>

November 14, 2014

Prednisolone 5mg





Assalamualaikum dan salam petang jumaat semua !


Tadi Dayah pergi klinik. Ingatkan doktor nak refer sakit Dayah ke doktor pakar sebab ini kali kedua Dayah pergi klinik sebab sakit kulit. Oh, Dayah memang punya kulit sensitif. Sangat tak dinafikan. Dah la kulit nipis pula tu. Sekali kena toreh/scratch, terus terkoyak kulit nampak isi. Ishhhh! Memang Dayah punya kulit sensitif ni dari kecik lagi. Tak tahu nak rawat macam mana. Makan macam macam jenis ubat dah. Cuma tak pernah lagi pergi jumpa doktor pakar. Bila dah besar ni, rasa macam kena juga pergi sebab tak nak lagi teruk.

Alkisahnya tadi pergi klinik doktor bagi ubat Prednisolone 5mg. Katanya kena makan ubat ni 6biji. Balik rumah terus review apa kesan sampingan ubat ni. Dan, bila dah tahu kesan sampingan ubat ni, rasa macam takut pula nak makan.

Antara kesannya adalah:

a) High blood glucose levels, most commonly in patients that are already has diabetes mellitus or is using medications that increase blood glucose. 

b) Insomnia / sleeplessness 

c) Euphoria / hyperactivity, in some cases, even mania. 

d) Unnatural fatigue or weakness 

e) Abdominal pain 

f) Can affect the eyes as well; the most common side effects in the context are glaucoma, cataract formation & blurring of vision 

g) Peptic ulcers 

h) Infections 

i) Pain in the hips or shoulders 

j) Osteoporosis 

k) Occurrence of acne 


l) Increase in appetite... thus, weight gain 

m) Stretch marks on the skin
 

n) Swelling in the face 

o) Nervousness 

p) Easily bruised -- info through self experience & confirmed by a physician

q) Usage for long periods can cause side effects, e.g. Cushing's syndrome, weight gain, osteoporosis, glaucoma & type II diabetes mellitus. 

r) Upon withdrawal of prednisone after long-term use, patients also suffer from depression
 


Daripada semua kemungkinan kesan sampingan yang dikongsi di atas, Dayah rasa macam tak berani nak makan ubat tu. Tak nak dah weight gain lagi. Tak nak pakai spectacles. Dan lain-lain lagi efek yang boleh memudaratkan. Tapi, kalau nak sembuh, nak atau tak nak, terpaksa telan semua tu. Semoga Dayah tidak terkena kesam sampingan ubat Prednisolone tu. Aminnnn~


love, HS

November 08, 2014

Mushroom Soup Homemade






Assalamualaikum blog peeps!!

Siapa suka makan mushroom soup ala-ala western-ish style tu? Selalu beli kat kedai atau order makan kat restoran-restoran je kan? Tak teringin ke buat sendiri? Buat banyak-banyak boleh makan banyak. Yummmyyyy... I love to eat ! Saya suka makan, jadinya saya kena suka masak. Hari tu ada cuba masak mushroom soup. Tengok resepi dalam google la. Cumanya saya punya resepi ada tambahan sikit la. Nak tahu? Sila baca sendiri kat bawah..



*Saiz hidangan: 7-8 mangkuk/hidangan

Bahan-bahannya:

1 tin susu cair
1 tin cendawan butang (kalau nak cendawan banyak, letak lebih la)
2 cawan air
4-5 biji ubi kentang (agak-agak nak pekatkan kuah tu)
1 sudu lada hitam (black pepper)
Sedikit minyak (untuk tak bagi kuah melekat di periuk)
Sedikit garam


Cara Memasak:

1. Rebus ubi kentang. Seusai kentang empuk, blendkan sehingga hancur lumat.
2. Potong cendawan butang kecil-kecil, mengikut citarasa. Kalau nak cantik, potong dadu.
3. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.
4. Masukkan susu cair, kentang yang sudah diblend, cendawan yang dipotong kecil dan air.
5. Kacau sehingga sebati. Tunggu sehingga mendidih.
6. Masukkan lada hitam (black pepper). Kalau nak rasa lada hitam lebih, masukkan lebih.
7. Masukkan garam secukup rasa.
8. Kacau sehingga sebati.
9. Siap. Selamat menjamu selera.

