>

August 15, 2013

masih belum bersedia





Assalamualaikum dan salam 8 Syawal 1434H.


Malam ni nak menaip ringkas je. Taknak panjang2. Letih pulak menaip panjang2. hurmmm....



Masih belum bersedia.. Macam2 ni haaa yang belum bersedia. Antaranya;


  • serius dalam perhubungan
  • belajar memasak
  • jadi MPP? 

First, serius dalam perhubungan. Sekarang ni baru 21tahun. Kalau boleh, lepas grad atau hampir2 nak grad tu baru nak serius. Sekarang ni, main2 je la dulu. Oh maksud main2 tu bukan main2kan perasaan orang k. Kiranya punya ramai kawan laki tapi takde nak tangkap cintan cintun ngan depa. Eventhough ada yang dah express their love, cakap terus terang je tak nak, nak tunggu grad dulu baru fikir mende alah ni. hew2 Yang faham, alhamdulillah. Yang tak faham, terus dah tak nak kawan. hmmm Nak buat macam mana. Terima je lah dia taknak kawan ngan kita. Harap awak bahagia k dengan orang yang awak kawan tu. Oh, ada gak ajak kuar tengok wayang lah, kuar makan lah, berdua. Berdua? Oh memang awal2 lagi tolak. haha Aku ni paling2 sikit pon, bertiga. Of course lagi sorang tu kawan perempuan aku. Tak mau lah kuar berdua je. Eventhough orang kata nak tengok kita safe ke tak ngan dia, when i said no then no. Lepastu yang cakap suka tu ade tp nasib baik dia dah faham aku ni macam mana so dia tak try la. Katanya kalau aku cakap aku suka dia, dia boleh cair. hahahah Kalau tanduk ni naik atas kepala, nangis tak berlagu lah dia tu dipermainkan. Tapi aku ni dah insaf dah setelah dikecewakan. So tutup rapat2 pintu hati ni untuk yang halal. ngee Dua tahun lagi insyaAllah bukak sikit2. =)




Secondly, belajar memasak. Aduh, ini pon satu hal jugak aku memang susah nak sedia. Memang aku pandai masak nasi, goreng telur, murtabak megi, bakery. Cumanya tu lah... Nak masak lauk sedap2 tu tak dapat lah. Ape orang kata, pandai masak pon tak guna kalau malas. Sebab tu aku tak pernah2 nak sedia bab masak ni. Nanti kang asik aku je yang kene masak. Aku ni dah ler malas sket nak masuk dapur buat masa ni, umur 21tahun ni. InsyaAllah, nanti duk umah sewa pandai2 la belajar ngan kak dara, mak dara sebab aku sorang yang macam kanak2 ribena lagi dalam kalangan housemate time rumah sewa nanti. hew2 Satu lagi, orang kata gak, tangan yang pegang stereng kereta ni memang susah nak pegang sudip dan kuali serta periuk. haha Tak tahu lah sejauh mana kebenarannya tapi terkene jugak lah kat batang hidung ni. hahahahah Bak kata abah aku kepada ma aku pasal aku "nanti pandai2 lah dia masak bila dia nak makan".



Ketiga, MPP? MPP stands for Majlis Perwakilan Pelajar. hmmm Tengah berfikir2 lagi nak jadi ke tidak. Kalau takde orang nak jadi sangat, aku try ler. Memang ramai gak yang suruh aku jadi tapi kalau sampai tahap kene paksa, memang susah jugak nanti. Nasib ler aku minat bab2 berorganisasi ni so kalau jadi pon insyaAllah kurang sket kejutan budaya berbanding dengan orang yang takde pengalaman berorganisasi ni. Apa yang aku boleh cakap, insyaAllah kalau ada rezeki, jadi la. Takde rezeki, ada rezeki kat tempat lain. Bersangka baik dengan rezeki Allah. =)



Itu je kot setakat yang terlintas dalam kepala ni. Oh, sepatutnya aku dah kene balik berAmalan Kejuruteraan sekarang ni tapi aku dapat mc 1minggu. hik3 Nak sangat ponteng kan. Dapat nyakit, terus dapat mc. haha Ok lah. Nak sambung tengok cite lak.



xoxo, HS



August 12, 2013

imaginasi seorang gadis akan hari bahagianya




Assalamualaikum san selamat hari raya serta selamat bercuti-cuti buat warga kampus IPTA selain penuntut Tahun 2 UTeM dan penuntut IPTA yang sedang berpraktikal ! hew2



Tajuk kali ni agak starring. Masing-masing ingin mendirikan masjid bukan? Tak kira jantina, lelaki mahupun perempuan. Tapi, masjid yang bagaimana kalian idamkan? Lain orang, lain cara, lain pendirian dan juga lain impian. Aku juga lain.


