>

November 09, 2013

adakah aku betul-betul ingin mengubah nasib kami atau aku hanya mementingkan diri sendiri?



Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan salam sejahtera rakan bloggers sekalian.


Ekonomi negara sekarang makin menjadi-jadi teruknya. Kemungkinan akan berlaku inflasi. Mereka yang bergaji RM3,000 sebulan tapi perbelanjaan RM4,000. Dari mana datangnya RM1,000 itu? Sudah semestinya HUTANG ! Semakin banyak hutang, rakyat Malaysia semakin ramai yang bakal dinobatkan anugerah MUFLIS. Mereka sudah kaya tapi dek kerana taraf hidup sekarang, mereka mungkin diishtiharkan muflis. Jika ingin mengikut taraf hidup sekarang, gaji yang selesa adalah RM3,000+. Cikgu, tenaga pengajar sekarang mana ada gaji banyak tu. Cikgu sekolah menengah rata-rata RM2,000++. RM3,000 dan ke atas hanya untuk mereka yang DG44 dan ke atas atau juga guru kanan dan juga yang berpangkat. Aku terfikir bagaimana nasib aku 5tahun akan datang. Ok, pendekkan sikit, 3tahun akan datang. Selepas aku bakal bergraduat Oktober 2015, insyaAllah. Apa yang bakal aku dapat? Memang benar fresh graduate engineer akan dapat gaji RM4,000+ tapi tak semua engineering students akan dapat menjadi engineer. Tambah-tambah bila profession tu, majikan akan perlekehkan jika wanita seperti aku yang apply.

Enough for mukaddimah.. hehehehe



Ini yang aku nak cerita sebenarnya...




Sekarang ni ramai duk sibuk2 Pilihanraya Kampus (PRK) di universiti masing-masing. Tak ketinggalan juga UTeM. Tapi, UTeM sekarang ni rata-ratanya bergerak secara diam. Mungkin tak berani nak tonjol ke hadapan? Mungkin tak berani bersuara? Atau juga tak cakna akan kepimpinan kampus? Aku juga tidak mengerti. huhu Yang menjadi persoalan sekarang ni, aku ni, nak ke tak jadi salah seorang calon itu? Mungkin aku dahulukan mereka yang lebih layak dari aku. Tapi, masalah sekarang, insan  yang terlebih layak untuk menjadi salah seorang dari tampuk pimpinan tak berani ke hadapan. Katanya menjejaskan pointer, sayangkan kelab sendiri, dan lain-lain.

Maaflah aku bukan nak point kat sape2. Tapi, kalau nak kata jejaskan pointer, ada je yang dapat anugerah masa konvokesyen baru-baru ni dan mereka juga terlibat dalam MPP. Kita mampu sebenarnya tapi bukan aku. Aku memang tak mampu ! Jujur aku katakan. Aku boleh bahagi masa berpersatuan dan belajar. Tapi untuk cemerlang dalam belajar, aku bagai mengharapkan bulan jatuh ke riba. Aku tahu itu kelemahanku. Biarpun aku tak berpersatuan, aku tetap macam tu. Seperti masa laluku. Lebih baik aku berpersatuan di samping aku belajar. Belajar softskills yang berkemungkinan besar dapat menolong result aku yang tak seberapa di zaman kerja nanti. Aku tak mengharapkan bulan dan bintang, cukuplah hanya dapat menyara hidup aku dan keluarga kelak.

Berbalik kepada persoalan aku nak atau tak? Mereka suruh aku. Tapi jawapan ada di jiwa aku. Mulut berkata tapi kadang-kadang mulut itu berdusta. Sekarang ni aku masih pegang 3kelab. Dua kelab aku baru dilantik, satu kelab lagi tak dapat nak bertukar tampuk pimpinan atas sebab-sebab tertentu. 3kelab ni, semua aku sayang walaupun semua selalu bagi aku pressure, aku hadap juga sebab itu amanah dan tanggungjawab sampai satu hari tu hampir pengsan sebab nak kene setel hal dua kelab dalam masa satu hari. Mungkin lepas kejadian tu aku terkena gastrik yang aku tengah menderita sekarang ni. T_T