Nota: Sekiranya ingin kuah lebih pekat, di dalam mangkuk asing, campurkan 1 sudu tepung jagung dan air, dan kacau sehingga sebati. Campuran tersebut boleh dimasukkan dalam periuk.




Sumber gambar: www.google.com



Maaf, gambar mushroom soup yang dah buat aritu tak snap pon. hehehe 



Stay tuned for next recipe from HS !


love, HS

October 31, 2014

kerana RIDSECT




Assalamualaikum dan salam sejahtera
Hello bloggers!


Korang tahu tak bau RIDSECT tu best? Masa kecik2 dulu aku suka bau RIDSECT. Dan, aku ni boleh dikatakan kebal dengan bau RIDSECT. Tapi itu dulu. Mungkin RIDSECT zaman tu kurang merbahaya sangat. Jadinya aku buat macam permainan je RIDSECT tu.


Tapi, tak tahu lah RIDSECT zaman sekarang ni diorang letak racun apa. Mungkin nak bagi serangga macam nyamuk tu mati lebih cepat kot. Yelah, nyamuk sekarang pon dah kebal ngan RIDSECT. Itu yang RIDSECT pon macam dah ditambah ramuan dan racun yang lebih kuat.


Alkisahnya cuti midsem lepas, aku bermain lagi dengan RIDSECT. Aku sembur, dan bau.. Tapi bau RIDSECT kali ni rasa macam lain macam. Macam biasa, aku wat biasa je dengan bau tu.

Habis cuti, masuk belajar balik. Tiba-tiba nafas jadi pendek.. Bernafas macam orang penyakit asthma. Takut jugak weyhh.. Tapi degil tak nak pegi jumpa doktor. Takut masuk wad. Masuk wad kat Kelantan aku rela. Kat Melaka ni, takde sape nak jaga aku. So aku tak nak. Pastu tadi masa tengah makan, tiba-tiba sakit jantung menyerang. Erghhh, macam tu rupanya perasaan orang sakit jantung.


Berhenti kejap makan. Bagi reda sakit. 5saat jugak la rasa mencucuk jantung ni. Aduyaii.. Minggu depan memang kena pergi jumpa doktor la ni. hurmmm Doktor bagi saya cuti je ye tapi jangan tahan saya dalam wad. Saya tak sanggup. huuuuu


love, HS

October 24, 2014

"Holiday mode" dah nak habis



Oh Hye ! Assalamualaikum bloggers.

5 bulan lebih nampaknya blog ni tak berupdate. Kengkangan masa, kekurangan minat menaip, dan ada lagi lah beberapa faktor lain yang menyebabkan blog ni dull from any stories.

Untuk pengetahuan sesiapa yang selalu stalk blog ni, saya sekarang ni tengah bermidsem break. Sejak seminggu lepas lagi. Sebelum balik haritu kemain kau packing nak bawak balik buku, assignments, PSM, alih-alih bila balik, satu pon tak sentuh ! Terbaikkkkk.......


Bila cuti, manfaatkan cuti bersama keluarga lah kannn... Balik tempat belajar balik iaitu UTeM, kita fokus la balik kat kerja-kerja yang tertangguh tu. hehehhe Bila dah balik Melaka, susah nak jenjalan or luangkan masa dengan parents lagi (memandangkan saya sorang je yang balik). Mak saya pon tahu macam mana nak luangkan masa betul-betul dengan saya bila saya balik ni. Caranya, ajak saya teman dia gi mana-mana. Daripada saya duk kat rumah melangut depan laptop ni kan. hahaha


Hari ini dah hari Jumaat. Beg pakaian dah siap packing. Saja je packing awal-awal sebab malas nak packing dah. "Bila rajin datang, jangan disiakan." Kot-kot lah kejap lagi "rajin" pulak nak buat assignment ke kan.. Dah tak payah fikir pasal packing baju dah.