Di usia aku sepuluh tahun, aku impikan majlis kahwin yang kiut2 ala2 perkahwinan Barbie Swan Lake tu. Tepi2 tu ada tasik, ada budak2 kecil jadi flowergirl, gaun yang aku pakai mestilah ala2 princess gaun kembang2 tu haaaa !


Di usia aku tujuhbelas tahun, sewaktu Form5, masa tu aku belajar bab Munakahat dalam Fiqh. Alhamdulillah sedikit sebanyak aku tahu apa yang wajib, sunat, makruh dan haram dilakukan sepanjang proses munakahat berlangsung. Tapi, masa tu walaupun sudah tujuhbelas tahun, aku masih lagi tak matang (lambat matang), so, jadi, aku tak terfikir pon lagi soal masa hadapan aku.


Di usia aku sembilanbelas hingga duapuluh tahun, di waktu  ramai sahabat handai rakan taulan sebaya aku kahwin dan bertemu jodoh masing2, baru aku terfikir dan berfikir soal masa hadapanku bagaimana (baru matang kot). Mulanya angan2 dan impian aku memang macam dari kecil lagi iaitu ingin pakai gaun princess di hari bahagia (siap survey lagi rupa gaun pengantin yang kembang2 tu siap ngan harga. oh harganya yang aku tengok hari tu RM400). Memang mahal. So, KIV dulu bab persalinan.


Nak try decorate hari bahagia idaman aku ni. Kalau tak nak baca, boleh close lah, tak payah nak baca angan2 aku yang merapu meraban bagai ni haa... hahahha



First and foremost, merisik. Merisik dalam fon memadai kot. Just si lelaki tu call ma atau abah cakap nak datang rumah. Lepastu kalau ditakdirkan si lelaki tu rumahnya jauh beribu batu, bawak terus rombongan meminang. Eh2 rombongan tak semestinya ramai tau. Bawak mak, ayah, adik beradik je. Yang lain tak nak. Lepas tu hantaran tu suka hati lah nak bawak ke tidak. Nak2 kalau aku tak tahu lelaki tu tiba2 datang cilok no fon mak aku dari mana lah kan.. Buat surprise sampai aku pengsan lagi bagus. haha


Oke, tunang tak nak lah lama2. Tiga bulan cukup lah kot. Sedang2 je tu, tak lama, tak kejap. Dalam tiga bulan tu, insyaAllah sempat je kot nak siapkan semua persediaan. Nak bermadah kawan2 dalam facebook pon boleh. Gunakan teknologi canggih sebaik mungkin. Oh ! Tapi3.... Yang facebook tu valid untuk kawan2 je. Untuk cikgu cikgu ustaz ustazah lecturer dekan semua tu insyaAllah akan ku madah jua hingga ke Perlis dan Melaka yaw tak lupa juga Maahad tersayang. hehe Oke done bab madah2. NEXT~



Pelamin? Perlu ke tak ye? Kalau yang ada kerusi macam raja tu ku rasa tak perlu kot. Cukup kerusi jati yang ada kat rumah ni haaa.. Gunakan kreativiti sebaik mungkin. Langsir background boleh pinjam yang sepupu sepapat sanak sedara punya. hahhahaha Itupun tempat nak bergambar bersama sanak saudara dan kawan2. Last2 orang lain jugak amik alih tempat tu jadi tempat posing. (macam yang aku suka buat sekarang ahhahahah)


Makanan? Makanan tu penting. Sebabkan aku suka makan, so aku tahu kalau orang tak dapat makan ni macam mana. hehehehe Makanan nak buat berapa banyak? Kawan aku yang kenal aku dan aku kenal dia dari sekolah rendah sampai U sekarang ni, tak lebih tak kurang 1000 orang. Tak masuk lagi saudara mara dekat mahupun jauh agaknya lebih 500orang. Tambah kawan2 ma ngan abah aku lagi. Tambah lagi 100orang konon2. Jadi 1600orang. Tapi bukan semua datang. Bajet2 1000family. 1family kalau 2-4 orang macam mane? *tekan kalkulator kira* Aku pon pening kalau fikir bab nak jemput orang ni. Tak jemput kang, kawan merajuk. Kalau jemput, macam tu lah bajet dia. 1000++ orang. haaaa So tak nak fikir jugak yang ni.. Masak ape semua tu pon tak nak fikir lagi.


