>

October 18, 2015

Kebolehan "bakal suri rumah tangga separuh masa" semakin menyerlah!!






Pakcik2 makcik2 yang saya kasihi sekalian, meh saya nak promote diri saya sikit. Tapi nak promote kat anak pakcik2 makcik2 yang masih teruna, bukan yang nak menggatal pasang dua tiga senyap2 belakang bini. Hahahah


Oppss!! Bukan nak promote.



Cuma macam teruja nak bagitahu yang cikyah macam dah semakin berbakat dalam masakan ni. Cikyah macam hairan bin ajaib pon ada sejak dua tiga empat menjak ni. Asal jumpa resepi dalam internet je, dan cuba resepi tu. POM! Alhamdulillah, menjadi makanannya. Sedap pulak tu. Hiks~

Eh, bukan nak memuji diri sendiri tapi Ma cikyah la yang cakap cikyah masak sedap. Kalau macam sebelum2 ni, cikyah goreng sayur pon Ma cikyah cakap tak sedap. Huuuuuu Tapi cikyah bedal aje semua sebab cikyah kan suka makan. Walaupun cikyah suka makan, cikyah cerewet juga bab makanan ni. 

Itu sebabnya cikyah akan ada passion untuk memasak hanya pada masakan yang cikyah craving dan minat dan in love sangat2 terhadap masakan itu. Macam yang dah menjadi semenjak dua tiga empat menjak ni, ada lah beberapa. Antaranya adalah:

1) Fried chicken ala2 KFC --) Checked
2) Kek coklat moist --) Checked

3) Satay ayam --) Checked
4) Next nak cuba masakan apa lagi?


Alhamdulillah sepanjang bergelar penanam anggur di rumah ni, tiga makanan tu berjaya disediakan hanya dengan sekali cuba! Macam amazing pon ada. Macam pelik pon ada. Hahahaha Yang ayam goreng tu, tiap2 hari cikyah kena buat sekarang ni. Kalau takde ayam goreng tu mesti abah tak berapa selera nak makan. (ayam penambah selera, panas2 lagi sedap). 

Kek coklat moist tu pula, minta resepi dari sepupu. Asal usul resepi tu pon dari Google juga. Bila dia bagitahu resepi yang cikyah rasa macam simple sangat tu, cikyah cuba lah buat. Mula2 macam risau juga takut tak jadi. Akhirnya, alhamdulillah la jadi. Tapi sebab sepupu tu dia guna pengukus tapi cikyah nak bakar, dan tak tahu suhu oven berapa, main bedal letak je sampai 200 darjah celcius, memang tak masak dan mendap la kat tengah tu. Hahahah Untuk lebih keterangan kenapa dan cara mengatasi, boleh buat kajian literatur sendiri di internet tentang "tips membakar kek". Eh, kek tu sedap tau walaupun kat tengah je yang tak masak. Disebabkan saya seorang graduan engineering yang mampu berfikir secara kreatif dan kritis, saya potong bulat di tengah dan bakar sekali lagi yang tak masak tu. Hahahhah hasilnya, kek saya jadi tak cantik. Biar rupa tak cantik, asal sedap dimakan. Aummm aummm aumm yumm yumm yummm~ Jangan indah rupa dari rasa. Nanti tak sampai ke perut plak. 

Sumber: Google


Yang terkini, semalam terjumpa resepi Satay Ayam. Cikyah dah lama craving nak buat satay sendiri. Sejak dari Raya Haji haritu lagi nak buat. Konon nak buat satay daging tapi sebab sibuk je memanjang, semalam baru cuba resepi satay tu. Disebabkan resepi tu cakap perap semalaman untuk lebih sedap, cikyah ikut la. Bila bakar (cikyah bakar guna kuali ajaib je, senang), Ma cikyah kata sedap. Mula lah hati rasa girang. O yeahhh~ 

Sumber: Google


Dalam cikyah nak cuba2 resepi yang berlambak di internet ni, cikyah memilih juga. Yelah, benda nak masuk perut, mestilah kena pilih. Kalau perut tak boleh terima, nanti jadi penyakit pula. Huhuhuhu Walaupun cikyah rasa nak buat cheesecake tu macam senang dan macam sedap, cikyah taknak belajar buat sebab cikyah tak suka makanan berasaskan produk tenusu ni especially cheese, mayonis, susu tepung, susu segar... Memang tak boleh makan. Kalau tergigit, spit terus tak pon buat2 telan terus taknak kunyah. Lidah cikyah memang tak boleh sense tenusu nanti tekak mula la nak loya. 