Sebenarnya saya dah kekurangan dan kekeringan idea dan minat nak menaip. Mungkin lepas dah habis belajar nanti akan banyak mengupdate cerita "holiday panjang" di kampung halaman. InsyaAllah... Dan, sekarang ni bercadang nak bukak blogshop. Blog tu dah siap cuma entry nya belum diisi. Sedang fikir nak jual apa dalam blogshop tu. Samada pre-loved clothes atau tolong mak jual produk-produk yang dia jadi ahli dan mobile stokis tu. Nak promote semua barang ni kena ada gambar tapi masalahnya aku tak ada kamera yang resolusinya ok buat masa sekarang ni. Jadinya mungkin idea bogshop ni akan disimpan dulu sementara mendapatkan kamera. Baju-baju dalam almari ni pon sebenarnya banyak sangat dan saya bukan jenis pakai. Pergi kedai nampak baju cantik, rembat. Pakai sekali dua, buat koleksi dalam almari. hahahaha Nantilah akan dikongsi dalam blogshop saya.

Ni nak promote siap2 link ke blogshop saya walaupun masih diprivatekan. HS Blogshop


Ok lah. Semoga bertemu lagi di lain entry. Mungkin sebulan atau dua bulan atau setahun lagi. hahahha



May 18, 2014

pengalaman itu mendewasakan




Dua pengalaman sepanjang aku berumur 21 tahun. Aku kira 21tahun adalah tahun permulaan bagiku untuk meningkat dewasa. Dari remaja ke dewasa boleh juga dikatakan belia.


"Awak ni tak padan ngan perempuan tapi bawak kete macam pelesit!" lantang guard. Masa tu aku masih lagi di tahun 1, berumur 19tahun. *flashback memori*

"Cubalah drive kete tu slow2. Berhemah sket." pesan ma, abah, kepadaku.

"Aku dah seram nek kete ngan ko ni dayah. Dah goyang-goyang dah kat belakang ni." kata kawan aku.


Tapi, semua itu aku biarkan saja. Aku drive pon takde lah laju sangat. Maintain 80-90 km/h tapi ada juga terlajak sampai 100km/h sebab rushing. Aku kira dah lebih setahun aku drive dan dah banyak kali aku rasakan ancaman-ancaman seperti hampir dilanggar. Alhamdulillah, setiap kali aku hampir dilanggar, aku fokus dan aku sempat elak. Tapi, tidak untuk hari itu. Hari itu, hari hujan. Aku dalam perjalanan pulang ke kolej. Sepatutnya hari itu hari terakhir aku jadi Fasilitator Minggu Haluan Siswa. Tetapi, hari terakhir itu, aku habiskan sisa-sisa ke sana ke sini berpenat lelah kerana aku kemalangan.

"Kereta depan ni  dah tercongok tengah2 jalan ni dah kenapa???" tanya aku dalam hati dan aku terus tekan brek.

Tapi bila sedar jalan licin, aku brek pon still jalan jugak, aku juga tak sedar aku menjerit. *kawan aku cakap aku jrit dekat2 nak eksiden tuh tapi aku sendiri tak sedar*


Bila dah booomm berlanggar tu, aku ingatkan aku cedera. Rupa-rupanya kereta aku yang cedera. Aku nak keluar dari kereta tak boleh. Ingatkan pintu tersepit sekali ngan kaki aku. Rupanya tak. Alhamdulillah, aku masih sihat seperti sedia ada. Aku ingat aku ok. Tapi orang sekeliling tengok aku macam aku orang gila tak tahu nak buat apa. Aku ingat aku tak trauma. Tapi kawan aku cakap muka aku pucat. Aku ingat hati aku senang. Tapi hanya Allah yang tahu betapa khuatirnya aku takut2 kawan2 aku cedera sebab aku. Alhamdulillah semua selamat. Aku yang tak selamat. Tapi aku still gagahkan lagi drive kereta yang pecah separuh kat depan tuh, ke Balai Polis Melaka Tengah. Semua orang tengok aku drive malam2 dengan kereta pecah macam tu bagaikan orang gila dari celah mana curi kereta. Malam itu aku stress dan penat sangat sempat lagi pekena asam pedas claypot kat kota laksamana. Sampai je di Ayer Keroh, aku dah lembik. Sepanjang menunggu kereta aku siap 2minggu lebih juga tu, aku terasa bagai kehilangan orang yang aku sayang. Tapi, syukur alhamdulillah aku takde cedera apa-apa.


