cikyah craving dan minat dan in love sangat2 terhadap masakan itu. Macam yang dah menjadi semenjak dua tiga empat menjak ni, ada lah beberapa. Antaranya adalah:

1) Fried chicken ala2 KFC --) Checked
2) Kek coklat moist --) Checked

3) Satay ayam --) Checked
4) Next nak cuba masakan apa lagi?


Alhamdulillah sepanjang bergelar penanam anggur di rumah ni, tiga makanan tu berjaya disediakan hanya dengan sekali cuba! Macam amazing pon ada. Macam pelik pon ada. Hahahaha Yang ayam goreng tu, tiap2 hari cikyah kena buat sekarang ni. Kalau takde ayam goreng tu mesti abah tak berapa selera nak makan. (ayam penambah selera, panas2 lagi sedap). 

Kek coklat moist tu pula, minta resepi dari sepupu. Asal usul resepi tu pon dari Google juga. Bila dia bagitahu resepi yang cikyah rasa macam simple sangat tu, cikyah cuba lah buat. Mula2 macam risau juga takut tak jadi. Akhirnya, alhamdulillah la jadi. Tapi sebab sepupu tu dia guna pengukus tapi cikyah nak bakar, dan tak tahu suhu oven berapa, main bedal letak je sampai 200 darjah celcius, memang tak masak dan mendap la kat tengah tu. Hahahah Untuk lebih keterangan kenapa dan cara mengatasi, boleh buat kajian literatur sendiri di internet tentang "tips membakar kek". Eh, kek tu sedap tau walaupun kat tengah je yang tak masak. Disebabkan saya seorang graduan engineering yang mampu berfikir secara kreatif dan kritis, saya potong bulat di tengah dan bakar sekali lagi yang tak masak tu. Hahahhah hasilnya, kek saya jadi tak cantik. Biar rupa tak cantik, asal sedap dimakan. Aummm aummm aumm yumm yumm yummm~ Jangan indah rupa dari rasa. Nanti tak sampai ke perut plak. 

Sumber: Google


Yang terkini, semalam terjumpa resepi Satay Ayam. Cikyah dah lama craving nak buat satay sendiri. Sejak dari Raya Haji haritu lagi nak buat. Konon nak buat satay daging tapi sebab sibuk je memanjang, semalam baru cuba resepi satay tu. Disebabkan resepi tu cakap perap semalaman untuk lebih sedap, cikyah ikut la. Bila bakar (cikyah bakar guna kuali ajaib je, senang), Ma cikyah kata sedap. Mula lah hati rasa girang. O yeahhh~ 

Sumber: Google


Dalam cikyah nak cuba2 resepi yang berlambak di internet ni, cikyah memilih juga. Yelah, benda nak masuk perut, mestilah kena pilih. Kalau perut tak boleh terima, nanti jadi penyakit pula. Huhuhuhu Walaupun cikyah rasa nak buat cheesecake tu macam senang dan macam sedap, cikyah taknak belajar buat sebab cikyah tak suka makanan berasaskan produk tenusu ni especially cheese, mayonis, susu tepung, susu segar... Memang tak boleh makan. Kalau tergigit, spit terus tak pon buat2 telan terus taknak kunyah. Lidah cikyah memang tak boleh sense tenusu nanti tekak mula la nak loya. 


Lagi satu, cikyah kalau tiba masa rajin tu, cikyah mula lah buat kajian literatur dan cari resepi masakan yang cikyah rasa perut cikyah nak cuba makan. Hihihihi Macam sekarang ni kan, angin apa entah masuk dalam badan ni. Sekarang ni bila masak apa2 je mesti sedap. Walaupun masakan cikyah tak guna pak aji, tak guna kiub2 kecil, tak guna serbuk perasa Knorr Adabi etc, alhamdulillah cikyah main campak2 jer garam, gula, dan serbuk herba2 yang mana cikyah kenal (kenal sebab Ma cikyah tulis kat bekas tu hahhaahha). Macam tak sedap jer bila guna serbuk perasa yang iklan dalam tv tu. Kiub pati ayam tu memang sedap, siyes tak tipu memang sedap cuma sekarang taknak dah guna sebab membahayakan kesihatan orang kata. Mencegah lebih baik dari merawat ye dok? 