Lagi satu, cikyah kalau tiba masa rajin tu, cikyah mula lah buat kajian literatur dan cari resepi masakan yang cikyah rasa perut cikyah nak cuba makan. Hihihihi Macam sekarang ni kan, angin apa entah masuk dalam badan ni. Sekarang ni bila masak apa2 je mesti sedap. Walaupun masakan cikyah tak guna pak aji, tak guna kiub2 kecil, tak guna serbuk perasa Knorr Adabi etc, alhamdulillah cikyah main campak2 jer garam, gula, dan serbuk herba2 yang mana cikyah kenal (kenal sebab Ma cikyah tulis kat bekas tu hahhaahha). Macam tak sedap jer bila guna serbuk perasa yang iklan dalam tv tu. Kiub pati ayam tu memang sedap, siyes tak tipu memang sedap cuma sekarang taknak dah guna sebab membahayakan kesihatan orang kata. Mencegah lebih baik dari merawat ye dok? 


Buat air pon, cikyah la yang paling tak suka letak gula banyak. Macam kalau kawan Ma yang datang cakap nak air kurang manis, cikyah boleh la buat. Kalau yang tak bagitahu tu, biasanya Ma cikyah akan tambah lagi dua tiga sudu gula. Biasa lah orang Kelantan kan suka minum manis. Cikyah je yang tak suka minum manis mungkin sebab diri sendiri dah manis. Kohkohkoh 

Ada kemungkinan tak masa wajib untuk cikyah merajinkan diri ke dapur sudah makin hampir? Sebab tu Allah bagi hint masakan cikyah asyik menjadi. Hahahah Aduhhh, cikyah ni dah la tak berapa nak rajin ke dapur lagi ni. Rajin kalau diri sendiri nak makan je. Itu yang buatkan cikyah tak sedia lagi walaupun ada dua tiga orang yang ber"tanya". 

Kalau boleh la kan.. Ini untuk perancangan masa depan la. Lepas kawin nanti cikyah rasa macam cikyah nak jadi suri rumah sepenuh masa la. Boleh jadi tokey bakery. Hikss Cikyah suka sangat decor2 cake ni.. Nanti nak masuk kelas bakery la. Hahaha (dah lupa dah belajar engineering 4tahun)



Love, 
HS


October 16, 2015

hala tuju cikYAH





April? And now October? 

How time flies.... hmmm
Blog dah macam krik krik krik sejak setengah tahun dulu. Now, rasa macam nak menaip balik. Mencotcet di blog sendiri tanpa sape tahu. (silent readers ade je tapi buat2 tak tahu)


Bersempena dengan #welcomeBACK Dayah di sini, suka cikyah nak cakap yang cikyah dah jadi penganggur terhormat sejak2 tamat belajar Julai lalu. Dah selamat bergraduasi dah cikyah kita ni. Ramai juga tanya cikyah tak kerja lagi ke? Cikyah sambung master kan? Semua2 andaian pon bukan.

Dulu-dulu pernah la SV cikyah offer sambung master under dia lagi. Cikyah macam setuju sebab cikyah malas lagi nak kerja sebenarnya. hiks Jadinya cikyah pon melaghooo la sampai lepas Raya Puasa haritu baru macam tersedar dari mimpi. Eh, aku ni tak apply lagi nak sambung master. Mentang2 lah master in research boleh daftar anytime saja, syok je melaghooo.. 

Memandangkan cikyah dah sedar, cikyah pon risik la kawan2 cikyah tanya kalau hantar dokumen untuk mohon master tu boleh terus daftar ke? Helloooo.. engko hengat depa tu sape yang engko nak boleh masuk senang2 jer. Ada proses nya lagi. Ouhhh okesss finesss.. Barulah masa tu macam.. sobs sobss menyesal tak buat research proposal awal2. Perasan nak masuk intake September 2015 tak kesampaian. 

Awal September aritu jumpa SV kejap di Melaka. Drive dari Kelantan ke Melaka semata-mata nak tanya progress application research grant beliau dah lulus ke belum. Setelah diberitahu, beliau cakap keputusan grant tu boleh tahu akhir Oktober atau awal November. Masa tu, cikyah macam menduga-duga nak cari kerja ke nak sambung master. Tapi gerak hati suruh sambung master. Jadinya nak sedapkan hati apply je master walaupun lambat dan berdoa supaya grant my SV lulus. 

Dan nak sedapkan hati juga, cikyah minta lah satu kerja kat Shah Alam kot. hahaha Sebelum ni ada junior tanya cikyah kerja kat mana. Cikyah cakap la tak kerja lagi. Dia pula cakap ramai dah dapat kerja kenapa cikyah tak dapat kerja lagi. Jadinya, cikyah cakap la "akak tak minta kerja pon dik, macam mana nak dapat kerja, hahhaha" 

Lagi pula, macam best je menganggur ni. Makan je kerja sampai membulat dah cikyah ni. Bulat but still cute. Lepas Raya Haji baru-baru ni sampai sekarang macam sibuk sangat dengan family. Kena jadi driver Kelantan-Melaka-Kelantan untuk Majlis Konvokesyen cikyah. Kena jadi driver Kelantan-KLIA-Kelantan hantar adik cikyah nak naik flight ke Jordan. Pastu sekarang kena jadi driver ulang-alik ke rumah sepupu tolong Ma cikyah urus wedding sepupu pula. Wedding dia akhir Oktober ni. Tetiba macam cikyah pula kena menjadi "mok andam" sepupu cikyah. Cikyah dah la tak pandai nak mekap diri sendiri, ni nak suruh mekap sepupu untuk wedding dia. Untuk pengetahuan, sepupu cikyah baru umur 19tahun, dah ada orang nak kat dia. Cikyah dah 23 tapi chill lagi relax dulu.