Kejadian itu berlaku pada 1 September 2013.


Lagi satu kejadian, di RnR Seremban arah Selatan, 19 April 2014, aku tinggalkan sekejap saja handbag aku dah ditutupkan guna kain tudung aku. Sudah ambil wudhu', aku tengok, takde!!! Takde !!! Sampai sekarang aku trauma nak solat kat surau RnR Seremban arah Selatan tu. Sebelum ni, aku pergi mana-mana, aku sangkut je handbag aku tu kat badan aku ni. Aku simpangkan tali kat badan. Tapi, nasib dan rezeki tak menyebelahi aku hari itu, Allah buatkan aku terlupa dan cuai pada hari itu. Aku anggap itu sebagai pencuci harta aku, kifarah dosa aku sebelum ini. Memang aku sangat sedih akan kehilangan itu.

"Nak duit, nak telefon ambillah. Tapi kembalikan memori yang ada dalam telefon tu, nombor2 telefon, semua kad2 yang ada dalam purse tu." getus hati kecilku yang lemah.

Sampai sekarang aku tak rasa macam nak cari penjenayah tu. Walaupun ma aku asyik suruh aku cari jugak, gunakan polis penyiasat tu. Tapi aku sendiri sudah penat. Hati penat, jiwa penat, mental pon penat nak fikirkan semua benda tu sedangkan kerja2 di depan mata ni pon berlambak. Aku harap mereka yang membuat perbuatan keji ini mendapat Hidayah Allah dan mengembalikan handbag aku ke tempat2 yang baik.

Ramai duk marah aku tapi apa yang aku dan diorang dapat? Hanya penat mendengar dan penat berleter. Benda dah jadi. Takdir dah tak boleh ubah. Percayakan qada' dan qadar. Aku rasa setakat ni aku masih percayakan qada' dan qadar Allah. Walau seteliti mana pon security kita, bila Allah cakap jadi, maka jadilah ia.


Orang kata, selagi tak terkena sendiri, selagi tak merasai sendiri, selagi tu tak dengar orang cakap. Ya, aku akui. Sebab, selagi tak alami sendiri, selagi tu tak faham macam mana perasaan itu. Dan sekali dah merasakan perasaan itu, insyaAllah sampai bila-bila kenangan pahit itu akan terus diingat dan disematkan dalam sanubari supaya kejadian yang sama tidak akan berulang kembali.


Bila aku fikir2 balik, berapa banyak kerugian yang aku alami dalam masa setahun. Umur 21tahun aku adalah tahun yang paling mencabar dan mematangkan aku kerana aku hadapi semua cubaan ini tanpa campur tangan ibu bapa aku. Aku tidak menyusahkan penat lelah ibu bapa aku kecuali wang ringgit mereka. Aku boleh berdiri di atas kaki sendiri pusing satu melaka nak setelkan pembaharuan kad2 aku. Ada juga lah insan2 yang sanggup menolong aku dikala aku susah. Terima kasih. Aku hargai dan aku terharu. Masih ada mereka yang sanggup berpenat lelah semata-mata untuk menolong perantau ini. Aku terharu sangat. Aku hanya mampu menangis mengadu pada Allah kerana aku asyik menyusahkan orang walaupun tak menyusahkan ibu bapa. T_T



















Aku...........................................................................................................................................












Aku..............................................................











Pengalaman itu mendewasakan aku..................................................................................................

March 20, 2014

ego vs merajuk




Salam 1 bloggers..


Ingin menjadi pemimpin yang berkredibiliti tinggi? Boleh. Ingin menjadi pemimpin yang disukai rakyat jelata? Boleh. Ingin menjadi pemimpin yang disukai pegawai atasan? Boleh. Asalkan tiada sikap E.G.O. Apa itu EGO? Ego dalam erti kata mudah yang lain adalah sikap pentingkan diri sendiri. EGO adalah salah satu penyakit hati yang mana jika kita terus-terusan mengangkat ego itu, lama-lama ia akan memakan diri sendiri. Siapa yang berhak mempunyai ego? Sesiapa yang berkawan dengan syaitan, dia berhak punya ego sebab syaitan yang hasut seseorang itu untuk menjadi ego.


