>

December 21, 2013

How do you feel become a public figure?




Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum w.b.t and a very good evening.


One question to ask for myself and all of you. "How do you feel when becoming a public figure?" Do you like it? Why do you like it? Do you hate it? Why do you hate it? You can answer by yourself because in MY blog, I wanna share MINE.


If someone ask me what is my feeling becoming a public figure. What can I say is "Am I a public figure?" because I, myself did not notice if I am a public figure or not. I know what is public figure, someone like who can be an idol to the people. I dont care if other people wanna call me as public figure or not. But, me, myself wanna clarify me as a public figure, I think I can't. Because I think I am not eligible to do that. For me, the one I can say public figure is our Prophet, Nabi Muhammad S.A.W.

But, since now, the situation is not the same like before, I need to watch for myself. What I am doing, talking, facebooking, even chatting and blogging, I need to think before doing something. Well, I dont like doing all of this but the title made me to do that. So, am I like to be public figure?


Honestly, before this, I don't think MPPs are public figure. For me, they are also normal students. Yaaahhh, like someone said before "MPPs are abnormal." because they do things that other students dont do.


I think being one like me now makes me abnormal too. Know what? To manage other 11k plus students is not very easy. Can you divide your time on how to handle 11k students' problem when you, yourself are having problem? Wahhh... I think what I can say become a public figure, I can be abnormal. There are good and bad being an abnormal people. The good thing, you can assist other people. But for the bad side, you can't even able to think about yourself not to mention to take care about yourself. That's why we need an organisation. To help each other. Not doing job by yourself right?

However, there is some sense of regret on some individual's attitude when always attack "someone" from the organisation when he/she didn't do that. But, what can I do right? That is their right. What you say yes is right and what you say wrong is right because you are person who have the right to talk and write. Just, my advice, consider other people's feelings because they are human too, not robots in the lab.






Happy study week to my friends. And good luck for your final exam !


xoxo, HS




December 18, 2013

adakah ini aku sekarang???





Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan salam sejahtera.


Terlebih dahulu ku ucapkan syukur pada Ilahi kerana masih diberi ruang bernafas untuk aku walaupun aku sedang diuji hampir dua minggu demam batuk sampai takde bunyi suara asal dah macam ambil suara jantan mana pulak ni oihh.. Telan ubat batuk sebotoi pon tak jadi ape, beli HURIX minum dua kali tak jadi jugak. Moga2 cepat hilang segala penyakit zahir dan batin, hilang sekali sakit malas nak membaca dekat2 musim final exam ni..






Tahniah dan takziah buat pimpinan Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Teknikal Malaysia Melaka sesi 2013/2014 yang telah diberi watikah 11Disember2013 lalu oleh Naib Canselor UTeM. InsyaAllah barisan pimpinan MPP UTeM kali ini akan lebih peka akan isu mahasiswa/i UTeM dengan support kalian juga. Kami bukan kerja untuk kalian, kalian juga bukan kerja untuk kami, tapi kita semua sama-sama berusaha ke arah kebaikan dan demi menjaga kemaslahatan bersama. InsyaAllah.




Blog sudah lama terbiar dek kerana tugas sebagai khalifah di muka Bumi ini. Tak sempat nak melepak sambil mengalun ayat di bibir-bibir papan kekunci laptop DELL ini. Moga bernas idea dapat disaji di blog yang serba kekurangan ini nanti. Mungkin selepas final exam atau sebelum final exam, di kala stress menghadap buku, melayan asyik jiwa bermain bait di nukilan blog juga bagus gamaknya. Ahh sudah lah.. Walau mata ini masih segar di waktu 2pagi, tetap paksakan diriku untuk tidur kerana kepenatan.


xoxo, HS

November 09, 2013

adakah aku betul-betul ingin mengubah nasib kami atau aku hanya mementingkan diri sendiri?



Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan salam sejahtera rakan bloggers sekalian.


Ekonomi negara sekarang makin menjadi-jadi teruknya. Kemungkinan akan berlaku inflasi. Mereka yang bergaji RM3,000 sebulan tapi perbelanjaan RM4,000. Dari mana datangnya RM1,000 itu? Sudah semestinya HUTANG ! Semakin banyak hutang, rakyat Malaysia semakin ramai yang bakal dinobatkan anugerah MUFLIS. Mereka sudah kaya tapi dek kerana taraf hidup sekarang, mereka mungkin diishtiharkan muflis. Jika ingin mengikut taraf hidup sekarang, gaji yang selesa adalah RM3,000+. Cikgu, tenaga pengajar sekarang mana ada gaji banyak tu. Cikgu sekolah menengah rata-rata RM2,000++. RM3,000 dan ke atas hanya untuk mereka yang DG44 dan ke atas atau juga guru kanan dan juga yang berpangkat. Aku terfikir bagaimana nasib aku 5tahun akan datang. Ok, pendekkan sikit, 3tahun akan datang. Selepas aku bakal bergraduat Oktober 2015, insyaAllah. Apa yang bakal aku dapat? Memang benar fresh graduate engineer akan dapat gaji RM4,000+ tapi tak semua engineering students akan dapat menjadi engineer. Tambah-tambah bila profession tu, majikan akan perlekehkan jika wanita seperti aku yang apply.

Enough for mukaddimah.. hehehehe



Ini yang aku nak cerita sebenarnya...




Sekarang ni ramai duk sibuk2 Pilihanraya Kampus (PRK) di universiti masing-masing. Tak ketinggalan juga UTeM. Tapi, UTeM sekarang ni rata-ratanya bergerak secara diam. Mungkin tak berani nak tonjol ke hadapan? Mungkin tak berani bersuara? Atau juga tak cakna akan kepimpinan kampus? Aku juga tidak mengerti. huhu Yang menjadi persoalan sekarang ni, aku ni, nak ke tak jadi salah seorang calon itu? Mungkin aku dahulukan mereka yang lebih layak dari aku. Tapi, masalah sekarang, insan  yang terlebih layak untuk menjadi salah seorang dari tampuk pimpinan tak berani ke hadapan. Katanya menjejaskan pointer, sayangkan kelab sendiri, dan lain-lain.

