>

March 30, 2015

FOOD REVIEW #3 : ASAM PEDAS KAK SU, DUYONG, MELAKA



Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Salam Melaka Maju negeriku sayang, negeri bandar teknologi tak berapa nak hijau. Hehehe Maaf, Terasa bahangnya Melaka sebab ketiadaan pokok hijau yang tercinta.


Mungkin cerita ni sedikit basi kerana kesibukan berjalan di hari minggu. Hari ni nak cerita tentang makanan. Well, makanan dan aku berpisah tiada. Aku dan makanan sentiasa bersama. hihihik Ceritera semalam pergi #jomhebohmelaka tiba-tiba perut terasa lapar dan teringin nak makan asam pedas Semabok katanya housemates sampai anak tekak aku pon terasa cadangan itu sangat bernas dan menggiurkan. Aku pon, apa lagi, sanggup pergi ke sana semata-mata nak makan. Aku, kalau bab makan, ajaklah sampai ke mana pon, aku sanggup pergi asalkan duit minyak share. (aku tak dapat PTPTN lagi kena berkira sikit)


Nak dijadikan cerita, sesampainya destinasi kedai makan tu, malang sungguh nasib kami semalam, kedai makan tu tutup. Dalam hati fikir, weekend tutup kot. So, aku pon teruskan memandu nak pulang ke pangkal jalan iaitu ke Durian Tunggal. On the way tu lalu ikot Duyong. Aku fikir, sepanjang jalan tu tentu-tenti lah ads kedai makan. Kitorangss lapar giler kot masa tu. Ok, straight to the point, sampailah kitorang kat kedai Asam Pedas Kak Su ni. Dari luar aku tengpk kedai ni macam eksklusif dari segi tradisionalnya. Macam mana tu eksklusif tapi tradisional? Ko hengat hotel mewah aje yang nak eksklusif? Kedai makan berkonsepkan ala-ala tradisional pon ada yang eksklusif tau dan aku expect harga dia pon eksklusif jugak.


Sampai-sampai je terus masuk kedai dah takde hati nak bergambar selfie sebab lapar. Terus order Milo Ice favourite dan "layan diri" ambil nasi dan lauk pauk untuk nasi campur. Dayah cuba asam pedas ikan tenggiri, dalca terung, sedikit cencaluk dan sambal. Gambar seperti di bawah ini.





Nasi + Ikan tenggiri asam pedas + dalca terung + telur masin + cencaluk + sambal
RM 6.60
 



Kalau untuk orang-orang kaya, memang murah la harga dia. Tapi, untuk pelajar macam Dayah, terasa duit mengalir macam air. huhuhu Tapi siyes sedap asam pedas dia. Bagi Dayah, rasa asam pedas sini lebih kaw berbanding asam pedas claypot. Ke sebab asam pedas claypot tu makan waktu malam dan tak berapa nak lapar sebab tu rasa dia kurang kaw dan asam pedas kak su ni makan waktu tengahari dan tengah lapar sebab tu semua rasa sedap? hahahha



Apa-apa pon, "Dayah bagi 4 bintang untuk rasa dan harga nasi asam pedas kat kedai Asam Pedas Kak Su". 




Oh, kedai ni berlokasi di Kampung Jambatan Duyong. Kalau dari Bukit Katil, sampai traffic light JPJ Bukit Katil, terus je lagi sampai la Kampung Jambatan Duyong, dan kedainya berada di sebelah kiri jalan kalau menghala dari Bukit Katil.  Senang kan nak cari kedai ni?? Kalau nak pastikan kedai ni, boleh tengok ala-ala signboard yang ada di pintu masuk, macam kat bawah ni.





Asam Pedas Kak Su, Kampung Jambatan Duyong





Sekian saja. Nak baca lagi FOOD REVIEW by Hidayah Seman? Klik sini dan sini




love, HS



March 25, 2015

FOOD REVIEW #2 : DIMA RESTAURANTS, MITC, MELAKA






Assalamualaikum si cantik georgeous dan si hemsem kacaksss semua!!



Petang tadi duk fikir nak dinner makan apa malam ni. Tetiba housemate ajak pergi makan kat Dima Restaurant, MITC, Melaka. Dayah ni kira first time makan kat situ tadi selama hampir empat tahun belajar di Melaka ni. Yelah, jarang pelajar mampu nak makan di tempat mewah macam tu. Kita selalunya akan nampak siswa UTeM atau mana-mana siswa lain lagi akan makan di situ sejurus selepas masuknya PTPTN dan JPA serta pinjaman dan biasiswa lain. Tengah poket tebal kepok-kepok lah baru syok makan sedap, tambah pula restorannya berhampiran Melaka International Bowling Center (MIBC), lagi lah syok korang berjimba sambil makan.