EGO.. Rasanya tak perlu ada dalam diri. Tak kira jantina. Orang kata lelaki ni ego dia lebih tinggi berbanding perempuan. Orang kata lah. Ya, dan aku mengaku. Ramai je yang aku jumpa lelaki yang punya ego melangit kalau boleh sampai nak terbangkan badan dia je ego dia tu. Ingat dia sorang dua orang tiga orang je ke yang ada ego.. Haihhhh Buat apa nak bela ego sampai ego tu jadi gemok? Boleh buat ramai orang tak suka..


Lelaki = ego
Perempuan = merajuk


Bila lelaki kuat ego jumpa perempuan kuat merajuk, sampai bila2 dunia tak akan aman. Merajuk.. Perempuan ni terkenal dengan hati yang sangat lembut, sensitif, boleh dikatakan hati tisu lah. Sekali kena usik, senang je merajuk. Tambah2 bila dia tengah angkat bendera jepun. Samada marah2 atau senang merajuk..

Bila jumpa orang kuat ego, satu jer boleh buat.. Bersabar. Walau dimarah, diperli, dicaci maki. Tapi sampai bila boleh bersabar..


Tiap2 hari muhasabah diri... Aku ingin jadi pemimpin yang berkaliber. Tapi bila rakan sejawatan  tak beri kerjasama, macam mana semua orang nak jadi pemimpin berkaliber? Amanah.. Aku takut akan amanah yang tergalas. Tanggungjawab aku dah lepas. Menyampaikan berita dan tugasan yang perlu dilakukan. Tapi bila keputusan majoriti "indah khabar dari rupa", apa lagi yang aku mampu buat? Maafkan aku kawan2 .. Aku ingin tolong perjuangkan apa yang korang nak.. hurmmmm


March 02, 2014

Insan yang aku sayang...


by: Norhidayah Binti Mat Seman
:::nukilan setulus hati:::



Insan yang aku sayang...

Dari awal kita kenal sampai hari ini
Begitu banyak cerita yang dikongsi
Begitu banyak kenangan dilakari
Ketika mana dunia kita masih murni

Insan yang aku sayang...

Aku tidak meminta
Lebih dari yang disangka
Bila kita berdua
Leka di alam kita

Insan yang aku sayang...

Mungkin kau tak perasan
Makin hari kita makin berjauhan
Menyibukkan diri masing-masing di kejauhan
Tatkala wujud pelbagai kelahian

Insan yang aku sayang...

Di saat kau bahagia
Aku menderita
Dulu aku pernah kecewa
Aku tidak pula inginkan kali kedua

Insan yang aku sayang...

Kau bahagia, aku gembira
Walau aku teraniaya
Dan doa orang teraniaya Allah terima
Aku akan doa yang baik-baik saja

Insan yang aku sayang...

Kini aku sedar aku diduakan
Alangkah baiknya jika aku tinggalkan
Bahagia yang aku dambakan
Kini tinggal dalam kenangan

Insan yang aku sayang...

Aku pergi tak bermaksud aku membawa diri
Perginya aku menyantun hati kembali
Merawat diri yang luka kini
Aku sendirian sepi kembali

Insan yang aku sayang...

Jika peluang diberi
Aku harap masing-masing baiki diri
Buang segala penipuan diri
Untuk kebahagiaan di kemudian hari

Insan yang aku sayang...

Mungkin sakit yang aku lalui
Ku pendam sendiri
Untuk mengelak risau dari
Orang yang aku sayangi

Insan yang aku sayang...

Jika ini coretan terakhir untukmu
Ku harap kau akan ingat aku selalu
Sekiranya aku hilang darimu
Selalu ingat aku dalam doamu













February 23, 2014

1 watak mempunyai banyak perwatakan




Assalamualaikum dan salam blogger..