Seorang nak bahagi masa untuk belajar, untuk 3kelab, untuk keluarga, untuk kawan2, sangat susah sampaikan tiada masa untuk belai diri sendiri, sehinggakan kadang-kadang termimpi-mimpi pasal urusan kelab. Dalam tidurku pon mahu diganggu. sob3 Aku tak tahu macam mana aku boleh hadap semua ni. Asalkan orang sekeliling tak bagi aku stress, aku mampu lalui semua ini dengan gembira. Penat sebab minat tak apa, penat sebab terpaksa tu yang letih tu. Ada je yang cari pasal ngan aku. Akhirnya aku hilang seminggu, mungkin sebagai pengubat duka lara. huhuhuu

Kalau aku jadi calon, ada dua kemungkinan sebab musababnya. Aku mementingkan diri sendiri atau aku benar-benar ikhlas dengan niat nak bantu kawan2 aku. Aku tak tahu kenapa mereka cuma tahu bising tapi tak berani nak berdepan dengan orang atasan. Kalau tak berani, kenapa tak adukan pada kawan2 Majlis Perwakilan Pelajar? Mereka juga pelajar sama seperti kita bukan? Cuba buang sedikit rasa ego itu dan adulah pada mereka. Apa gunanya mereka sebagai MPP jika kita sebagai kawan2 mereka tak sokong mereka? Nak suruh MPP yang 20+ tu cari masalah kebajikan kita yang seramai 10k ni? Mampu je mark orang2 yang suka bising2 banned MPP sendiri tapi bila minta dinyatakan apa masalah, tak muncul. How coward you are. Dalam alam maya bising je tapi bila suruh suarakan, tak nak. Tak ada kuasa katanya. Then, cakaplah adulah pada mereka yang ada kuasa. Aku pon sama je bising dalam alam maya, aku pon salah seorang keyboard warrior, tapi bila aku rasa ada masalah, aku bagitahu MPP. Kadang2 aku pressure diorang. hahaha Eh2 dah melalut pulak aku ni..

Apa sebab aku cakap aku pentingkan diri sendiri? One and only reason, boleh bebas dari 3kelab tu. Tapi jangan berharap dengan jadi MPP, aku boleh "bebas". Kerja aku will jadi sama macam 3kelab tu kalau aku jadi MPP. Sama berat amanah dan tanggungjawab atau mungkin lebih berat. Jaga 3kelab = 150 + 150 + 1000 = 1300 pelajar tapi MPP jaga 10000 pelajar, maksudnya 9kali ganda lebih beratnya tugas MPP berbanding 3kelab tu. Itu sahaja sebab aku rasa aku pentingkan diri. Bukan sebab gila glamour, gila kuasa, aku tak hadap semua tu. Kalau dulu, masa budak2, masa tahun1 dulu, memang aku gila glamour, sebab tu aku masuk banyak2 kelab sebab nak kenal ramai orang and nak ramai orang kenal aku. Tapi aku ni takdelah glamour sangat sebab aku ni pendiam je. I talk with my actions. Aku tak cakap banyak sebab aku tahu, banyak cakap, banyak salah, maka banyaklah dosa kan. Tapi tulisan macam ni pon sama jugak. haha Tulisan yang aku wat ni umum, takde nak tuju kat sape2 so nak cakap aku dosa tu pon aku tak tahu lah. Kalau cakap, dengan someone, kalau someone tu terasa hati, terus saat tu juga kita berdosa.

Moga Allah tetapkan pendirian dan niat aku bukan untuk kepentingan diri sendiri tapi untuk kepentingan masyarakat sejagat.

Aduh banyak pula aku mengarut kat my dearest blog ni. Almaklumlah dah lama tak mengarang betul2. Selalunya karang main2 je. hehe Ala.. esok dah kene balik Melaka. Sedihnya nak tinggalkan isi rumah ni. Tak sedia lagi nak berbizi dengan test yang tak abis2 lagi, dengan program, dengan PRK semua. hmmm


Bye


yang ikhlas mengarang,
Hidayah Seman
(bukan nama sebenar, hanya nama glamour. haha)


November 04, 2013

aku yang dulu dan sekarang




Bismillahirrahmanirrahim..