Oh, Dima Restaurants adalah sebuah restoran yang menghidangkan makanan Arab seperti shawarma, kebab, nasi arab, dan lain-lain lagi. Restoran makanan Arab sememangnya menyediakan makanan yang mahal setimpal dengan proses pembuatan makanannya dan makanan tersebut jarang didapati di pasaran (restoran lain). Jadi, untuk siswa macam Dayah, nak makan tempat mahal tapi nak murah? Senang sahaja. Jadilah pengguna bijak ! Buat pilihan yang bijak kawan !



A cup of mint tea #vscocam




A cup of mint tea takes all worries away. 



Masuk restoran, belek-belek menu. Jumpa Kabshah Chicken hanya berharga RM11.00. Berbaloi lah dengan harganya. Nasi sedap, ayam seketul, besar juga saiznya. Ditambah pula dengan Teh Pudina, minta satu teapot (kalau makan ramai-ramai). Satu teapot hanya berharga RM4.50. Kalau anda bijak, habis satu teapot tu, minta waiter tambah air panas. Nanti korang akan dapat 2 teapot teh pudina dengan harga RM4.50 sahaja. Cumanya air yang ditambah air panas itu tidak akan sepekat seperti yang mula-mula dihidangkan. Nak tengok gambar? Boleh, boleh.



Kabshah Chicken + A cup of mint tea
RM11.00 + RM0.90 + 10% service tax = +- RM14.00




A teapot of mint tea can serve up to 7 mini cups of mint tea #vscocam




Secawan Teh Pudina berharga RM1.50 tetapi jika anda bijak, minum beramai-ramai, minta 1teapot, hanya berharga RM4.50. Jika anda berlima, maka secawan mini teh pudina anda berharga RM0.90 dan anda boleh refill sebanyak mana yang anda mahu.


Mahu diingatkan bahawa, harga makanan di DIMA RESTAURANTS ni akan naik selepas 1 April 2015. Nak tahu kenapa? Tanya penggubal cukai di Malaysia. hehehehe Peace no war Tuan! Memandangkan pergi makan malam kat situ malam ni untuk celebrate birthday housemate, Dayah nak up sekeping gambar selfie beramai-ramai. heeeeee




Happy birthday to Asila (3 dari kiri) #housemates #vscocam







Fefeeling model gituuuuu #vscocam



Esok akan jadi pelakon tambahan untuk drama "Kasih Jasmin" tayangan TV1. Peluang dah ada depan mata, cepat-cepat rebut lah. Mana tahu satu hari nanti boleh jadi fofular.. Kalau bukan fofular depan TV, fofular jadi penulis skrip pon bolehhhh ba kalau kau! Goodluck to me for tomorrow!



love, HS

March 22, 2015

Car Racer vs Model, My desire, My dream



Assalamualaikum..



Orang kata jadi perempuan ni beruntung. Sebab, duit kita adalah duit kita dan duit suami kita pon duit kita juga. Jadi kita tak perlu fikir duit kita wajib disalurkan kat sape. Walaupun aku masih belum punya gaji, tapi aku dah ada future planning untuk duit aku tu.

Bilamana masih berstatus single, satu pertiga dari keseluruhan gaji aku untuk family iaitu ma abah, adik beradik, saudara mara, simpan sajalah kot2 diperlukan nanti. Satu pertiga lagi untuk makan minum, barang dapur, rumah, dan lain-lain. Selebihnya satu pertiga lagi untuk saving.

Bab saving ni, sesetengah gadis akan saving duit untuk beli make-up, handbag, blouse, dresses, kasut mahal-mahal. Tapi, desire aku bukan kearah itu. Desire nak beli baju yang up-to-date fashion tu memang ada tapi tak sangat. Aku lebih suka saving duit untuk travel dan untuk modified Kancil aku tu. Memandangkan aku ada cita-cita nak jadi car racer, suatu hari nanti bila saving dah cukup, aku nak modified enjin kereta. Testing dulu achievable ke tak Durian Tunggal, Melaka - Tanah Merah, Kelantan dalam masa 7jam tanpa kena speedtrack. Sebelum ni highest record track aku Melaka-Kelantan 8 jam 30 minit. Kalau achievable, baru lah best nak travel dalam semenanjung, self-drive lagi feeling travelling kot. Itu pun kalau ma abah aku bagi. Dan, aku nak juga cuba masuk pertandingan lumba kereta. Biar orang kata apa tapi aku suka bawa kereta laju-laju ni. Nak jugak konon-konon kalau aku menang, bila keluar je, orang terkejut sebab tengok perempuan yang drive. Macam ohsem je. HAHAHAHA *ok, daydreaming mid-level*