Dalam sehari-hari kerja cikyah, makan je. Dalam cikyah suka makan ni, cikyah ada lah cuba resepi Encik Google macam ayam goreng ala-ala KFC, dan kek coklat. Ayam goreng yang cikyah buat tu, memang laku lah. Abah yang sebelum ni kureng makan ayam goreng jadi meratohh bila makan ayam goreng yang cikyah buat. Sebab tu abah dah makin berisi, macam cikyah juga. hahhahah Kek coklat pula, first trial buat semalam, rasa dah helokkk cuma macam ada defect dari segi rupa. Mungkin sebab overtemperature. Duk belajar buat karipap kecik, buat kelepek lidah buaya.

Lepas ni Ma cikyah nak suh belajar wat macam2 lagi. Roti jala lah ape2 lagi lah. Lepas tu cikyah fikir, lepas setel wedding sepupu cikyah ni, dah bulan November. Cikyah nak daftar master tu bila? hahahha FYI, offer letter pon tak kunjung tiba lagi.. Jadinya sekarang ni cikyah masih lagi boleh ikut je kemana-mana Ma cikyah nak pegi. Sampaikan ada sekali tu pegi umah kawan Ma cikyah, pakcik tu boleh plak duk bercerita pasal anak dia. Sebelum ni, Mek cikyah dah pernah cerita dah yang pakcik tu ada tanya Mek cikyah kalau2 Mek cikyah ada anak dara yang nak dijodohkan dengan anak dia tu. Mek cikyah dah takde anak dara, cucu adalah dua orang, sorang doktor sorang lagi engineer (cikyah lah tu). Pakcik tu siap cerita lagi anak dia dulu belajar kat UTP, praktikal kat Petronas kat Melaka, hari tu la. Sekarang entah lah pakcik tu cakap anak dia kerja kat mana, as Engineer lah kot kalau bawah sikit dari Supervisor. Ke? Tapi tu lah, cikyah ni jenis tak suka terima orang sembarangan. Walaupun kerja dia macam best dah tapi cikyah nak kena tengok juga la tuan punya badan macam mana. Kalau hati cikyah suka, ON je. Tapi kalau hati tak suka, tak boleh dipaksa ye dok? 

Dah lepas tu, ada pula kawan Ma yang mengajar sekali dulu, telefon Ma. Duk cerita pasal anak dia juga. Pastu Ma cikyah ni tanya la anak kawan Ma tu dah kawin semua kan. Tapi kawan Ma cikyah tu cakap ada sorang lagi tak kawin, anak bongsu dia. Baru grad juga tapi tak kerja lagi. Pastu duk tanya pasal cikyah. hahahaha Adoiyaii... Memang musim ni musim orang tengah mencari menantu ke? Cikyah baru umur 23taon. Lek luuu... Memang la kawan2 cikyah dah ramai yang kawin, anak dah sorang nak masuk dua pon ada. Tapi tu diorang la. Alhamdulillah la rezeki jodoh diorang awal. Tapi cikyah ni tak puas lagi nak mengada-ngada ngan Ma Abah cikyah sebab dari umur 13-23 tahun duk asrama, jauh dari Ma Abah, jauh dari keluarga. Jadinya kurang kasih sayang lagi ni. 


Dulu2 cikyah jeles jugak bila tengok kawan-kawan cikyah dah kawin, dah jumpa peneman hidup masing2, dah jumpa bodyguard masing2. Tapi bila cikyah observe orang yang kawin awal ni kadang2 macam buat cikyah takut nak kawin. Cikyah kan suka perati orang. Jadinya, sekarang ni cikyah lebih suka buat apa2, sorang2, tanpa seorang bodyguard. Nanti kalau dah kawin, banyak pula komitmen. Tapi kalau jodoh cikyah datang awal, cikyah tak boleh nak tolak. Cikyah kena belajar juga bersedia menerima apa-apa keadaan. Banyak lagi perkara yang cikyah nak buat. Nak pergi umrah dengan family, nak travel, nak beli barang kesukaan (yang ni tak tahu lah ape sebab cikyah suka makan je), nak beli rumah, nak beli kereta idaman (SS). 


Impian cikyah yang paling besar, cikyah nak buka BAKERY selain dari cikyah nak jadi LECTURER. (Pakcik tu berkenan pulak bila cikyah cakap cikyah nak jadi lecturer nih. haihhhh) 

Sekarang ni cikyah ada suka kat seseorang, tiga tahun dah suka tapi kalau seseorang tu bukan jodoh yang terbaik buat cikyah, cikyah pasghahh je diknon.. Huwaaaaa Cikyah dah tak berani nak beri harapan pada what-is-the-word-C-*-*-*A



Love, 
HS


April 08, 2015

Hati masih berkunci






HATI

Seindah ciptaan
Lebih indah diselit Iman
Membuatkan orang segan
Mahu bertegur, sapa Iman !