Maskahwin? Bagi aku, maskahwin yang wajib je la. Kat kelantan berapa ye aku pon tak tahu. Kalau tak tetap, suka hati laki tu le nak bagi berapa. Nak romantik sikit, bagi maskahwin ayat alquran, hafaz satu surah ke macam tu ke. InsyaAllah apa pon ku terima asalkan kau milikku. wakakkakakaka


Hantaran..... Yang ni pon terserah lah. Atas kemampuan laki tu r nak bagi bape dulang, bape RM. Tengok atas kemampuan aku jugak nak bagi balik kat dia berapa. hahahah Adoi, kalo ikutkan hantaran ni, aku nak mende yang aku nak je. Selalunya orang buat hantaran bagi higheels kan? Aku taknak sebab aku tak pakai higheels, so drop 1. hoho Barang make up pon boleh drop jugak sebab aku tak pakai. Tapi yang aku demand, KEK. Mesti kek coklat homemade oke. Yang beli kedai tu tak payah lah. Buat makanan ayam je nanti. hahahahhaha Wang hantaran? Tak wajib pon kan. Tengok lah laki tu nak bagi ke tidak. Kalau dia baik hati dan pemurah serta dermawan, dia bagi. Kalau tak, nanti dia boleh bagi baby comel kat aku. hahahah Betol ape aku tulis nih.. Ishhh angan2 semata-mata. (^_^)




Agak-agak bila aku nak kawin ye? Dalam perancangan hidup aku yan aku tengah rancang sekarang ni, aku nak grad dengan status dah bertukar jadi puan. Oh bisakah ku buat semua itu? Bisakah ? Bisakah? Aku hanya mampu merancang, Allah menentukan.


Lagi satu, dalam kepala aku ni asyik demand orang Melaka je ni pasai pa ???!! Adeyhhh !!  Walaupun ku tahu hasratku bakal ditentang kencang dan hebat oleh ma aku. huhuhu Nak buat camne kalau hati ini sudah terpaut dengan keramahtamahan orang Melaka.. opppsss !  Bukan nak kata orang negeri lain tak ramah. Tujuan sebenar ialah aku nak khoje kek Melako haaa ! Kang kalau suami orang Kelantan, kompem2 tak boleh khoje kek Melako eh jang oiiii... hahhahah kannnnn. Lagi satu.. Kalau mertua orang Melaka, nanti sonang nak balik tiap2 minggu bulan. Nak rapatkan hubungan ngan mertua lah katakan.. Nak jadi menantu solehah lah katakan.. hoho ~ (motif sangat3) Nanti puasa boleh puasa rumah mertua lepastu malam raya or 2-3hari sebelum raya cabut balik Kelantan la oiii... Ingat aku ni dah lupa rumah ke? Oh no never la.. Tapi kene fikir jugak ada cuti ke tidok.. huhuhuhu


Salah satu sebab aku nak kawin awal, kalau dah kerja nanti, majikan tak akan dapat tak luluskan cuti raya aku sebab aku dah kawin. hik3 Kalau kerja nanti belom kawin, masak r kene buli kaw2 tak dapat balik raya. hohohoho



Rasa macam banyak lagi kot nak berceloteh tapi dah pukul 1pagi. Nak tido lah pulak. Oke lah. Selamat malam baby busuk sayang ! hahahha

August 10, 2013

Translead MAKLUM Lead 1 (PART2)



Assalamualaikum dan salam Ramadhan diucapkan kepada semua pembaca.


Tak pasal-pasal kene marah. "Kenapa lepas tangan tu?" Nak buat macam mana, memang tak bergaya lah terjun sebelah tangan bukak, sebelah lagi tutup hidung.

Sedutan episod PART1 yang juga boleh diikuti di sini.


Jam 1515, kami berkumpul untuk sesi LDK. Aku, kumpulan 3. Fasilitator aku dua orang, encik Faisal dan "abang" Izzat (abang lah sangat)... Sebelum tu, kitorang berkumpul dan encik Hirman bagi taklimat sikit. Disuruhnya fikir cheers kumpulan. "boleeehhhhh takkan laaa tak bolehhhh......" (tagline beliau) Masa dah dalam group tu, kami berLDK. LDK 1 : Ice Breaking. Ice breaking kali ni siyesly lain dari yang lain. Diberi sehelai kertas A4 dan sebatang pensil HB. "Pen tidak dibenarkan" katanya encik Faisal, sebab nampak aku pegang pen kot. hahaha Oke, sesusai dapat tu, diminta lukis gambar sendiri. Guna tangan yang tak pernah guna. Means, kalau kidal, kene lukis muka sendiri guna tangan kanan, begitu jugak sebaliknya. Oke fain. Memang entah pape la aku lukis. Dah la aku ni memang tak pandai melukis. hahhaha Lantak r hodoh pon. Janji bahagia. Bolehhhh... takkan laa tak boleehhhh... Dah habis lukis tu, kene lipat kertas tu jadi kecik lepas tu bagi kat fasi. Lepas tu fasi bagi random sorang satu. Tugas kitorang adalah cari pemilik muka tu dan interview dia 3kelebihan dan 3kelemahan dirinya. Aku dapat gambar muka yang ada "lesung pipit kat dua pipi". Apa lagi, aku pon suruh sorang2 senyum. hahaha Last2 diorang terkejut so aku tukar plan. Aku tunjuk gambar tu sambil tanya "ni ko punya ke?" Akhirnya jumpalah jugak. Arep punya. Student UTeM jugak, FKE tahun2. Tapi aku tak familiar sangat dia. hahahaha Mula2 tak kenal, akhirnya kenal jugak.