Maaflah aku bukan nak point kat sape2. Tapi, kalau nak kata jejaskan pointer, ada je yang dapat anugerah masa konvokesyen baru-baru ni dan mereka juga terlibat dalam MPP. Kita mampu sebenarnya tapi bukan aku. Aku memang tak mampu ! Jujur aku katakan. Aku boleh bahagi masa berpersatuan dan belajar. Tapi untuk cemerlang dalam belajar, aku bagai mengharapkan bulan jatuh ke riba. Aku tahu itu kelemahanku. Biarpun aku tak berpersatuan, aku tetap macam tu. Seperti masa laluku. Lebih baik aku berpersatuan di samping aku belajar. Belajar softskills yang berkemungkinan besar dapat menolong result aku yang tak seberapa di zaman kerja nanti. Aku tak mengharapkan bulan dan bintang, cukuplah hanya dapat menyara hidup aku dan keluarga kelak.

Berbalik kepada persoalan aku nak atau tak? Mereka suruh aku. Tapi jawapan ada di jiwa aku. Mulut berkata tapi kadang-kadang mulut itu berdusta. Sekarang ni aku masih pegang 3kelab. Dua kelab aku baru dilantik, satu kelab lagi tak dapat nak bertukar tampuk pimpinan atas sebab-sebab tertentu. 3kelab ni, semua aku sayang walaupun semua selalu bagi aku pressure, aku hadap juga sebab itu amanah dan tanggungjawab sampai satu hari tu hampir pengsan sebab nak kene setel hal dua kelab dalam masa satu hari. Mungkin lepas kejadian tu aku terkena gastrik yang aku tengah menderita sekarang ni. T_T

Seorang nak bahagi masa untuk belajar, untuk 3kelab, untuk keluarga, untuk kawan2, sangat susah sampaikan tiada masa untuk belai diri sendiri, sehinggakan kadang-kadang termimpi-mimpi pasal urusan kelab. Dalam tidurku pon mahu diganggu. sob3 Aku tak tahu macam mana aku boleh hadap semua ni. Asalkan orang sekeliling tak bagi aku stress, aku mampu lalui semua ini dengan gembira. Penat sebab minat tak apa, penat sebab terpaksa tu yang letih tu. Ada je yang cari pasal ngan aku. Akhirnya aku hilang seminggu, mungkin sebagai pengubat duka lara. huhuhuu

Kalau aku jadi calon, ada dua kemungkinan sebab musababnya. Aku mementingkan diri sendiri atau aku benar-benar ikhlas dengan niat nak bantu kawan2 aku. Aku tak tahu kenapa mereka cuma tahu bising tapi tak berani nak berdepan dengan orang atasan. Kalau tak berani, kenapa tak adukan pada kawan2 Majlis Perwakilan Pelajar? Mereka juga pelajar sama seperti kita bukan? Cuba buang sedikit rasa ego itu dan adulah pada mereka. Apa gunanya mereka sebagai MPP jika kita sebagai kawan2 mereka tak sokong mereka? Nak suruh MPP yang 20+ tu cari masalah kebajikan kita yang seramai 10k ni? Mampu je mark orang2 yang suka bising2 banned MPP sendiri tapi bila minta dinyatakan apa masalah, tak muncul. How coward you are. Dalam alam maya bising je tapi bila suruh suarakan, tak nak. Tak ada kuasa katanya. Then, cakaplah adulah pada mereka yang ada kuasa. Aku pon sama je bising dalam alam maya, aku pon salah seorang keyboard warrior, tapi bila aku rasa ada masalah, aku bagitahu MPP. Kadang2 aku pressure diorang. hahaha Eh2 dah melalut pulak aku ni..

Apa sebab aku cakap aku pentingkan diri sendiri? One and only reason, boleh bebas dari 3kelab tu. Tapi jangan berharap dengan jadi MPP, aku boleh "bebas". Kerja aku will jadi sama macam 3kelab tu kalau aku jadi MPP. Sama berat amanah dan tanggungjawab atau mungkin lebih berat. Jaga 3kelab = 150 + 150 + 1000 = 1300 pelajar tapi MPP jaga 10000 pelajar, maksudnya 9kali ganda lebih beratnya tugas MPP berbanding 3kelab tu. Itu sahaja sebab aku rasa aku pentingkan diri. Bukan sebab gila glamour, gila kuasa, aku tak hadap semua tu. Kalau dulu, masa budak2, masa tahun1 dulu, memang aku gila glamour, sebab tu aku masuk banyak2 kelab sebab nak kenal ramai orang and nak ramai orang kenal aku. Tapi aku ni takdelah glamour sangat sebab aku ni pendiam je. I talk with my actions. Aku tak cakap banyak sebab aku tahu, banyak cakap, banyak salah, maka banyaklah dosa kan. Tapi tulisan macam ni pon sama jugak. haha Tulisan yang aku wat ni umum, takde nak tuju kat sape2 so nak cakap aku dosa tu pon aku tak tahu lah. Kalau cakap, dengan someone, kalau someone tu terasa hati, terus saat tu juga kita berdosa.

Moga Allah tetapkan pendirian dan niat aku bukan untuk kepentingan diri sendiri tapi untuk kepentingan masyarakat sejagat.

Aduh banyak pula aku mengarut kat my dearest blog ni. Almaklumlah dah lama tak mengarang betul2. Selalunya karang main2 je. hehe Ala.. esok dah kene balik Melaka. Sedihnya nak tinggalkan isi rumah ni. Tak sedia lagi nak berbizi dengan test yang tak abis2 lagi, dengan program, dengan PRK semua. hmmm


Bye


yang ikhlas mengarang,
Hidayah Seman
(bukan nama sebenar, hanya nama glamour. haha)


November 04, 2013

aku yang dulu dan sekarang




Bismillahirrahmanirrahim..

Sebenarnya aku tak tahu betul atau tak apa yang aku buat sekarang ni. Sekarang aku di Tahun3 Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Pembuatan (Robotik dan Automasi) dengan kepujian.. Let me flashback the old me..
.
.
.
loading
.
.
.
Bermula zaman sekolah rendah. Alhamdulillah aku di zaman sekolah rendah, boleh dikatakan pandai jugak lah. Kesayangan cikgu. Jadi pustakawan sekolah masa Darjah2 dan 3. Pernah jadi murid terbaik keseluruhan masa Darjah3. Masa Darjah6 aku diantara murid target dapat 5A UPSR. Alhamdulillah dapat 5A. Dari orang tak kenal aku, masa pengumuman keputusan tu, tetiba ramai jadi kenal aku tapi aku dah blah awal. Aku tak sempat tengok pon lagi result aku. Ma aku dah ambil dulu result aku kat pejabat sekolah sebab nak urus pasal nak masuk secondary school pulak.