HATI

Tatkala kamu masih "fragile"
Jangan sampai kumbang hinggap
Bila mana ia sudah berkecai
Walau diubati, kenangan tak akan lenyap !


HATI

Hati-hati memilih hati
Untuk tautan dari dua hati menjadi satu hati
Semoga Allah menetapkan hati
Untuk menerima cinta hati


HATI

Kunci kepada hati perlu
Supaya mereka sentiasa tahu
Hati ini tidak semurah itu
Mudah didapati di celah kayu


HATI

Bila hati masih lagi berkunci
Hanya yang berhak akan mendapat kunci dari wali
Supaya cinta yang bakal bersemi
Akan sentiasa suci 



Ini bukan kunci kepada hatiku



Nota: Esok petang ada mid-term test Intelligent System tetapi kepala masih lagi ting tong gara-gara makan ubat batuk. Study tak lagi. Oh noooo !!! {^◕‿◕^}



Love, HS



April 06, 2015

REVIEW #1 De'Xandra Perfume inspired by Dior Addict 2





Assalamualaikum dan salam akim mewangi bloggers dan silent readers !


Ini pertama kali Dayah buat item review. Selalunya FOOD REVIEW saja. Sepatutnya entry ni dah lama kena publish tapi disebabkan kengkangan masa sebagai full-time student dan memandangkan Dayah ni hanyalah freelance blogger, jadinya it takes time to do an entry in my dear bloggie.

Ok lah, berbalik kepada minyak wangi. Rasulullah S.A.W. sendiri menggalakkan kita berwangi-wangian tapi bagi kaum hawa, tidaklah terlalu wangi sampai orang duk 1000meter pon boleh bau, itu dah melampau. Dah boleh jadi dosa dah pakai minyak wangi sewangi itu. Cukuplah sekadar menutup bau-bau badan yang merimaskan diri sendiri. Bila badan wangi, nak buat kerja-kerja seharian pon ada semangat ye dokk! Hehehehe

Sebelum ni Dayah dah cuba beberapa jenis minyak wangi tapi hampir kesemuanya tak tahan lama. Sampailah bila Lia aka +Chettaki Omey beri peluang pada Dayah untuk review produknya iaitu De'Xandra Perfume. Sekali cuba rasa macam malas nak mandi sebab bau perfume tu melekat di badan menyebabkan badan sentiasa wangi. By the way, terima kasih Lia sebab perkenalkan Dayah dengan perfume ini sekaligus beri peluang kepada Dayah untuk review produk Lia.


Baunya lembut saja. Sesiapa yang mencium bau ni pasti terpikat. Tak ada lagi minyak wangi yang boleh memikat hati Dayah selain De'Xandra Perfume For Her inspired by Dior Addict 2 ini. Eh, lelaki kacak nak wangi boleh dapatkan juga De'Xandra Perfume For Him. Selain boleh dijadikan untuk perfume harian, De'Xandra Perfume juga sesuai dijadikan hadiah hari lahir dan juga hantaran perkahwinan kerana harganya yang berpatutan iaitu RM65 sebotol serta penghantarannya adalah percuma dan reka bentuk botolnya yang cantik dan menarik perhatian. Selain itu, rekaan botolnya yang kecil membolehkan kita membawanya kemana-mana sahaja contohnya untuk travelling.





CIRI-CIRI DE'XANDRA PERFUME:
RM65, Free postage
Quality: 100% authentic perfume
Inspirasi jenama antarabangsa
Setanding produk antarabangsa
Produk halal, boleh dibawa solat
Pati original
EDP, tahan lama (lebih dari 8jam)
35ml, sesuai untuk travel perfume
Packaging yang menarik & cantik
Mengikut citarasa Malaysia



Bagi yang masih tercari-cari wangian yang sesuai, Dayah cadangkan De'Xandra Perfume For Him dan De'Xandra Perfume For Her. Kompem tak cari lain dah lepas ni. 


Kepada yang dah komited nak dapatkan De'Xandra Perfume, boleh membuat pesanan terus di :

Instagram: @chettakiomey
Phone no: 013-2644310 (LIA)



Love, HS

April 02, 2015

Iman ku senipis kulit bawang






Bismillahirrahmanirrahim...



Iman ku senipis kulit bawang
Mampu tunduk akan godaan ini
Aku tak berani mengatakan yang
Aku menaruh harapan untuk benda yang tak pasti

Biar perasaan ini terbuku di lubuk hati
Perasaan yang aku sendiri tak pasti

Walau gerak hati kuat mengatakan
Aku akan
.
.
.
.
.
.
Hanya padaNya 
Aku berdoa





love, HS


March 30, 2015

FOOD REVIEW #3 : ASAM PEDAS KAK SU, DUYONG, MELAKA



Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum. Salam Melaka Maju negeriku sayang, negeri bandar teknologi tak berapa nak hijau. Hehehe Maaf, Terasa bahangnya Melaka sebab ketiadaan pokok hijau yang tercinta.