Sumber gambar: Google




Selain desire nak car racing, aku suka travel. Memandangkan aku ni jenis yang suka benda adventure, aku akan cuba travel ke tempat yang aku belum pernah pergi. Tengok negara orang. Perhati dan bersyukur akan keindahan alam ciptaan Allah. Memandangkan bulan lepas aku diberi peluang travel ke Istanbul, Turki, trip akan datang mungkin tempat lain walaupun aku dah terjatuh hati dekat pemandangan dan keindahan Turki. Sebelum ni, semua siap package. Next trip, aku nak try cuba nasib. Book tiket flight je, selebihnya tengok keadaan di tempat tu. Tapi sebelum pergi tu kena consult dengan orang yang dah pergi la. Orang kata belajar dari pengalaman. Jadi, kita grab pengalaman orang yang dah pergi so that kita tak ditipu bila di negara orang. Apa-apa pun, perancangan amat penting. "If you fail to plan, you plan to fail"  





Pemandangan Galatasaray, Turki dari Bosphorus Cruise




Tingglkan tapak kaki di Camlica Hill, Turki




"Bermusafirlah, semoga murah rezekimu dan sebarlah suruhan Allah kepada penduduk tempat yang kamu tuju serta tunjukkanlah keindahan dan kedamaian Islam kepada mereka. Sesungguhnya Allah menggalakkan muslim supaya bermusafir"




Modelling? Aku suka juga. Tapi mungkin bukan rezeki aku kearah itu. Instead of modelling, aku suka buat orang sekeliling aku jadi subjek untuk gambar-gambar aku. Nasib takde DSLR je. Kalau ada, ntah-ntah aku dah jadi profesional photographer. HAHAHA  Photography ni salah satu hobi aku. Cuma aku suka snap view yang cantik, snap gambar floral. Gambar orang ni jarang sangat aku nak snap. Tapi aku suka snap gambar orang selfie. Lagi best bila aku selfie, background aku orang tengah selfie beramai-ramai. Sebab orang tak pernah buat la aku suka buat.




Kamu orang selfie, saya pon nak selfie juga



Semua orang punya keinginan dan punya impian. Tak salah pun punya keinginan dan impian yang pelik-pelik asalkan ia tidak bertentangan dengan ajaran Islam. Walau aku suka benda adventure, tapi aku tak lupa cara jadi gadis ayu, sopan serta bertatasusila. Kalau pakai baju kurung, skirt, automatically aku akan jadi umpama gadis melayu terakhir. Confirm ramai jejaka tertawan akan kesopanan dan kesusilaan aku walau aku tak sejelita Datuk Siti Nurhaliza. HAHAHAHA *perasan kejak* Kita mesti ingat, cantik itu subjektif. Ada je lelaki yang tak pandang eloknya wajah asal perangai sedap mata memandang, tak malu untuk dibawa keluar bersama. And, I'm looking forward for that guy. Guy yang boleh terima aku seadanya. Cumanya aku nak warning awal-awal la. Keinginan aku ni kadang-kadang lain dari yang lain. Rare gitu. So, sape-sape je yang jadi spouse aku nanti, jangan serik untuk tunaikan keinginan aku. HEHEHAHAHAHA



Oh, keinginan aku tu tang makanan je lebih. Bak kata gambar kat bawah ni;






Ok lah. Nak tunaikan permintaan usus aku ni. Nak gi masak dulu yaww.. Bagi baby dalam perut iaitu usus ni makanan. HAHHAHAHAHA




love, HS





March 08, 2015

[TRAVELOG] Turkey Part I







Bismillahirrahmanirrahim...
.
.
.
.



February 15, 2015

That morning, my friends and I depart at 04:30 from UTeM and arrive KLIA at 07:00. There, we meet our travel leader from ENESTY which are Sis Lily Masturi, Sis Azreena and Sis Nelda, We check-in and get our boarding pass and the boarding flight would be at 10:50. We board on Emirates Airline and have 2hours transit at Dubai International Airport.

       



Around 17:35 we arrive at Istanbul Atatürk Airport. We warmly welcome by our tourist guide from ANTHUSA Travel, Tamer Özdemir. He will accompany us during our six days in Istanbul, Turkey. We make a move from airport to our hotel which is Hamidiye Hotel. The hotel is near to Şehzade Cami in Fatih district. Along the way, Tamer explains us about the historical things about Turkey, the reign, and he keep talking about the bridges in Istanbul. Until now I can't remember the names of the three bridges. There is one bridge that connect the European side and Asian side of Turkey. That night, after getting our room keys, we have our dinner at the dining hall of the hotel. Next, my friends and I stroll around the hotel. Well said, we are excited to stroll around Istanbul. But, surprisingly, there are a few like beggars keep begging towards us and asking us to give them, money. Honestly, I am too afraid that time. My fortune that time I got no Turkish Lira so I can't give them Malaysian Ringgit. We just stroll for only 15minutes since we don't know where to go and it seems very dangerous to us because we don't know the streets yet. Next, we got our meeting regarding our official visit to universities. 