Next, zaman sekolah menengah (Maahad Muhammadi Perempuan). Kat Maahad aku terpaksa duk asrama sebab jauh. Sekolah tu kat Kota Bharu. huuhuu Aku tak tahu lah kenapa kat Maahad aku tak boleh nak perform well sangat. Mungkin sebab aku duk asrama kot. Sebab aku ni homesick kot. haha Masa kat Maahad aku tak aktif sangat. Senyap je. And takdelah famous pon. Cikgu pon asik lupa nama aku (certain je la) Result aku bertambah teruk bila masuk Form4 n 5 sebab belajar Fizik, Kimia, Biologi, Add Math. Mampos. Result SPM bahagi dua dengan result PMR. haha Mungkin aku tak boleh nak go on sangat kot bab2 Sains ni..

Memandangkan aku tak sempat daftar STAM sebab aku kene PLKN, aku apply Diploma Sains Komputer kat UiTM dan Matrikulasi. Dua2 dapat tapi memandangkan Diploma tu sama macam abang aku amik waktu tu, ma aku suh aku gi matrikulasi (sains fizikal). Aku pon... Ok je lah. Masuk Matrikulasi Perlis. So far belajar pon takdelah nak sungguh-sungguh sangat. Result pon average jugak. Pon tak aktif masa kat matrikulasi. Just study, main, tido, makan. Tu je keje aku time matrik. Masa apply UPU, honestly tak dapat pon apa yang aku nak sebab aku isi UPU pon macam hape2 tah. Semua sains fizik. hahaha Untuk isi engineering, memang tak lah dengan result aku yang macam tu.

Tapi aku pon tak tahu rezeki ke apa, aku dapat engineering kat UTeM. Tahun 1 dan Tahun 2 oke lagi belajar. Masuk Tahun3 ni baru aku terfikir. Betul ke aku masuk engineering ni? Padahal aku lebih minat sains komputer. Aku minat programming. Walaupun programming tu boleh buat orang giler, nak kene belajar mekanikal, pembuatan, lagi buat aku giler.

Memandangkan sebelum ni aku tak aktif, di UTeM ni aku manfaatkan seluruh masa dengan join macam2 program. Tujuan, nak kenal ramai orang. Zaman sekolah, aku tak matang lagi so malas nak join program, perangai masa tu pon still kanak2 eventhough time Form5. huhu Tengok flashback zaman sekolah, zaman matrik, aku tak join apa2 pon result tak top jugak, so ada baiknya aku join perkara yang bermanfaat untuk sideskill aku tapi maintain result. Walaupun tak gempak macam orang lain, at least balance antara akademik dengan non-academic. Selama 2tahun lebih aku kat UTeM ni, alhamdulillah banyak ilmu dan pengalaman yang aku dah dapat terutama sekali dalam persatuan. Aku tak tahu jugak macam mana aku tiba2 boleh terjebak dalam organisasi ni.

Nak cakap result aku tak gempak, so tak payah join mende2 program ke apa.? Aku teringat zaman aku kat Maahad dulu, ada ustazah cakap "buat keje niat kerana Allah, insyaAllah ilmu yg kita belajar dalam kelas pon jadi berkat." Cuba kalau aku tak join program, persatuan ape semua tu. Apa yang aku buat? Aku tengok movie, main, tido, makan. Study tak banyak jugak pon. Macam sama je macam sama je macam sama je. hehehhehe

Tapi aku sendiri tak dapat nak agak future aku macam mana sebab aku tak tahu nak jadi apa nanti. haha Minat benda lain tapi belajar benda lain. Nasib lah. Mungkin ada hikmah disebaliknya.
.
.
.
.
loading
.
.
.
.

#salamAwalMuharram
#sakittaksembuhlagi
#ceritatakhabisnantisambunglagi



xoxo, HS


September 19, 2013

luaran nampak gagah tapi sebenarnya lemah tak berdaya




Assalamualaikum wbt. Salam satu Malaysia. Salam Melaka maju negeriku sayang, negeri bandar teknologi hijau, Melaka bandar warisan dunia.


Kenapa aku luahkan segala-galanya menerusi blog, facebook, twitter? Sebab, aku tidak punya kakak nak kongsi suka duka. Aku ada abang tapi tak semua benda aku boleh berkongsi dengan abang aku. Segan tahu? huhuhuhu Nak kongsi kat ma abah lagi lah takot ma abah risau pulak keadaan aku. Aku cakap aku eksiden tu pon dah bising takot jadi pape kat aku padahal the day before aku call tu aku eksiden. huhuuhuu Nak cerita kat kawan2 pon, aku ni bukanlah jenis yang suka luah perasaan kat semua orang. Just, ada lah kawan2 tertentu yang aku share something tapi terhad jugak kan. Nak luah kat diari, tulisan tak cantik so malas lah. hehehhehehe Nampak tak keypoint dia malas? Dia? Eh, aku lah tu.. ngeee~


Ohhh nak kata aku ni asyik berdrama, asyik post2 update facebook. Eh dah suka ati aku lah. Dah banyak kali dah kan aku pesan. Kalau tak nak baca, jangan sesekali stalk atau bukan profile aku. Kalau tak jadi jugak, boleh lah unsubscribe or unfollow facebook aku tuh. Tapi yang aku geramnya yang duk mengata ke ape ke pasal aku tuh of course lah suka bukak profile aku kan? Kalau tak, takkan lah naik kat newsfeed tu. Macam aku lah.. Bila aku stalk someone tu, tiap2 masa orang tu update status, terus kuar terpampang kat newsfeed aku. Tapi takpela. hehhehehe