Mungkin cerita ni sedikit basi kerana kesibukan berjalan di hari minggu. Hari ni nak cerita tentang makanan. Well, makanan dan aku berpisah tiada. Aku dan makanan sentiasa bersama. hihihik Ceritera semalam pergi #jomhebohmelaka tiba-tiba perut terasa lapar dan teringin nak makan asam pedas Semabok katanya housemates sampai anak tekak aku pon terasa cadangan itu sangat bernas dan menggiurkan. Aku pon, apa lagi, sanggup pergi ke sana semata-mata nak makan. Aku, kalau bab makan, ajaklah sampai ke mana pon, aku sanggup pergi asalkan duit minyak share. (aku tak dapat PTPTN lagi kena berkira sikit)


Nak dijadikan cerita, sesampainya destinasi kedai makan tu, malang sungguh nasib kami semalam, kedai makan tu tutup. Dalam hati fikir, weekend tutup kot. So, aku pon teruskan memandu nak pulang ke pangkal jalan iaitu ke Durian Tunggal. On the way tu lalu ikot Duyong. Aku fikir, sepanjang jalan tu tentu-tenti lah ads kedai makan. Kitorangss lapar giler kot masa tu. Ok, straight to the point, sampailah kitorang kat kedai Asam Pedas Kak Su ni. Dari luar aku tengpk kedai ni macam eksklusif dari segi tradisionalnya. Macam mana tu eksklusif tapi tradisional? Ko hengat hotel mewah aje yang nak eksklusif? Kedai makan berkonsepkan ala-ala tradisional pon ada yang eksklusif tau dan aku expect harga dia pon eksklusif jugak.


Sampai-sampai je terus masuk kedai dah takde hati nak bergambar selfie sebab lapar. Terus order Milo Ice favourite dan "layan diri" ambil nasi dan lauk pauk untuk nasi campur. Dayah cuba asam pedas ikan tenggiri, dalca terung, sedikit cencaluk dan sambal. Gambar seperti di bawah ini.





Nasi + Ikan tenggiri asam pedas + dalca terung + telur masin + cencaluk + sambal
RM 6.60
 



Kalau untuk orang-orang kaya, memang murah la harga dia. Tapi, untuk pelajar macam Dayah, terasa duit mengalir macam air. huhuhu Tapi siyes sedap asam pedas dia. Bagi Dayah, rasa asam pedas sini lebih kaw berbanding asam pedas claypot. Ke sebab asam pedas claypot tu makan waktu malam dan tak berapa nak lapar sebab tu rasa dia kurang kaw dan asam pedas kak su ni makan waktu tengahari dan tengah lapar sebab tu semua rasa sedap? hahahha



Apa-apa pon, "Dayah bagi 4 bintang untuk rasa dan harga nasi asam pedas kat kedai Asam Pedas Kak Su". 




Oh, kedai ni berlokasi di Kampung Jambatan Duyong. Kalau dari Bukit Katil, sampai traffic light JPJ Bukit Katil, terus je lagi sampai la Kampung Jambatan Duyong, dan kedainya berada di sebelah kiri jalan kalau menghala dari Bukit Katil.  Senang kan nak cari kedai ni?? Kalau nak pastikan kedai ni, boleh tengok ala-ala signboard yang ada di pintu masuk, macam kat bawah ni.





Asam Pedas Kak Su, Kampung Jambatan Duyong





Sekian saja. Nak baca lagi FOOD REVIEW by Hidayah Seman? Klik sini dan sini




love, HS



March 25, 2015

FOOD REVIEW #2 : DIMA RESTAURANTS, MITC, MELAKA






Assalamualaikum si cantik georgeous dan si hemsem kacaksss semua!!



Petang tadi duk fikir nak dinner makan apa malam ni. Tetiba housemate ajak pergi makan kat Dima Restaurant, MITC, Melaka. Dayah ni kira first time makan kat situ tadi selama hampir empat tahun belajar di Melaka ni. Yelah, jarang pelajar mampu nak makan di tempat mewah macam tu. Kita selalunya akan nampak siswa UTeM atau mana-mana siswa lain lagi akan makan di situ sejurus selepas masuknya PTPTN dan JPA serta pinjaman dan biasiswa lain. Tengah poket tebal kepok-kepok lah baru syok makan sedap, tambah pula restorannya berhampiran Melaka International Bowling Center (MIBC), lagi lah syok korang berjimba sambil makan.


Oh, Dima Restaurants adalah sebuah restoran yang menghidangkan makanan Arab seperti shawarma, kebab, nasi arab, dan lain-lain lagi. Restoran makanan Arab sememangnya menyediakan makanan yang mahal setimpal dengan proses pembuatan makanannya dan makanan tersebut jarang didapati di pasaran (restoran lain). Jadi, untuk siswa macam Dayah, nak makan tempat mahal tapi nak murah? Senang sahaja. Jadilah pengguna bijak ! Buat pilihan yang bijak kawan !