Kisah ini sudah tentunya kisah aku. Aku tuan punya blog ini. Jadi, aku layak dan punya hak untuk menceritakan kisah ini. Sudah semestinya aku punya confident yang tinggi di mana aku tak gusar dan takut akan kata-kata serta cacian dan makian mereka yang membaca kisah ini. Kisah ini begitu sukar untuk aku ceritakan secara verbal kepada ramai orang. Hanya mereka yang betul-betul kenal rapat dengan aku akan mengetahui kisah ceritera ini.

Alkisah bermula... Seorang gadis yang punya pelbagai perwatakan apabila berhadapan dengan pelbagai ragam manusia.

Aku bersama keluarga aku. Aku mungkin tak rapat sangat dengan keluarga aku atas faktor seawal usia 13tahun aku sudah terpisah dari keluarga. Belajar jauh dari rumah dan terpaksa tinggal di asrama. Seawal 13 tahun sehingga sekarang sudah 22tahun, sudah hampir 10tahun aku rasa kekurangan kasih sayang. Memang 12tahun bersama keluarga sudah lama untuk punya kasih sayang yang erat, namun aku mula boleh berfikir dengan matang apabila aku berada bersama-sama kawan-kawan. Mungkin juga kerana jarak umur aku dengan parents aku agak jauh jadi aku terasa awkward untuk bergurau senda dan menceritakan kisah-kisah yang melibatkan hati kepada parents aku. Oleh itu, aku lebih suka pendamkan semua itu dan hormat ibu bapa aku sebagai ibu bapa. Sesetengah orang punya ibubapa yang juga menjadi rakan kepada mereka, ada yang punya ibubapa sporting yang boleh diceritakan semua hal. Aku mungkin boleh cerita semua tapi aku sendiri yang tidak punya daya untuk menceritakan semua kerana takut akan di"cut" awal-awal. 

Aku bersama kawan rapat. Acapkali dan memang setiap kali kisah aku akan kongsikan bersama kawan rapat aku. Di UTeM ni, dari awal tahun 1, aku hanya ceritakan semua kisah dan cerita serta rahsia aku pada seorang ni. Memang kalau nak tahu rahsia aku, semua ada padanya. Cuma bila kami terpisah dek rumah sewa berasingan, dan masa untuk bergosip, bercerita semakin mencemburui kami, kami sekarang sudah kurang untuk berinteraksi, berbincang. Tetapi ada juga aku bertanya kepadanya dan berkongsi cerita dan masalah aku. Dan acapkali kami punyai masalah yang sama. Akhirnya sama-sama tak jumpa jawapan atau jumpa jalan penyelesaian. haha Itulah kami. Aku kadang-kadang ada juga tak sependapat dengannya tapi aku terima sahaja apa adanya. huhu

Aku dan teman tapi mesra. Tak semua cerita yang aku ceritakan padanya. Aku seringkali cemburu bila dia rapat dengan orang lain. Aku sedar aku tidak punya hak untuk cemburu. Tapi aku jenis yang mudah jatuh bila orang terlebih ambil berat pada aku. Pabila ditambah sikap romantiknya, hanya Dia yang tahu bagaimana hati aku. Aku akan lebih tunjukkan semua sikap aku kepadanya. Manja, degil, sombong, annoying, dan macam-macam lagi lah sikap yang aku tunjukkan semata-mata nak dapatkan perhatiannya. Sungguh, kadang-kadang dia pon boleh jadi fed up bila aku degil sangat tak dengar kata. haha Well said, susah nak bahagia kalau dalam suatu hubungan itu cuma ada perasaan gembira sahaja. Kadang-kadang sedih juga perlu di dalam suatu hubungan untuk merapatkan lagi hubungan keduanya. Seorang bersedih dan seorang lagi cuba melenyapkan kesedihan itu dengan pelbagai cara. 

Aku secara automatik akan menjadi "diri aku yang sebenar" pabila berdapan dengan tiga golongan ini. Namun, suatu hubungan bergantung pada keikhlasan seseorang. Sebuah pertemuan tidak akan lari dari perpisahan. Walau kita sayang sangat-sangat pada seseorang itu, kita tidak boleh menafikan kematiannya. Sama juga situasi bilamana sekiranya kita sayang sangat-sangat pada seseorang itu, kita tidak boleh nafikan sekiranya dia bukan jodoh kita. Jodoh, ajal, maut semuanya ketentuan Ilahi. Kita mampu merancang dan berusaha, namun Allah adalah sebaik-baik penentu rancangan kita. Apa yang kita perlu lakukan adalah beroda semoga suatu perhubungan itu mampu bertahan dan kekal lama.