See you on next part.. for the more exciting story.. 



Love, HS





March 07, 2015

Sayang... Nama awak tidak seperti perwatakan awak





Bismillahirrahmanirrahim.
.
.
.
.
.
.

Sayang... Nama awak tidak seperti perwatakan awak. 
.
.
.
.
.

Jika awak inginkan pendapat saya, saya punya dua pendapat jika diberi tajuk begini. Positif dan negatif. Plus and minus. Kita cerita satu persatu ok.


Sayang.. Nama awak tidak seperti perwatakan awak (nada mengeluh). Maksud pertama, pada pendapat saya, dimana jika nama seseorang itu elok tetapi perwatakannya menjelikkan. Sebagai contoh, nama seseorang tu adalah Aisyah, nama seperti nama isteri Nabi Muhammad s.a.w. Tetapi bila dilihat perangainya, masyaAllah, mengucap panjang. 

Soalan: Siapa nama awak?
A        : Chacha.
Soalan: Nama penuh?
A        : Aisyah binti .......

Melalui dialog di atas, kita boleh agak kenapa perwatakannya tidak seperti namanya. Salah kawan yang memanggilnya dengan panggilan "Chacha" kerana panggilan itu tidak memberi apa-apa maksud. Melainkan dipanggil Aisyah, insyaAllah perwatakannya sedikit sebanyak menunjukkan perwatakan muslimah solehah seperti Aisyah isteri Nabi Muhammad s.a.w. Panggilan itu ibarat doa. Jika kita memanggil dengan panggilan bukan-bukan, makan perwatakan kawan kita itu pon akan jadi bukan-bukan. Oleh itu, kawan-kawan, mari kita sebut nama kawan kita dengan namanya yang mempunyai maksud yang elok. 


Sayang.. Nama awak tidak seperti perwatakan awak (nada terkejut). Maksud kedua, dimana nama seseorang itu bermaksud tidak elok tetapi mempunyai perwatakan yang boleh dipuji. Namanya Busuk. Tetapi bila dilihat perwatakannya, baik, berbudi bahasa mengalahkan ustaz sebelah rumah. Kalau macam ni, kita tak boleh salahkan dia kerana namanya Busuk. Tak semestinya nama Busuk punya hati Busuk. Kalau kita seorang kawan yang baik, kita panggil lah dia guna nama yang elok. Nak salahkan mak ayah dia pon tak boleh juga. Mungkin masa dia dilahirkan, tahinya busuk, jadi ibu bapanya beri nama Busuk kepadanya. Macam lawak tapi sebenarnya boleh berlaku kejadian sebegini. 


Macam mana pula dengan trend zaman sekarang beri nama anak panjang-panjang tapi akhirnya panggil guna satu perkataan yang kadang-kadang tiada maksud. Satu kesannya adalah penat nak tulis nama sendiri dalam borang. Nama di kad pengenalan pon, mungkin boleh jadi dua keping sebab nama panjang sangat. Bila konvokesyen, jurucakap yang panggil nama tu pon penat tak cukup senafas bila nak panggil nama. Contohnya, Puteri Nur Qaisara Arabella Faqihatus Sarah binti Raja Muhammad Seth Daniel Al-Fatih. Tapi, dipanggilnya Bella. Langsung tidak punya maksud apa-apa. 


Oleh itu, bila orang tanya cadangan nama untuk bayi yang baru lahir, seeloknya berilah nama yang ringkas dan punya maksud yang elok. Dan, panggil sepenuhnya nama tersebut. Contohnya, Hidayah. Sepatutnya dipanggil dengan panggilan Hidayah, dan bukan Dayah atau Ida atau Yaya sebab hanya Hidayah yang bermaksud petunjuk. Jika selalu panggil menggunakan panggilan Hidayah, insyaAllah akan mendoakannya menjadi petunjuk kepada orang lain. Panggilan kita akan menjadi doa kepada seseorang itu. 


Berhati-hati untuk letak nama bayi anda? Ingin mengikut trend zaman kini yang punya nama panjang pelik-pelik? Terpulang kepada anda. Anda yang menentukan nasib bayi anda. Panggilan anda ibarat doa anda. Fikir-fikirkan dan selamat beramal dengan amal yang soleh. 



Semua ini hanyalah terbit dari pandangan minda dan hati saya. Tiada kena mengena atara yang masih hidup atau yang sudah meninggal dunia. Kredit tajuk oleh kawan saya. Ye. Awak la. Hehehe





Love, HS


 
2009 - 2015 | Copyright reserved | Norhidayah Mat Seman.