Lepas sesi interview tu, kami diminta menceritakan peribadi kawan yang kita interview tu. Nasib baik aku tak gugup masa tu. Boleh jugak cakap walaupun aku diminta high kan volume suara aku. hahaha Jam 1650, kami meneruskan LDK 2 : Menara Bangsa . Diberi straw, dan diminta mencipta menara yang tinggi, kukuh, dan stabil menggunakan straw dan bahan alam semulajadi. Diringkas cerita, kumpulan kami iaitu kumpulan 3 tak menang antara keseluruhan kumpulan. Yang menang, kumpulan 4 kot kalau tak silap. Boleh tumbuk, boleh sepak terajang katanya. hahaahhaha Tahniah ye korang.


Jam 1915 kitorang makan malam. Makan apa dah lupa dah.. hehehe Dalam 1950 solat Maghrib dan Isyak, jamak taqdim berjemaah dan ada sedikit tazkirah dari Tuan Imam, Encik Mohd Afifi bin Mohd Noor berasal dari Pasir Mas, Kelantan. Antara initipati yang aku dapat dari tazkirah beliau:


  • Allah cipta manusia, Allah dah tahu kecacatan manusia.
  • Sedar kekurangan, baiki kekurangan itu.
  • Kesempurnaan itu hanya ada pada Allah.
  • Semangat kepimpinan - proses mematangkan fikiran kita (eg. basuh pinggan sendiri).
  • Patuh arahan pemimpin.
  • Kelemahan : mudah boring dan mudah perlekehkan orang lain.
  • Bulan puasa banyakkan bersedekah.
  • Mayat orang kurang upaya (OKU) tak akan busuk walaupun dah 4hari (mayat ahli syurga).
  • Semakin tinggi ilmu, semakin rendah diri (tawaddu').
  • Jangan pandang rendah pada orang lain.
  • Sifat kepimpinandalam diri sendiri, latih diri untuk tidak pandang rendah pada orang lain.
  • Sebagai pemimpin, hati kene bersih.
  • Tak boleh meminta-minta jawatan. 
  • Mentang-mentang jadi pemimpin, rasa hebat. Kepimpinan Islam kene ada sifat tawadu'.
  • 6 perkara yang perlu elak (dendam, hasad dengki, benci-membenci, riak, ujub, takabbur-rasa besar diri).
  • Tuntutlah ilmu itu dari buaian hingga liang lahad.
  • AlQuran dan Hadis perlu jadi pegangan.
  • Nak jadi pimpinan, jangan tengok rupa pakai dia.



Alhamdulillah. Banyak juga yang aku dapat dari tazkirah tersebut. Dan sedikit sebanyak terkene pada batang hidung aku sendiri. InsyaAllah akan diperbaiki dari semasa ke semasa. huhuhu


Selepas sesi tazkirah, program kami diteruskan dengan sesi LDK3 : Pengucapan Awam. First bila tengok dalam tentatif, ada pengucapan awam, aku dalam hati "Ya Allah, pengucapan awam? Dah le aku ni malu nak cakap depan orang ramai n aku ni fobia mikrofon ! Ahhhh sabar aje la. Moga diberi kekuatan dan keberanian." Task kami pada malam itu, kami satu team diminta berucap tentang topik yang sama tapi point yang berbeza, masa diberi ialah 1minit. Kami diberi dua pilihan samada soalan bergambar atau cabut soalan fakta. Alhamdulillah team kitorang pilih fakta. Cabut tajuk, dapat tajuk "Keamanan Negara", diberi masa 2minit untuk berbincang. Dalam masa yang terdesak tu, aku pilih point tentang PRU13. Okay, sementara 2minit tu, aku fikir ayat. Dah ler aku ni fobia dengan mikrofon. Nak cakap spontan memang susah ler. So inisiatif sendiri, reka ayat dulu. Kalau tak ingat masa tengah berucap, aku guna konsep "halaalan toyyiba". huhuuu Antara ayat yang aku draft ;

"Sepertimana yang kita tahu, PRU13 baru-baru ini menampakkan generasi baru bangkit untuk melawan negara, ditambah lagi ura-ura mengatakan SPR tak telus dan sebagainya, adanya demonstrasi jalanan yang menjejaskan keamanan negara. Apakata semua pihak bersatu untuk keamanan negara?"