Sebenarnya aku tak tahu betul atau tak apa yang aku buat sekarang ni. Sekarang aku di Tahun3 Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Pembuatan (Robotik dan Automasi) dengan kepujian.. Let me flashback the old me..
.
.
.
loading
.
.
.
Bermula zaman sekolah rendah. Alhamdulillah aku di zaman sekolah rendah, boleh dikatakan pandai jugak lah. Kesayangan cikgu. Jadi pustakawan sekolah masa Darjah2 dan 3. Pernah jadi murid terbaik keseluruhan masa Darjah3. Masa Darjah6 aku diantara murid target dapat 5A UPSR. Alhamdulillah dapat 5A. Dari orang tak kenal aku, masa pengumuman keputusan tu, tetiba ramai jadi kenal aku tapi aku dah blah awal. Aku tak sempat tengok pon lagi result aku. Ma aku dah ambil dulu result aku kat pejabat sekolah sebab nak urus pasal nak masuk secondary school pulak.

Next, zaman sekolah menengah (Maahad Muhammadi Perempuan). Kat Maahad aku terpaksa duk asrama sebab jauh. Sekolah tu kat Kota Bharu. huuhuu Aku tak tahu lah kenapa kat Maahad aku tak boleh nak perform well sangat. Mungkin sebab aku duk asrama kot. Sebab aku ni homesick kot. haha Masa kat Maahad aku tak aktif sangat. Senyap je. And takdelah famous pon. Cikgu pon asik lupa nama aku (certain je la) Result aku bertambah teruk bila masuk Form4 n 5 sebab belajar Fizik, Kimia, Biologi, Add Math. Mampos. Result SPM bahagi dua dengan result PMR. haha Mungkin aku tak boleh nak go on sangat kot bab2 Sains ni..

Memandangkan aku tak sempat daftar STAM sebab aku kene PLKN, aku apply Diploma Sains Komputer kat UiTM dan Matrikulasi. Dua2 dapat tapi memandangkan Diploma tu sama macam abang aku amik waktu tu, ma aku suh aku gi matrikulasi (sains fizikal). Aku pon... Ok je lah. Masuk Matrikulasi Perlis. So far belajar pon takdelah nak sungguh-sungguh sangat. Result pon average jugak. Pon tak aktif masa kat matrikulasi. Just study, main, tido, makan. Tu je keje aku time matrik. Masa apply UPU, honestly tak dapat pon apa yang aku nak sebab aku isi UPU pon macam hape2 tah. Semua sains fizik. hahaha Untuk isi engineering, memang tak lah dengan result aku yang macam tu.

Tapi aku pon tak tahu rezeki ke apa, aku dapat engineering kat UTeM. Tahun 1 dan Tahun 2 oke lagi belajar. Masuk Tahun3 ni baru aku terfikir. Betul ke aku masuk engineering ni? Padahal aku lebih minat sains komputer. Aku minat programming. Walaupun programming tu boleh buat orang giler, nak kene belajar mekanikal, pembuatan, lagi buat aku giler.

Memandangkan sebelum ni aku tak aktif, di UTeM ni aku manfaatkan seluruh masa dengan join macam2 program. Tujuan, nak kenal ramai orang. Zaman sekolah, aku tak matang lagi so malas nak join program, perangai masa tu pon still kanak2 eventhough time Form5. huhu Tengok flashback zaman sekolah, zaman matrik, aku tak join apa2 pon result tak top jugak, so ada baiknya aku join perkara yang bermanfaat untuk sideskill aku tapi maintain result. Walaupun tak gempak macam orang lain, at least balance antara akademik dengan non-academic. Selama 2tahun lebih aku kat UTeM ni, alhamdulillah banyak ilmu dan pengalaman yang aku dah dapat terutama sekali dalam persatuan. Aku tak tahu jugak macam mana aku tiba2 boleh terjebak dalam organisasi ni.

Nak cakap result aku tak gempak, so tak payah join mende2 program ke apa.? Aku teringat zaman aku kat Maahad dulu, ada ustazah cakap "buat keje niat kerana Allah, insyaAllah ilmu yg kita belajar dalam kelas pon jadi berkat." Cuba kalau aku tak join program, persatuan ape semua tu. Apa yang aku buat? Aku tengok movie, main, tido, makan. Study tak banyak jugak pon. Macam sama je macam sama je macam sama je. hehehhehe

Tapi aku sendiri tak dapat nak agak future aku macam mana sebab aku tak tahu nak jadi apa nanti. haha Minat benda lain tapi belajar benda lain. Nasib lah. Mungkin ada hikmah disebaliknya.
.
.
.
.
loading
.
.
.
.

#salamAwalMuharram
#sakittaksembuhlagi
#ceritatakhabisnantisambunglagi



xoxo, HS


 
2009 - 2015 | Copyright reserved | Norhidayah Mat Seman.