Salam sayang,
HS


February 21, 2014

Pernahkah kamu rasa





Pernahkah kamu rasa
Hidup seperti tiada kehidupan
Tidak salah apa-apa
Tetapi kamu dipulaukan

Pernahkan kamu rasa
Hidup seperti tiada kehidupan
Belajar dan bekerja setiap masa
Sehingga kamu hilang pedoman

Pernahkah kamu rasa
Hidup seperti tiada kehidupan
Mereka tinggalkan kamu seadanya
Sedang kamu dalam kesusahan

Pernahkah kamu rasa
Hidup seperti tiada kehidupan
Begitu banyak cerita
Tetapi tiada tempat untuk diceritakan

Pernahkah kamu rasa
Hidup seperti tiada kehidupan
Menaruh harapan pada si dia
Namun tiada jawapan yang diberikan

Pernahkah kamu rasa
Hidup seperti tiada kehidupan
Bahagia kamu sekejap saja
Sedang malammu penuh penderitaan

Pernahkah kamu rasa
Hidup seperti tiada kehidupan
Berlagak gembira kerana terpaksa
Sedang dalam hatimu penuh contengan

Pernahkah kamu rasa
Hidup seperti tiada kehidupan
Dulu mereka dan kamu bersama
Sekarang kamu ditinggalkan

Pernahkah kamu rasa
Hidup seperti tiada kehidupan
Betapa perita yang dirasa
Bila kamu diduakan



Pernahkah kamu rasa ...

February 02, 2014

nikmat menulis ditarik





Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum w.b.t... Salam blogger buat semua pembaca blogyang tak seberapa ini.



Dalam aku suka, minat, rindu akan dia, Dia memberi amaran padaku supaya aku sentiasa beringat di dalam duniaNya yang fana ini. Agar aku tidak terjerumus ke kancah yang tidak sepatutnya. Cukuplah sekali itu sahaja aku lebih kepada dipermainkan.

Ya Allah.. Semoga Engkau tabahkan hatiku dalam menghadapi cabaran dan dugaan dariMu. Hmmm aku rasa semacam nikmat menulis aku ni sedikit demi sedikit ditarik olehNya. Sepertinya aku kekeringan idea untuk dikongsi bersama. hmm Mungkin ini saja coretanku kali ini.

Buat kawan2 wanitaku, moga kita sama2 menjadi wanita muslimah.... ^_^


your love, HS

January 06, 2014

dua ribu empat belas equal to hampir dua puluh dua tahun dah hidup




Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum w.b.t. dan salam bloggers buat bloggers sekalian.

Alhamdulillah permulaan tahun yang baik bagi diriku. "Terasa rajin" nak masak. Mula2 cekodok aka jemput2 aka cucoq. Nasib ingat lagi yang belajar tahun lepas. hehe Lepastu hari ni, petang tadi, memberanikan diri untuk mencuba masak sambal ikan bilis. Memang orang akan cakap "ala.. senang macam tu pon nak hingaq, nak heboh". Eh, awak-awak semua yang dah pandai masak jangan nak hina saya. Saya tahu la saya ni baru belajar masak2 ni. Dulu belajar masak2 guna tanah memang senang. Ni guna makanan. Silap masak, masuk dustbin je taw. Alhamdulillah, menjadi jugak sambal ikan bilis. First time kot. Itupon nasib ada roomate tolong letak garam ngan gula sebab aku memang tak reti lagi nak estimate garam gula banyak mana. Slow2 aku belajar ok. Dua menu ni dah jadi demand dah kat umah sewa aku nih. haihhhh Menyesal pulak "merajinkan diri" masak. keh3