Buat air pon, cikyah la yang paling tak suka letak gula banyak. Macam kalau kawan Ma yang datang cakap nak air kurang manis, cikyah boleh la buat. Kalau yang tak bagitahu tu, biasanya Ma cikyah akan tambah lagi dua tiga sudu gula. Biasa lah orang Kelantan kan suka minum manis. Cikyah je yang tak suka minum manis mungkin sebab diri sendiri dah manis. Kohkohkoh 

Ada kemungkinan tak masa wajib untuk cikyah merajinkan diri ke dapur sudah makin hampir? Sebab tu Allah bagi hint masakan cikyah asyik menjadi. Hahahah Aduhhh, cikyah ni dah la tak berapa nak rajin ke dapur lagi ni. Rajin kalau diri sendiri nak makan je. Itu yang buatkan cikyah tak sedia lagi walaupun ada dua tiga orang yang ber"tanya". 

Kalau boleh la kan.. Ini untuk perancangan masa depan la. Lepas kawin nanti cikyah rasa macam cikyah nak jadi suri rumah sepenuh masa la. Boleh jadi tokey bakery. Hikss Cikyah suka sangat decor2 cake ni.. Nanti nak masuk kelas bakery la. Hahaha (dah lupa dah belajar engineering 4tahun)



Love, 
HS


October 16, 2015

hala tuju cikYAH





April? And now October? 

How time flies.... hmmm
Blog dah macam krik krik krik sejak setengah tahun dulu. Now, rasa macam nak menaip balik. Mencotcet di blog sendiri tanpa sape tahu. (silent readers ade je tapi buat2 tak tahu)


Bersempena dengan #welcomeBACK Dayah di sini, suka cikyah nak cakap yang cikyah dah jadi penganggur terhormat sejak2 tamat belajar Julai lalu. Dah selamat bergraduasi dah cikyah kita ni. Ramai juga tanya cikyah tak kerja lagi ke? Cikyah sambung master kan? Semua2 andaian pon bukan.

Dulu-dulu pernah la SV cikyah offer sambung master under dia lagi. Cikyah macam setuju sebab cikyah malas lagi nak kerja sebenarnya. hiks Jadinya cikyah pon melaghooo la sampai lepas Raya Puasa haritu baru macam tersedar dari mimpi. Eh, aku ni tak apply lagi nak sambung master. Mentang2 lah master in research boleh daftar anytime saja, syok je melaghooo.. 

Memandangkan cikyah dah sedar, cikyah pon risik la kawan2 cikyah tanya kalau hantar dokumen untuk mohon master tu boleh terus daftar ke? Helloooo.. engko hengat depa tu sape yang engko nak boleh masuk senang2 jer. Ada proses nya lagi. Ouhhh okesss finesss.. Barulah masa tu macam.. sobs sobss menyesal tak buat research proposal awal2. Perasan nak masuk intake September 2015 tak kesampaian. 

Awal September aritu jumpa SV kejap di Melaka. Drive dari Kelantan ke Melaka semata-mata nak tanya progress application research grant beliau dah lulus ke belum. Setelah diberitahu, beliau cakap keputusan grant tu boleh tahu akhir Oktober atau awal November. Masa tu, cikyah macam menduga-duga nak cari kerja ke nak sambung master. Tapi gerak hati suruh sambung master. Jadinya nak sedapkan hati apply je master walaupun lambat dan berdoa supaya grant my SV lulus. 

Dan nak sedapkan hati juga, cikyah minta lah satu kerja kat Shah Alam kot. hahaha Sebelum ni ada junior tanya cikyah kerja kat mana. Cikyah cakap la tak kerja lagi. Dia pula cakap ramai dah dapat kerja kenapa cikyah tak dapat kerja lagi. Jadinya, cikyah cakap la "akak tak minta kerja pon dik, macam mana nak dapat kerja, hahhaha" 

Lagi pula, macam best je menganggur ni. Makan je kerja sampai membulat dah cikyah ni. Bulat but still cute. Lepas Raya Haji baru-baru ni sampai sekarang macam sibuk sangat dengan family. Kena jadi driver Kelantan-Melaka-Kelantan untuk Majlis Konvokesyen cikyah. Kena jadi driver Kelantan-KLIA-Kelantan hantar adik cikyah nak naik flight ke Jordan. Pastu sekarang kena jadi driver ulang-alik ke rumah sepupu tolong Ma cikyah urus wedding sepupu pula. Wedding dia akhir Oktober ni. Tetiba macam cikyah pula kena menjadi "mok andam" sepupu cikyah. Cikyah dah la tak pandai nak mekap diri sendiri, ni nak suruh mekap sepupu untuk wedding dia. Untuk pengetahuan, sepupu cikyah baru umur 19tahun, dah ada orang nak kat dia. Cikyah dah 23 tapi chill lagi relax dulu.