But, seperti yang disangka-sangka, memang ucapan aku stuck di tengah2. Tapi tak sangka pulak masa aku pegang mikrofon tu, takde lah nak ketar2 macam dulu2. huhuu Alhamdulillah, bila stuck tu, ada kawan yang support aku. Tolong sambung ayat aku. Dah dia sambung, aku main hantam sajalah ucapan aku tu.. Bila aku berucap tu, rasa macam dihargai sangat sebab for the first time, seramai lebih kurang 200orang dengar apa yang aku cakap, walaupun aku sendiri rasa tak berapa confident. huhuuhhu Siap ada yang ambil video lagi. Segan pulak. Risau pulak suara macam katon. hahahahhaha  Bila team kitorang dah habis, encik Hirman bagi kesimpulan. Yang aku ingat, "Apa yang kita nak demi keamanan negara? Demonstrasi atau demokrasi?" Adoiii sebijik terkene kat muka aku. huhuuhu Takpelah, aku terima ia sebagai pengalaman. Tak boleh asyik nak fikir negatif. Kena fikir positif jugak. huhuuuhu  Then, program kami berakhir pada malam tu dengan adanya sesi bersama fasi yang hensem dan comel ini.. heheheheh



Hari kedua kami bermula dengan solat Subuh berjemaah, tazkirah Subuh. Hari kedua aku di Pulau Kapas terjadi tragedi. Tak tahu ler salah makan ke, terminum banyak air laut ke sampai terkene diarrhea. heh Penat ler. Aku rasa dah macam dehydrated dah sepanjang hari tu. Mana tak nya, aktiviti sangat pack. Pagi tu lepas sarapan, aku mintak ubat. Pagi tu start dengan senamrobik. Perghh gaya senamrobik dia, dengan muzik iringan, memang syok giler lah. haha Lepas senamrobik tu, kami team Udang, aktiviti kami secara tersusun adalah :


  1. canoeing dan rafting
  2. snorkelling
  3. jungle trekking
  4. fishing


Untuk canoeing tu, disebabkan aku datang lambat (sakit perut, paham2 sendiri lah), terpaksa partner dengan fasilitator.. orang panggil dia BIJAN. Dan, pedal untuk canoe tu, ada satu je tinggal. So, mula2 masa tengah berkayak tu, aku ler yang kayuhkan bawak abang fasi tuh. Macam bawak bos pon ada jugak. hahahha Nasib aku ni pandai jugak ler kayak. So takde lah banyak songeh tak reti nak pusing2 kayak tu. heee Aku selamat kayuh sampai ke tempat kitorang rafting. Lepas first rafting tu, si Bijan ni nak kayuh pulak katanya. Aku pon secara tak langsung jadi mem besar kat situ. hahahahah Tapi memandangkan perut sakit, so aku ni senyap aje lah. Malas cakap banyak. Kalau tak sakit perut, memang sampai ke no tepon dia aku mintak (kot). hohohoohoho

Bijan (paling kiri)
sumber gambar : kak ida yang comel pakai tudung oren :)


Aktiviti kedua, snorkelling. Bab snorkelling aku memang fail. Air asyik masuk lam hidung je. Sampai ke sudah aku tak reti snorkelling. Last2 hanya mampu tengok pasir je dalam laut tu. Agak jeles la jugak sebab kawan yang lain siap jumpa ikan todak, ikan buntal, NEMO, batu karang yang cantik.. Siyes jeles ngan korang !!!! (T_T)

Jungle trekking best walaupun tak thrill macam trek sebelum2 ni kat darat. Biasalah tu trek kat pulau. Tak de thrill sangat. Jalan dia pon terang je. And, aku rugi jugak la sebab tak bawak fon. Suasana kat hujung tu, memang cantik sangat2. huuuuu


Gambar : sini


Malas nak sambung lagi. So, to be continued la.. hehehe





xoxo, HS

 
2009 - 2015 | Copyright reserved | Norhidayah Mat Seman.