Oh, dah lari jauh sikit nak break pon susah ni. hihi Luaran nampak gagah tapi sebenarnya lemah tak berdaya. Memang aku akui aku ni jenis baik, jujur. Aku tak tahu lah orang fikir aku ni ape ke kan. Sebabnya niat aku nak menolong. Memang dulu, apa je yang orang mintak tolong aku, aku tolong tapi tengok keadaan jugak lah masa tu aku busy ke tak ke. Tapi agak kecewa jugak lah bila kebaikan aku ni disalahgunakan, lebih kecewa bila disalahtafsir. huk3 Aku boleh tolong orang tapi kene tengok jugak limit aku ni macam mana. Mahunya aku jalan kaki pusing2 satu UTeM lepastu orang ajak aku gi jalan2 ke Dataran Pahlawan ke mana2 ke memang sakit lah. Tambah2 pulak kalau aku yang drive kete. Lagi lah. Jalan2 pulak bukannya kejap, mestilah lama jugak kan.. Lepastu, kene pulak ngan aku ada program malam tu ke kan. Perghhh memang sakit lah mak macam ni.. Program pulak macam boleh buat orang stress memang lah. huhuhuuh

Yes, aku juga akui aku ni student yang multitask (lantak ler kome nak bahan aku ke ape ke. dis is my blog. so just let me do everything with my blog.). Multitask sebab sambil makan sambil online, sambil drive sambil sms. So, kalau orang mintak tolong aku jadi S/U pape ke memang aku tolong la sebab aku  mahir bab tu. Kalau tak mahir, buat ape aku nak jatuhkan diri aku sendiri ye dok? Aku ni S/U kan, so keje aku memang taip2 tulis2 sume ni. Tapi kalau time2 presiden atau pengarah program perlukan aku, time tu aku ada hal ke sakit ke memang kene faham lah. Aku ni bukan robot boleh buat keje time aku sakit. Aku jugak bukan boboiboy atau Naruto boleh klon diri jadi 3 hingga 99 orang tu. huhuuh Kalau itu keje aku, secepat mungkin aku akan siapkan, insyaAllah. Tapi kalau keje orang lain pon aku kene buat, keje aku pon aku kene buat, memang ohsem lah aku ni kan.. Ye lah. Semua benda orang nak suruh aku buat.

Untuk pengetahuan, ma abah aku bagi aku kereta untuk aku ulang alik ke kampus. Bukan suh jadi driver orang. Kalau suh jadi driver boleh. Driver bergaji lah ye. Nak kata aku berkira? Go ahead. Makan pakai duit minyak aku ma abah aku yang tanggung. Nak harap ptptn memang tak makan lah aku asyik bagi kereta aku makan aje. Sebab tu lah, akhir2 ni aku terasa lumpuh sangat2 sebab kereta masuk bengkel gara2 eksiden 1September2013 baru2 ni. Nak gi meeting ke program ke memang tersangat limited sebab takde transport. Kalau terpaksa sangat, orang kene jadi driver aku. Tapi aku ni tak nak lah menyusahkan orang tambah2 bab2 driver kereta. Aku faham macam mana perasaan driver sebab aku pon seorang driver. Sebab tu aku kalau boleh, tak nak menyusahkan orang. So, sebab tu lah agak banyak kali jugak lah aku skip meeting n tadi program Ramah Mesra bersama Ketua Menteri Melaka pon aku tak pergi jugak sebab takde transport (tak sihat sangat sebenarnya ni. hehe). Tunggu lah aku dapat kereta aku. Tiap2 malam suruh gi UTeM pon insyaAllah aku pegi. Itupon kalau aku takde keje lain lah and make sure masa tu aku sihat walafiat. huhu


Bila jumpa depan2 memang aku tak berani nak cakap yang aku ni sedih ke nak marah ke tak puas hati ke sebab aku nak jaga hati orang tu. Jangan buat aku cakap depan2. Kalau tak, memang seminggu lah tak bertegur nya. Walaupun limit tak tegur sapa 3hari je. Sebab tu kalau aku tak puas hati ke sedih ke ape ke aku akan pendam kat hati je atau pon cerita kat roomate. Itu kalau tahap tak boleh nak tahan dah tu. Pastu kat blog atau facebook, memang jarang sangat2 aku nak cerita something lepas tu tuju kat sape2 siap tulis nama. Oh itu bukan aku. I'm profesional eventhough ada adegan "siapa yang makan cili dia terasa pedasnya" huuhuhuuh Well, kita sarcasm lah sket2. Kalau orang faham, faham lah. Kalau tak faham, takpelah. Tak mintak pon untuk orang tu faham apa2 yang aku post tu. Walaupun aku tahu akibatnya, aku tak boleh nak buat ape dah sebab itu je yang aku mampu buat. huhuhuhuhu



Aku dari luar memang nampak gagah. Asyik senyum sengih2 kat semua orang yang aku kenal sampai orang cakap "eh dah ko kenapa asyik senyum2 sengih2 ni?" Kalau tak senyum kang orang kata kiter sombong pulak. huhuhuhu Tapi aku senyum pon, kadang2 fake smile sebab maybe masa tu aku tengah sakit ke, stress ke, pressure ke... Cuma satu je lah situasi yang aku tak boleh nak buat fake smile. Time aku mengantuk . hahhahah Tapi2, dalam masa aku gagah, aku sebenarnya adalah insan yang lemah tidak berdaya. Kenapa aku cakap macam tu? Yelah. Aku kan tak berani nak face to face cakap or share masalah aku melainkan orang tu aku betul2 boleh percaya. Eventhough aku percaya, aku pon tak boleh nak pastikan dia tutup mulut rahsiakan apa yang aku cerita tu sebab setiap manusia ni lemah. Ada je kekurangan. Aku pon ada kekurangan aku sendiri.


Maaf lah kalau ayat2 aku ni pedas sangat buat sesiapa yang membaca. Harap pada yang pernah baca ni, baca je lepas tu terus lupakan. Sebab motif aku taip blog ni pon sebab aku nak lupakan semua hal yang menyebabkan aku stress ni sebelum aku masuk tido. So that esok aku handle program dengan muka ceria. Aku takot je kalau dengan kepala sakit ni, nak tolong arrange Arked tu lagi, boleh tambah sakit aku ni. huhuhuh So sekarang ni ada baiknya aku tido. Kepala macam dah hanyut je ni.. Degil tak nak tido awal. hohohohohooho


Okay.
Sekian ampun dan maaf dari aku yang serba kekurangan,
HS


August 15, 2013

masih belum bersedia





Assalamualaikum dan salam 8 Syawal 1434H.