A cup of mint tea #vscocam




A cup of mint tea takes all worries away. 



Masuk restoran, belek-belek menu. Jumpa Kabshah Chicken hanya berharga RM11.00. Berbaloi lah dengan harganya. Nasi sedap, ayam seketul, besar juga saiznya. Ditambah pula dengan Teh Pudina, minta satu teapot (kalau makan ramai-ramai). Satu teapot hanya berharga RM4.50. Kalau anda bijak, habis satu teapot tu, minta waiter tambah air panas. Nanti korang akan dapat 2 teapot teh pudina dengan harga RM4.50 sahaja. Cumanya air yang ditambah air panas itu tidak akan sepekat seperti yang mula-mula dihidangkan. Nak tengok gambar? Boleh, boleh.



Kabshah Chicken + A cup of mint tea
RM11.00 + RM0.90 + 10% service tax = +- RM14.00




A teapot of mint tea can serve up to 7 mini cups of mint tea #vscocam




Secawan Teh Pudina berharga RM1.50 tetapi jika anda bijak, minum beramai-ramai, minta 1teapot, hanya berharga RM4.50. Jika anda berlima, maka secawan mini teh pudina anda berharga RM0.90 dan anda boleh refill sebanyak mana yang anda mahu.


Mahu diingatkan bahawa, harga makanan di DIMA RESTAURANTS ni akan naik selepas 1 April 2015. Nak tahu kenapa? Tanya penggubal cukai di Malaysia. hehehehe Peace no war Tuan! Memandangkan pergi makan malam kat situ malam ni untuk celebrate birthday housemate, Dayah nak up sekeping gambar selfie beramai-ramai. heeeeee




Happy birthday to Asila (3 dari kiri) #housemates #vscocam







Fefeeling model gituuuuu #vscocam



Esok akan jadi pelakon tambahan untuk drama "Kasih Jasmin" tayangan TV1. Peluang dah ada depan mata, cepat-cepat rebut lah. Mana tahu satu hari nanti boleh jadi fofular.. Kalau bukan fofular depan TV, fofular jadi penulis skrip pon bolehhhh ba kalau kau! Goodluck to me for tomorrow!



love, HS

March 22, 2015

Car Racer vs Model, My desire, My dream



Assalamualaikum..



Orang kata jadi perempuan ni beruntung. Sebab, duit kita adalah duit kita dan duit suami kita pon duit kita juga. Jadi kita tak perlu fikir duit kita wajib disalurkan kat sape. Walaupun aku masih belum punya gaji, tapi aku dah ada future planning untuk duit aku tu.

Bilamana masih berstatus single, satu pertiga dari keseluruhan gaji aku untuk family iaitu ma abah, adik beradik, saudara mara, simpan sajalah kot2 diperlukan nanti. Satu pertiga lagi untuk makan minum, barang dapur, rumah, dan lain-lain. Selebihnya satu pertiga lagi untuk saving.

Bab saving ni, sesetengah gadis akan saving duit untuk beli make-up, handbag, blouse, dresses, kasut mahal-mahal. Tapi, desire aku bukan kearah itu. Desire nak beli baju yang up-to-date fashion tu memang ada tapi tak sangat. Aku lebih suka saving duit untuk travel dan untuk modified Kancil aku tu. Memandangkan aku ada cita-cita nak jadi car racer, suatu hari nanti bila saving dah cukup, aku nak modified enjin kereta. Testing dulu achievable ke tak Durian Tunggal, Melaka - Tanah Merah, Kelantan dalam masa 7jam tanpa kena speedtrack. Sebelum ni highest record track aku Melaka-Kelantan 8 jam 30 minit. Kalau achievable, baru lah best nak travel dalam semenanjung, self-drive lagi feeling travelling kot. Itu pun kalau ma abah aku bagi. Dan, aku nak juga cuba masuk pertandingan lumba kereta. Biar orang kata apa tapi aku suka bawa kereta laju-laju ni. Nak jugak konon-konon kalau aku menang, bila keluar je, orang terkejut sebab tengok perempuan yang drive. Macam ohsem je. HAHAHAHA *ok, daydreaming mid-level*





Sumber gambar: Google




Selain desire nak car racing, aku suka travel. Memandangkan aku ni jenis yang suka benda adventure, aku akan cuba travel ke tempat yang aku belum pernah pergi. Tengok negara orang. Perhati dan bersyukur akan keindahan alam ciptaan Allah. Memandangkan bulan lepas aku diberi peluang travel ke Istanbul, Turki, trip akan datang mungkin tempat lain walaupun aku dah terjatuh hati dekat pemandangan dan keindahan Turki. Sebelum ni, semua siap package. Next trip, aku nak try cuba nasib. Book tiket flight je, selebihnya tengok keadaan di tempat tu. Tapi sebelum pergi tu kena consult dengan orang yang dah pergi la. Orang kata belajar dari pengalaman. Jadi, kita grab pengalaman orang yang dah pergi so that kita tak ditipu bila di negara orang. Apa-apa pun, perancangan amat penting. "If you fail to plan, you plan to fail"  