Dalam sehari-hari kerja cikyah, makan je. Dalam cikyah suka makan ni, cikyah ada lah cuba resepi Encik Google macam ayam goreng ala-ala KFC, dan kek coklat. Ayam goreng yang cikyah buat tu, memang laku lah. Abah yang sebelum ni kureng makan ayam goreng jadi meratohh bila makan ayam goreng yang cikyah buat. Sebab tu abah dah makin berisi, macam cikyah juga. hahhahah Kek coklat pula, first trial buat semalam, rasa dah helokkk cuma macam ada defect dari segi rupa. Mungkin sebab overtemperature. Duk belajar buat karipap kecik, buat kelepek lidah buaya.

Lepas ni Ma cikyah nak suh belajar wat macam2 lagi. Roti jala lah ape2 lagi lah. Lepas tu cikyah fikir, lepas setel wedding sepupu cikyah ni, dah bulan November. Cikyah nak daftar master tu bila? hahahha FYI, offer letter pon tak kunjung tiba lagi.. Jadinya sekarang ni cikyah masih lagi boleh ikut je kemana-mana Ma cikyah nak pegi. Sampaikan ada sekali tu pegi umah kawan Ma cikyah, pakcik tu boleh plak duk bercerita pasal anak dia. Sebelum ni, Mek cikyah dah pernah cerita dah yang pakcik tu ada tanya Mek cikyah kalau2 Mek cikyah ada anak dara yang nak dijodohkan dengan anak dia tu. Mek cikyah dah takde anak dara, cucu adalah dua orang, sorang doktor sorang lagi engineer (cikyah lah tu). Pakcik tu siap cerita lagi anak dia dulu belajar kat UTP, praktikal kat Petronas kat Melaka, hari tu la. Sekarang entah lah pakcik tu cakap anak dia kerja kat mana, as Engineer lah kot kalau bawah sikit dari Supervisor. Ke? Tapi tu lah, cikyah ni jenis tak suka terima orang sembarangan. Walaupun kerja dia macam best dah tapi cikyah nak kena tengok juga la tuan punya badan macam mana. Kalau hati cikyah suka, ON je. Tapi kalau hati tak suka, tak boleh dipaksa ye dok? 

Dah lepas tu, ada pula kawan Ma yang mengajar sekali dulu, telefon Ma. Duk cerita pasal anak dia juga. Pastu Ma cikyah ni tanya la anak kawan Ma tu dah kawin semua kan. Tapi kawan Ma cikyah tu cakap ada sorang lagi tak kawin, anak bongsu dia. Baru grad juga tapi tak kerja lagi. Pastu duk tanya pasal cikyah. hahahaha Adoiyaii... Memang musim ni musim orang tengah mencari menantu ke? Cikyah baru umur 23taon. Lek luuu... Memang la kawan2 cikyah dah ramai yang kawin, anak dah sorang nak masuk dua pon ada. Tapi tu diorang la. Alhamdulillah la rezeki jodoh diorang awal. Tapi cikyah ni tak puas lagi nak mengada-ngada ngan Ma Abah cikyah sebab dari umur 13-23 tahun duk asrama, jauh dari Ma Abah, jauh dari keluarga. Jadinya kurang kasih sayang lagi ni. 


Dulu2 cikyah jeles jugak bila tengok kawan-kawan cikyah dah kawin, dah jumpa peneman hidup masing2, dah jumpa bodyguard masing2. Tapi bila cikyah observe orang yang kawin awal ni kadang2 macam buat cikyah takut nak kawin. Cikyah kan suka perati orang. Jadinya, sekarang ni cikyah lebih suka buat apa2, sorang2, tanpa seorang bodyguard. Nanti kalau dah kawin, banyak pula komitmen. Tapi kalau jodoh cikyah datang awal, cikyah tak boleh nak tolak. Cikyah kena belajar juga bersedia menerima apa-apa keadaan. Banyak lagi perkara yang cikyah nak buat. Nak pergi umrah dengan family, nak travel, nak beli barang kesukaan (yang ni tak tahu lah ape sebab cikyah suka makan je), nak beli rumah, nak beli kereta idaman (SS). 


Impian cikyah yang paling besar, cikyah nak buka BAKERY selain dari cikyah nak jadi LECTURER. (Pakcik tu berkenan pulak bila cikyah cakap cikyah nak jadi lecturer nih. haihhhh) 

Sekarang ni cikyah ada suka kat seseorang, tiga tahun dah suka tapi kalau seseorang tu bukan jodoh yang terbaik buat cikyah, cikyah pasghahh je diknon.. Huwaaaaa Cikyah dah tak berani nak beri harapan pada what-is-the-word-C-*-*-*A



Love, 
HS


 
2009 - 2015 | Copyright reserved | Norhidayah Mat Seman.