Malam ni nak menaip ringkas je. Taknak panjang2. Letih pulak menaip panjang2. hurmmm....



Masih belum bersedia.. Macam2 ni haaa yang belum bersedia. Antaranya;


  • serius dalam perhubungan
  • belajar memasak
  • jadi MPP? 

First, serius dalam perhubungan. Sekarang ni baru 21tahun. Kalau boleh, lepas grad atau hampir2 nak grad tu baru nak serius. Sekarang ni, main2 je la dulu. Oh maksud main2 tu bukan main2kan perasaan orang k. Kiranya punya ramai kawan laki tapi takde nak tangkap cintan cintun ngan depa. Eventhough ada yang dah express their love, cakap terus terang je tak nak, nak tunggu grad dulu baru fikir mende alah ni. hew2 Yang faham, alhamdulillah. Yang tak faham, terus dah tak nak kawan. hmmm Nak buat macam mana. Terima je lah dia taknak kawan ngan kita. Harap awak bahagia k dengan orang yang awak kawan tu. Oh, ada gak ajak kuar tengok wayang lah, kuar makan lah, berdua. Berdua? Oh memang awal2 lagi tolak. haha Aku ni paling2 sikit pon, bertiga. Of course lagi sorang tu kawan perempuan aku. Tak mau lah kuar berdua je. Eventhough orang kata nak tengok kita safe ke tak ngan dia, when i said no then no. Lepastu yang cakap suka tu ade tp nasib baik dia dah faham aku ni macam mana so dia tak try la. Katanya kalau aku cakap aku suka dia, dia boleh cair. hahahah Kalau tanduk ni naik atas kepala, nangis tak berlagu lah dia tu dipermainkan. Tapi aku ni dah insaf dah setelah dikecewakan. So tutup rapat2 pintu hati ni untuk yang halal. ngee Dua tahun lagi insyaAllah bukak sikit2. =)




Secondly, belajar memasak. Aduh, ini pon satu hal jugak aku memang susah nak sedia. Memang aku pandai masak nasi, goreng telur, murtabak megi, bakery. Cumanya tu lah... Nak masak lauk sedap2 tu tak dapat lah. Ape orang kata, pandai masak pon tak guna kalau malas. Sebab tu aku tak pernah2 nak sedia bab masak ni. Nanti kang asik aku je yang kene masak. Aku ni dah ler malas sket nak masuk dapur buat masa ni, umur 21tahun ni. InsyaAllah, nanti duk umah sewa pandai2 la belajar ngan kak dara, mak dara sebab aku sorang yang macam kanak2 ribena lagi dalam kalangan housemate time rumah sewa nanti. hew2 Satu lagi, orang kata gak, tangan yang pegang stereng kereta ni memang susah nak pegang sudip dan kuali serta periuk. haha Tak tahu lah sejauh mana kebenarannya tapi terkene jugak lah kat batang hidung ni. hahahahah Bak kata abah aku kepada ma aku pasal aku "nanti pandai2 lah dia masak bila dia nak makan".



Ketiga, MPP? MPP stands for Majlis Perwakilan Pelajar. hmmm Tengah berfikir2 lagi nak jadi ke tidak. Kalau takde orang nak jadi sangat, aku try ler. Memang ramai gak yang suruh aku jadi tapi kalau sampai tahap kene paksa, memang susah jugak nanti. Nasib ler aku minat bab2 berorganisasi ni so kalau jadi pon insyaAllah kurang sket kejutan budaya berbanding dengan orang yang takde pengalaman berorganisasi ni. Apa yang aku boleh cakap, insyaAllah kalau ada rezeki, jadi la. Takde rezeki, ada rezeki kat tempat lain. Bersangka baik dengan rezeki Allah. =)



Itu je kot setakat yang terlintas dalam kepala ni. Oh, sepatutnya aku dah kene balik berAmalan Kejuruteraan sekarang ni tapi aku dapat mc 1minggu. hik3 Nak sangat ponteng kan. Dapat nyakit, terus dapat mc. haha Ok lah. Nak sambung tengok cite lak.



xoxo, HS



August 12, 2013

imaginasi seorang gadis akan hari bahagianya




Assalamualaikum san selamat hari raya serta selamat bercuti-cuti buat warga kampus IPTA selain penuntut Tahun 2 UTeM dan penuntut IPTA yang sedang berpraktikal ! hew2



Tajuk kali ni agak starring. Masing-masing ingin mendirikan masjid bukan? Tak kira jantina, lelaki mahupun perempuan. Tapi, masjid yang bagaimana kalian idamkan? Lain orang, lain cara, lain pendirian dan juga lain impian. Aku juga lain.


Di usia aku sepuluh tahun, aku impikan majlis kahwin yang kiut2 ala2 perkahwinan Barbie Swan Lake tu. Tepi2 tu ada tasik, ada budak2 kecil jadi flowergirl, gaun yang aku pakai mestilah ala2 princess gaun kembang2 tu haaaa !


Di usia aku tujuhbelas tahun, sewaktu Form5, masa tu aku belajar bab Munakahat dalam Fiqh. Alhamdulillah sedikit sebanyak aku tahu apa yang wajib, sunat, makruh dan haram dilakukan sepanjang proses munakahat berlangsung. Tapi, masa tu walaupun sudah tujuhbelas tahun, aku masih lagi tak matang (lambat matang), so, jadi, aku tak terfikir pon lagi soal masa hadapan aku.


Di usia aku sembilanbelas hingga duapuluh tahun, di waktu  ramai sahabat handai rakan taulan sebaya aku kahwin dan bertemu jodoh masing2, baru aku terfikir dan berfikir soal masa hadapanku bagaimana (baru matang kot). Mulanya angan2 dan impian aku memang macam dari kecil lagi iaitu ingin pakai gaun princess di hari bahagia (siap survey lagi rupa gaun pengantin yang kembang2 tu siap ngan harga. oh harganya yang aku tengok hari tu RM400). Memang mahal. So, KIV dulu bab persalinan.