Pemandangan Galatasaray, Turki dari Bosphorus Cruise




Tingglkan tapak kaki di Camlica Hill, Turki




"Bermusafirlah, semoga murah rezekimu dan sebarlah suruhan Allah kepada penduduk tempat yang kamu tuju serta tunjukkanlah keindahan dan kedamaian Islam kepada mereka. Sesungguhnya Allah menggalakkan muslim supaya bermusafir"




Modelling? Aku suka juga. Tapi mungkin bukan rezeki aku kearah itu. Instead of modelling, aku suka buat orang sekeliling aku jadi subjek untuk gambar-gambar aku. Nasib takde DSLR je. Kalau ada, ntah-ntah aku dah jadi profesional photographer. HAHAHA  Photography ni salah satu hobi aku. Cuma aku suka snap view yang cantik, snap gambar floral. Gambar orang ni jarang sangat aku nak snap. Tapi aku suka snap gambar orang selfie. Lagi best bila aku selfie, background aku orang tengah selfie beramai-ramai. Sebab orang tak pernah buat la aku suka buat.




Kamu orang selfie, saya pon nak selfie juga



Semua orang punya keinginan dan punya impian. Tak salah pun punya keinginan dan impian yang pelik-pelik asalkan ia tidak bertentangan dengan ajaran Islam. Walau aku suka benda adventure, tapi aku tak lupa cara jadi gadis ayu, sopan serta bertatasusila. Kalau pakai baju kurung, skirt, automatically aku akan jadi umpama gadis melayu terakhir. Confirm ramai jejaka tertawan akan kesopanan dan kesusilaan aku walau aku tak sejelita Datuk Siti Nurhaliza. HAHAHAHA *perasan kejak* Kita mesti ingat, cantik itu subjektif. Ada je lelaki yang tak pandang eloknya wajah asal perangai sedap mata memandang, tak malu untuk dibawa keluar bersama. And, I'm looking forward for that guy. Guy yang boleh terima aku seadanya. Cumanya aku nak warning awal-awal la. Keinginan aku ni kadang-kadang lain dari yang lain. Rare gitu. So, sape-sape je yang jadi spouse aku nanti, jangan serik untuk tunaikan keinginan aku. HEHEHAHAHAHA



Oh, keinginan aku tu tang makanan je lebih. Bak kata gambar kat bawah ni;






Ok lah. Nak tunaikan permintaan usus aku ni. Nak gi masak dulu yaww.. Bagi baby dalam perut iaitu usus ni makanan. HAHHAHAHAHA




love, HS





March 08, 2015

[TRAVELOG] Turkey Part I







Bismillahirrahmanirrahim...
.
.
.
.



February 15, 2015

That morning, my friends and I depart at 04:30 from UTeM and arrive KLIA at 07:00. There, we meet our travel leader from ENESTY which are Sis Lily Masturi, Sis Azreena and Sis Nelda, We check-in and get our boarding pass and the boarding flight would be at 10:50. We board on Emirates Airline and have 2hours transit at Dubai International Airport.

       



Around 17:35 we arrive at Istanbul Atatürk Airport. We warmly welcome by our tourist guide from ANTHUSA Travel, Tamer Özdemir. He will accompany us during our six days in Istanbul, Turkey. We make a move from airport to our hotel which is Hamidiye Hotel. The hotel is near to Şehzade Cami in Fatih district. Along the way, Tamer explains us about the historical things about Turkey, the reign, and he keep talking about the bridges in Istanbul. Until now I can't remember the names of the three bridges. There is one bridge that connect the European side and Asian side of Turkey. That night, after getting our room keys, we have our dinner at the dining hall of the hotel. Next, my friends and I stroll around the hotel. Well said, we are excited to stroll around Istanbul. But, surprisingly, there are a few like beggars keep begging towards us and asking us to give them, money. Honestly, I am too afraid that time. My fortune that time I got no Turkish Lira so I can't give them Malaysian Ringgit. We just stroll for only 15minutes since we don't know where to go and it seems very dangerous to us because we don't know the streets yet. Next, we got our meeting regarding our official visit to universities. 




See you on next part.. for the more exciting story.. 



Love, HS





March 07, 2015

Sayang... Nama awak tidak seperti perwatakan awak





Bismillahirrahmanirrahim.
.
.
.
.
.
.

Sayang... Nama awak tidak seperti perwatakan awak. 
.
.
.
.
.

Jika awak inginkan pendapat saya, saya punya dua pendapat jika diberi tajuk begini. Positif dan negatif. Plus and minus. Kita cerita satu persatu ok.