Aku kalau belajar masak, kalau "nak", memang boleh sangat lah. Cuma sebelum ni M.A.L.A.S dan busy memanjang. Sekarang ni, sebab lapar sangat, nak tunggu orang masak nak isi perut aku memang tak lah. "Sape yang free sangat nak masak untuk ko Dayah oihhh???!!! Pandai2 la cari makan nak hidop ! haha" Sebab tu aku try masak sebab nak isi perut sendiri sebenarnya. Tapi alang2 dah masak tu, masak untuk isi rumah sekali lah. Baru berkat hidup berumah tangga. #eh Saya bujang lagi tapi berumah tangga dengan rakan2. hehe

Bukan main syok lagi sebab masakan aku masak tuh menjadi dan housemate mintak buat lagi lain kali ni, aku pon apa lagi ! Cepat2 bagitahu kat mak aku. hehehe Mula2 tu buat ayat biasa je la. Ikuti dialog di bawah:

Ma       :  Makey doh ko nasik maley ni?
Dayah  :  Makey doh. Nasik lauk sambal ikey bilih.
Ma       :  Aduhh sedaknyo.. Sambal ikey bilih ore Melako ko?
Dayah  :  Dok r.. Sambal ikey bilih Kelatey lar...
Ma       :  Sapo masok?
Dayah  :  Sapo ag, ore lar ore Kelate dumoh ni.. :D
Ma      :  Yolo? (bunyi suara macam terkejut) Massok gano?
Dayah  :  Gini.. bla.. bla .. bla .. (sambung lah perbualan cara2 buat sambal ikan bilis versi aku punya. haha)

Tengok, mak aku sendiri pon terkejut aku masak. hahahhaha Yelah, selama ni memang aku malas sangat2 nak masak. Setakat masak nasi ngan goreng telur tu boleh la sebab nak masuk perut sendiri je. Tahun ni jadi rajin nak masak sebab nak bagi masuk perut orang lain plak. heeheeeheee Kot2 lah tahun2 depan kene bagi masuk perut pasangan ke.. Sape tahu kan.. Persediaan orang kata. haha Ramai sangat duk suruh aku masak. Hah sekali aku masak, kalau time tu aku rajin, insyaAllah memang tip top sedapnya. Tapi kalau time tu aku tengah stress, tengah malas, takot tak jadi je. haha Sebab tu lah pentingnya kasih sayang dalam setiap masakan. Orang masak dengan penuh kasih sayang, insyaAllah jadi sangat2 sedap macam sambal ikan bilis aku tuh walaupun mula2 aku fed up sebab tak jumpa penutup blender. Nasib aku guna minda kreatif dan kritis guna bekas plastik yang memang ngam2 dengan blender tu, alhamdulillah jadi jugak akhirnya. heee

Jadi, alhamdulillah tahun 2014 dah bagi penginsafan buatku untuk belajar memasak memandangkan itu perisai utama bagi anak gadis untuk memikat hati bakal ibu mertua dan bakal suami. koh3 Walaupun jodoh lambat lagi, tak salahkan nak pasang niat? Bukannya benda haram pon. Kalau orang tak suka, ada aku kesah? =.= Lagi aku suka buat apa yang orang tak suka aku buat. hahahha

#FaktaAnakKedua Degil

Untuk tahun 2014 ni insyaAllah nak jadi anak dara yang benar dah. Tak malas dah harapnya. Dalam apa2 jua perkara tak kira pembelajaran mahupun dalam gerak kerja MPP mahupun dalam kehidupan seharian. InsyaAllah.. hehe Semoga aku berjaya menjadi anak dara yang benar2 anak dara. hihi

Oh, tadi tak lupa jugak cakap kat mak aku yang aku dijemput ke walimah Huda Pauzi & pasangan dan walimah kak Aini & Lutfi 2 Februari 2014 ni. Terlanjur bercerita pasal kak Aini mek Kelatey bertemu jodoh dengan abg Johor (Kelantan FA vs JDT), mak aku siap warning lagi kat aku jangan cari orang jauh2 termasuk Negeri Sembilan, Melaka, Terengganu. Katanya cari orang Kelantan sudah. (Dalam hati cakap, kalau dah jodoh, dengan orang Brunei or Singapore pon jadi jugak) =D


pose candid ala2 perempuan melayu terakhir gitu



Ok. Gudnite my sweety pie. Sleep tight. Dream candy k.
much love, HS


 
2009 - 2015 | Copyright reserved | Norhidayah Mat Seman.