Nak try decorate hari bahagia idaman aku ni. Kalau tak nak baca, boleh close lah, tak payah nak baca angan2 aku yang merapu meraban bagai ni haa... hahahha



First and foremost, merisik. Merisik dalam fon memadai kot. Just si lelaki tu call ma atau abah cakap nak datang rumah. Lepastu kalau ditakdirkan si lelaki tu rumahnya jauh beribu batu, bawak terus rombongan meminang. Eh2 rombongan tak semestinya ramai tau. Bawak mak, ayah, adik beradik je. Yang lain tak nak. Lepas tu hantaran tu suka hati lah nak bawak ke tidak. Nak2 kalau aku tak tahu lelaki tu tiba2 datang cilok no fon mak aku dari mana lah kan.. Buat surprise sampai aku pengsan lagi bagus. haha


Oke, tunang tak nak lah lama2. Tiga bulan cukup lah kot. Sedang2 je tu, tak lama, tak kejap. Dalam tiga bulan tu, insyaAllah sempat je kot nak siapkan semua persediaan. Nak bermadah kawan2 dalam facebook pon boleh. Gunakan teknologi canggih sebaik mungkin. Oh ! Tapi3.... Yang facebook tu valid untuk kawan2 je. Untuk cikgu cikgu ustaz ustazah lecturer dekan semua tu insyaAllah akan ku madah jua hingga ke Perlis dan Melaka yaw tak lupa juga Maahad tersayang. hehe Oke done bab madah2. NEXT~



Pelamin? Perlu ke tak ye? Kalau yang ada kerusi macam raja tu ku rasa tak perlu kot. Cukup kerusi jati yang ada kat rumah ni haaa.. Gunakan kreativiti sebaik mungkin. Langsir background boleh pinjam yang sepupu sepapat sanak sedara punya. hahhahaha Itupun tempat nak bergambar bersama sanak saudara dan kawan2. Last2 orang lain jugak amik alih tempat tu jadi tempat posing. (macam yang aku suka buat sekarang ahhahahah)


Makanan? Makanan tu penting. Sebabkan aku suka makan, so aku tahu kalau orang tak dapat makan ni macam mana. hehehehe Makanan nak buat berapa banyak? Kawan aku yang kenal aku dan aku kenal dia dari sekolah rendah sampai U sekarang ni, tak lebih tak kurang 1000 orang. Tak masuk lagi saudara mara dekat mahupun jauh agaknya lebih 500orang. Tambah kawan2 ma ngan abah aku lagi. Tambah lagi 100orang konon2. Jadi 1600orang. Tapi bukan semua datang. Bajet2 1000family. 1family kalau 2-4 orang macam mane? *tekan kalkulator kira* Aku pon pening kalau fikir bab nak jemput orang ni. Tak jemput kang, kawan merajuk. Kalau jemput, macam tu lah bajet dia. 1000++ orang. haaaa So tak nak fikir jugak yang ni.. Masak ape semua tu pon tak nak fikir lagi.


Maskahwin? Bagi aku, maskahwin yang wajib je la. Kat kelantan berapa ye aku pon tak tahu. Kalau tak tetap, suka hati laki tu le nak bagi berapa. Nak romantik sikit, bagi maskahwin ayat alquran, hafaz satu surah ke macam tu ke. InsyaAllah apa pon ku terima asalkan kau milikku. wakakkakakaka


Hantaran..... Yang ni pon terserah lah. Atas kemampuan laki tu r nak bagi bape dulang, bape RM. Tengok atas kemampuan aku jugak nak bagi balik kat dia berapa. hahahah Adoi, kalo ikutkan hantaran ni, aku nak mende yang aku nak je. Selalunya orang buat hantaran bagi higheels kan? Aku taknak sebab aku tak pakai higheels, so drop 1. hoho Barang make up pon boleh drop jugak sebab aku tak pakai. Tapi yang aku demand, KEK. Mesti kek coklat homemade oke. Yang beli kedai tu tak payah lah. Buat makanan ayam je nanti. hahahahhaha Wang hantaran? Tak wajib pon kan. Tengok lah laki tu nak bagi ke tidak. Kalau dia baik hati dan pemurah serta dermawan, dia bagi. Kalau tak, nanti dia boleh bagi baby comel kat aku. hahahah Betol ape aku tulis nih.. Ishhh angan2 semata-mata. (^_^)




Agak-agak bila aku nak kawin ye? Dalam perancangan hidup aku yan aku tengah rancang sekarang ni, aku nak grad dengan status dah bertukar jadi puan. Oh bisakah ku buat semua itu? Bisakah ? Bisakah? Aku hanya mampu merancang, Allah menentukan.


Lagi satu, dalam kepala aku ni asyik demand orang Melaka je ni pasai pa ???!! Adeyhhh !!  Walaupun ku tahu hasratku bakal ditentang kencang dan hebat oleh ma aku. huhuhu Nak buat camne kalau hati ini sudah terpaut dengan keramahtamahan orang Melaka.. opppsss !  Bukan nak kata orang negeri lain tak ramah. Tujuan sebenar ialah aku nak khoje kek Melako haaa ! Kang kalau suami orang Kelantan, kompem2 tak boleh khoje kek Melako eh jang oiiii... hahhahah kannnnn. Lagi satu.. Kalau mertua orang Melaka, nanti sonang nak balik tiap2 minggu bulan. Nak rapatkan hubungan ngan mertua lah katakan.. Nak jadi menantu solehah lah katakan.. hoho ~ (motif sangat3) Nanti puasa boleh puasa rumah mertua lepastu malam raya or 2-3hari sebelum raya cabut balik Kelantan la oiii... Ingat aku ni dah lupa rumah ke? Oh no never la.. Tapi kene fikir jugak ada cuti ke tidok.. huhuhuhu


Salah satu sebab aku nak kawin awal, kalau dah kerja nanti, majikan tak akan dapat tak luluskan cuti raya aku sebab aku dah kawin. hik3 Kalau kerja nanti belom kawin, masak r kene buli kaw2 tak dapat balik raya. hohohoho



Rasa macam banyak lagi kot nak berceloteh tapi dah pukul 1pagi. Nak tido lah pulak. Oke lah. Selamat malam baby busuk sayang ! hahahha

August 10, 2013

Translead MAKLUM Lead 1 (PART2)



Assalamualaikum dan salam Ramadhan diucapkan kepada semua pembaca.