Sayang.. Nama awak tidak seperti perwatakan awak (nada mengeluh). Maksud pertama, pada pendapat saya, dimana jika nama seseorang itu elok tetapi perwatakannya menjelikkan. Sebagai contoh, nama seseorang tu adalah Aisyah, nama seperti nama isteri Nabi Muhammad s.a.w. Tetapi bila dilihat perangainya, masyaAllah, mengucap panjang. 

Soalan: Siapa nama awak?
A        : Chacha.
Soalan: Nama penuh?
A        : Aisyah binti .......

Melalui dialog di atas, kita boleh agak kenapa perwatakannya tidak seperti namanya. Salah kawan yang memanggilnya dengan panggilan "Chacha" kerana panggilan itu tidak memberi apa-apa maksud. Melainkan dipanggil Aisyah, insyaAllah perwatakannya sedikit sebanyak menunjukkan perwatakan muslimah solehah seperti Aisyah isteri Nabi Muhammad s.a.w. Panggilan itu ibarat doa. Jika kita memanggil dengan panggilan bukan-bukan, makan perwatakan kawan kita itu pon akan jadi bukan-bukan. Oleh itu, kawan-kawan, mari kita sebut nama kawan kita dengan namanya yang mempunyai maksud yang elok. 


Sayang.. Nama awak tidak seperti perwatakan awak (nada terkejut). Maksud kedua, dimana nama seseorang itu bermaksud tidak elok tetapi mempunyai perwatakan yang boleh dipuji. Namanya Busuk. Tetapi bila dilihat perwatakannya, baik, berbudi bahasa mengalahkan ustaz sebelah rumah. Kalau macam ni, kita tak boleh salahkan dia kerana namanya Busuk. Tak semestinya nama Busuk punya hati Busuk. Kalau kita seorang kawan yang baik, kita panggil lah dia guna nama yang elok. Nak salahkan mak ayah dia pon tak boleh juga. Mungkin masa dia dilahirkan, tahinya busuk, jadi ibu bapanya beri nama Busuk kepadanya. Macam lawak tapi sebenarnya boleh berlaku kejadian sebegini. 


Macam mana pula dengan trend zaman sekarang beri nama anak panjang-panjang tapi akhirnya panggil guna satu perkataan yang kadang-kadang tiada maksud. Satu kesannya adalah penat nak tulis nama sendiri dalam borang. Nama di kad pengenalan pon, mungkin boleh jadi dua keping sebab nama panjang sangat. Bila konvokesyen, jurucakap yang panggil nama tu pon penat tak cukup senafas bila nak panggil nama. Contohnya, Puteri Nur Qaisara Arabella Faqihatus Sarah binti Raja Muhammad Seth Daniel Al-Fatih. Tapi, dipanggilnya Bella. Langsung tidak punya maksud apa-apa. 


Oleh itu, bila orang tanya cadangan nama untuk bayi yang baru lahir, seeloknya berilah nama yang ringkas dan punya maksud yang elok. Dan, panggil sepenuhnya nama tersebut. Contohnya, Hidayah. Sepatutnya dipanggil dengan panggilan Hidayah, dan bukan Dayah atau Ida atau Yaya sebab hanya Hidayah yang bermaksud petunjuk. Jika selalu panggil menggunakan panggilan Hidayah, insyaAllah akan mendoakannya menjadi petunjuk kepada orang lain. Panggilan kita akan menjadi doa kepada seseorang itu. 


Berhati-hati untuk letak nama bayi anda? Ingin mengikut trend zaman kini yang punya nama panjang pelik-pelik? Terpulang kepada anda. Anda yang menentukan nasib bayi anda. Panggilan anda ibarat doa anda. Fikir-fikirkan dan selamat beramal dengan amal yang soleh. 



Semua ini hanyalah terbit dari pandangan minda dan hati saya. Tiada kena mengena atara yang masih hidup atau yang sudah meninggal dunia. Kredit tajuk oleh kawan saya. Ye. Awak la. Hehehe





Love, HS


February 25, 2015

Hello 2015 !





Assalamualaikum and Merhaba !


Feeling like staying in Istanbul, Turkey more and more, again and again. Haha Just want to say Hello! Merhaba! Kon'nichiwa! Annyeonghaseyo! Bonjour! Ciao! Swasdi!


From all sadness, creepy, and crazy things that I have gone through on 2014, I hope that they will only be my memory and yes, my one and only tagline "Memories never fade."  


Oh my dear bloggie! I am so sorry I owe you two long stories which are extreme flood in Kelantan, Malaysia on Disember 2014 and extreme snow in Istanbul, Turkey on February 2015. I dont know when, where and how to start the long stories. My happiness, sadness, sorrows, it is just me who know the feelings. Only those who feels it, knows. I will story in here but I cant promise when the stories will appear in this bloggie.


Just left more or less than 4 months before I graduating. So, I need to focus on my final year project and studies. And also enjoy my very last moment as a student...




Hello 2015



love, HS




 
2009 - 2015 | Copyright reserved | Norhidayah Mat Seman.