>

November 14, 2014

Prednisolone 5mg





Assalamualaikum dan salam petang jumaat semua !


Tadi Dayah pergi klinik. Ingatkan doktor nak refer sakit Dayah ke doktor pakar sebab ini kali kedua Dayah pergi klinik sebab sakit kulit. Oh, Dayah memang punya kulit sensitif. Sangat tak dinafikan. Dah la kulit nipis pula tu. Sekali kena toreh/scratch, terus terkoyak kulit nampak isi. Ishhhh! Memang Dayah punya kulit sensitif ni dari kecik lagi. Tak tahu nak rawat macam mana. Makan macam macam jenis ubat dah. Cuma tak pernah lagi pergi jumpa doktor pakar. Bila dah besar ni, rasa macam kena juga pergi sebab tak nak lagi teruk.

Alkisahnya tadi pergi klinik doktor bagi ubat Prednisolone 5mg. Katanya kena makan ubat ni 6biji. Balik rumah terus review apa kesan sampingan ubat ni. Dan, bila dah tahu kesan sampingan ubat ni, rasa macam takut pula nak makan.

Antara kesannya adalah:

a) High blood glucose levels, most commonly in patients that are already has diabetes mellitus or is using medications that increase blood glucose. 

b) Insomnia / sleeplessness 

c) Euphoria / hyperactivity, in some cases, even mania. 

d) Unnatural fatigue or weakness 

e) Abdominal pain 

f) Can affect the eyes as well; the most common side effects in the context are glaucoma, cataract formation & blurring of vision 

g) Peptic ulcers 

h) Infections 

i) Pain in the hips or shoulders 

j) Osteoporosis 

k) Occurrence of acne 


l) Increase in appetite... thus, weight gain 

m) Stretch marks on the skin
 

n) Swelling in the face 

o) Nervousness 

p) Easily bruised -- info through self experience & confirmed by a physician

q) Usage for long periods can cause side effects, e.g. Cushing's syndrome, weight gain, osteoporosis, glaucoma & type II diabetes mellitus. 

r) Upon withdrawal of prednisone after long-term use, patients also suffer from depression
 


Daripada semua kemungkinan kesan sampingan yang dikongsi di atas, Dayah rasa macam tak berani nak makan ubat tu. Tak nak dah weight gain lagi. Tak nak pakai spectacles. Dan lain-lain lagi efek yang boleh memudaratkan. Tapi, kalau nak sembuh, nak atau tak nak, terpaksa telan semua tu. Semoga Dayah tidak terkena kesam sampingan ubat Prednisolone tu. Aminnnn~


love, HS

No comments:

Post a Comment

 
2009 - 2015 | Copyright reserved | Norhidayah Mat Seman.