Tak pasal-pasal kene marah. "Kenapa lepas tangan tu?" Nak buat macam mana, memang tak bergaya lah terjun sebelah tangan bukak, sebelah lagi tutup hidung.

Sedutan episod PART1 yang juga boleh diikuti di sini.


Jam 1515, kami berkumpul untuk sesi LDK. Aku, kumpulan 3. Fasilitator aku dua orang, encik Faisal dan "abang" Izzat (abang lah sangat)... Sebelum tu, kitorang berkumpul dan encik Hirman bagi taklimat sikit. Disuruhnya fikir cheers kumpulan. "boleeehhhhh takkan laaa tak bolehhhh......" (tagline beliau) Masa dah dalam group tu, kami berLDK. LDK 1 : Ice Breaking. Ice breaking kali ni siyesly lain dari yang lain. Diberi sehelai kertas A4 dan sebatang pensil HB. "Pen tidak dibenarkan" katanya encik Faisal, sebab nampak aku pegang pen kot. hahaha Oke, sesusai dapat tu, diminta lukis gambar sendiri. Guna tangan yang tak pernah guna. Means, kalau kidal, kene lukis muka sendiri guna tangan kanan, begitu jugak sebaliknya. Oke fain. Memang entah pape la aku lukis. Dah la aku ni memang tak pandai melukis. hahhaha Lantak r hodoh pon. Janji bahagia. Bolehhhh... takkan laa tak boleehhhh... Dah habis lukis tu, kene lipat kertas tu jadi kecik lepas tu bagi kat fasi. Lepas tu fasi bagi random sorang satu. Tugas kitorang adalah cari pemilik muka tu dan interview dia 3kelebihan dan 3kelemahan dirinya. Aku dapat gambar muka yang ada "lesung pipit kat dua pipi". Apa lagi, aku pon suruh sorang2 senyum. hahaha Last2 diorang terkejut so aku tukar plan. Aku tunjuk gambar tu sambil tanya "ni ko punya ke?" Akhirnya jumpalah jugak. Arep punya. Student UTeM jugak, FKE tahun2. Tapi aku tak familiar sangat dia. hahahaha Mula2 tak kenal, akhirnya kenal jugak.

Lepas sesi interview tu, kami diminta menceritakan peribadi kawan yang kita interview tu. Nasib baik aku tak gugup masa tu. Boleh jugak cakap walaupun aku diminta high kan volume suara aku. hahaha Jam 1650, kami meneruskan LDK 2 : Menara Bangsa . Diberi straw, dan diminta mencipta menara yang tinggi, kukuh, dan stabil menggunakan straw dan bahan alam semulajadi. Diringkas cerita, kumpulan kami iaitu kumpulan 3 tak menang antara keseluruhan kumpulan. Yang menang, kumpulan 4 kot kalau tak silap. Boleh tumbuk, boleh sepak terajang katanya. hahaahhaha Tahniah ye korang.


Jam 1915 kitorang makan malam. Makan apa dah lupa dah.. hehehe Dalam 1950 solat Maghrib dan Isyak, jamak taqdim berjemaah dan ada sedikit tazkirah dari Tuan Imam, Encik Mohd Afifi bin Mohd Noor berasal dari Pasir Mas, Kelantan. Antara initipati yang aku dapat dari tazkirah beliau:


  • Allah cipta manusia, Allah dah tahu kecacatan manusia.
  • Sedar kekurangan, baiki kekurangan itu.
  • Kesempurnaan itu hanya ada pada Allah.
  • Semangat kepimpinan - proses mematangkan fikiran kita (eg. basuh pinggan sendiri).
  • Patuh arahan pemimpin.
  • Kelemahan : mudah boring dan mudah perlekehkan orang lain.
  • Bulan puasa banyakkan bersedekah.
  • Mayat orang kurang upaya (OKU) tak akan busuk walaupun dah 4hari (mayat ahli syurga).
  • Semakin tinggi ilmu, semakin rendah diri (tawaddu').
  • Jangan pandang rendah pada orang lain.
  • Sifat kepimpinandalam diri sendiri, latih diri untuk tidak pandang rendah pada orang lain.
  • Sebagai pemimpin, hati kene bersih.
  • Tak boleh meminta-minta jawatan. 
  • Mentang-mentang jadi pemimpin, rasa hebat. Kepimpinan Islam kene ada sifat tawadu'.
  • 6 perkara yang perlu elak (dendam, hasad dengki, benci-membenci, riak, ujub, takabbur-rasa besar diri).
  • Tuntutlah ilmu itu dari buaian hingga liang lahad.
  • AlQuran dan Hadis perlu jadi pegangan.
  • Nak jadi pimpinan, jangan tengok rupa pakai dia.



Alhamdulillah. Banyak juga yang aku dapat dari tazkirah tersebut. Dan sedikit sebanyak terkene pada batang hidung aku sendiri. InsyaAllah akan diperbaiki dari semasa ke semasa. huhuhu


Selepas sesi tazkirah, program kami diteruskan dengan sesi LDK3 : Pengucapan Awam. First bila tengok dalam tentatif, ada pengucapan awam, aku dalam hati "Ya Allah, pengucapan awam? Dah le aku ni malu nak cakap depan orang ramai n aku ni fobia mikrofon ! Ahhhh sabar aje la. Moga diberi kekuatan dan keberanian." Task kami pada malam itu, kami satu team diminta berucap tentang topik yang sama tapi point yang berbeza, masa diberi ialah 1minit. Kami diberi dua pilihan samada soalan bergambar atau cabut soalan fakta. Alhamdulillah team kitorang pilih fakta. Cabut tajuk, dapat tajuk "Keamanan Negara", diberi masa 2minit untuk berbincang. Dalam masa yang terdesak tu, aku pilih point tentang PRU13. Okay, sementara 2minit tu, aku fikir ayat. Dah ler aku ni fobia dengan mikrofon. Nak cakap spontan memang susah ler. So inisiatif sendiri, reka ayat dulu. Kalau tak ingat masa tengah berucap, aku guna konsep "halaalan toyyiba". huhuuu Antara ayat yang aku draft ;

"Sepertimana yang kita tahu, PRU13 baru-baru ini menampakkan generasi baru bangkit untuk melawan negara, ditambah lagi ura-ura mengatakan SPR tak telus dan sebagainya, adanya demonstrasi jalanan yang menjejaskan keamanan negara. Apakata semua pihak bersatu untuk keamanan negara?"

But, seperti yang disangka-sangka, memang ucapan aku stuck di tengah2. Tapi tak sangka pulak masa aku pegang mikrofon tu, takde lah nak ketar2 macam dulu2. huhuu Alhamdulillah, bila stuck tu, ada kawan yang support aku. Tolong sambung ayat aku. Dah dia sambung, aku main hantam sajalah ucapan aku tu.. Bila aku berucap tu, rasa macam dihargai sangat sebab for the first time, seramai lebih kurang 200orang dengar apa yang aku cakap, walaupun aku sendiri rasa tak berapa confident. huhuuhhu Siap ada yang ambil video lagi. Segan pulak. Risau pulak suara macam katon. hahahahhaha  Bila team kitorang dah habis, encik Hirman bagi kesimpulan. Yang aku ingat, "Apa yang kita nak demi keamanan negara? Demonstrasi atau demokrasi?" Adoiii sebijik terkene kat muka aku. huhuuhu Takpelah, aku terima ia sebagai pengalaman. Tak boleh asyik nak fikir negatif. Kena fikir positif jugak. huhuuuhu  Then, program kami berakhir pada malam tu dengan adanya sesi bersama fasi yang hensem dan comel ini.. heheheheh



Hari kedua kami bermula dengan solat Subuh berjemaah, tazkirah Subuh. Hari kedua aku di Pulau Kapas terjadi tragedi. Tak tahu ler salah makan ke, terminum banyak air laut ke sampai terkene diarrhea. heh Penat ler. Aku rasa dah macam dehydrated dah sepanjang hari tu. Mana tak nya, aktiviti sangat pack. Pagi tu lepas sarapan, aku mintak ubat. Pagi tu start dengan senamrobik. Perghh gaya senamrobik dia, dengan muzik iringan, memang syok giler lah. haha Lepas senamrobik tu, kami team Udang, aktiviti kami secara tersusun adalah :


  1. canoeing dan rafting
  2. snorkelling
  3. jungle trekking
  4. fishing


Untuk canoeing tu, disebabkan aku datang lambat (sakit perut, paham2 sendiri lah), terpaksa partner dengan fasilitator.. orang panggil dia BIJAN. Dan, pedal untuk canoe tu, ada satu je tinggal. So, mula2 masa tengah berkayak tu, aku ler yang kayuhkan bawak abang fasi tuh. Macam bawak bos pon ada jugak. hahahha Nasib aku ni pandai jugak ler kayak. So takde lah banyak songeh tak reti nak pusing2 kayak tu. heee Aku selamat kayuh sampai ke tempat kitorang rafting. Lepas first rafting tu, si Bijan ni nak kayuh pulak katanya. Aku pon secara tak langsung jadi mem besar kat situ. hahahahah Tapi memandangkan perut sakit, so aku ni senyap aje lah. Malas cakap banyak. Kalau tak sakit perut, memang sampai ke no tepon dia aku mintak (kot). hohohoohoho

Bijan (paling kiri)
sumber gambar : kak ida yang comel pakai tudung oren :)


Aktiviti kedua, snorkelling. Bab snorkelling aku memang fail. Air asyik masuk lam hidung je. Sampai ke sudah aku tak reti snorkelling. Last2 hanya mampu tengok pasir je dalam laut tu. Agak jeles la jugak sebab kawan yang lain siap jumpa ikan todak, ikan buntal, NEMO, batu karang yang cantik.. Siyes jeles ngan korang !!!! (T_T)

Jungle trekking best walaupun tak thrill macam trek sebelum2 ni kat darat. Biasalah tu trek kat pulau. Tak de thrill sangat. Jalan dia pon terang je. And, aku rugi jugak la sebab tak bawak fon. Suasana kat hujung tu, memang cantik sangat2. huuuuu


Gambar : sini


Malas nak sambung lagi. So, to be continued la.. hehehe





xoxo, HS

July 06, 2013

Translead MAKLUM 2013 Lead 1 (PART1)


***Entry yang agak panjang. Jika terasa tak tahan mata nak baca karangan skema bajet A+ SPM, boleh lah tekan close kat atas kanan ye**

*Gambar dikreditkan kepada empunya gambar, saya download semuanya semata-mata nak buat entry ni*

Assalamualaikum. Salam sejahtera. Salam satu Malaysia. Salam Melaka maju negeriku sayang. Negeri bandar teknologi hijau. Melaka 750 tahun. Salam MAKLUM dan salam kapas buat warga Pulau Kapas khususnya.


Buat pertama kali selepas 4tahun bersara dari sebarang kem kepimpinan, kini aku turun kembali ke medan kepimpinan. Kali pertama sertai kem kepimpinan tak semestinya tak pernah berada dalam barisan kepimpinan cuma sebelum ni tak diberi kesempatan sertai sebarang kem kepimpinan sehinggalah diseru untuk sertai Translead MAKLUM Lead1 yang bagi aku, kem ni adalah kem yang sangat-sangat high level sebab melibatkan semua IPTA di Malaysia.




MAKLUM itu sendiri bermaksud Majlis Kepimpinan dan Latihan Universiti-universiti Malaysia. Nama yang cukup gah. Dan sudah semestinya ianya untuk mereka yang berkepimpinan tinggi seperti Majlis Perwakilan Pelajar. Kalau lah sebelum ni aku tahu, lepas pergi Translead ni aku kena apply MPP, rela aku tak pergi. MPP tu besar amanahnya. Takut juga tak tergalas amanah yang diberi. Namun...


Alkisah bermula setibanya di Pusat Persatuan Pelajar, UTeM 29Jun2013 jam 2030. Aku menunggu dengan sabar bas yang dijangka tiba jam 2100 pada malam itu. Lama juga menunggu rupa-rupanya bas lambat satu jam. Kami bertolak dari UTeM jam 2215 dan sampai di Hentian Penyu, Rantau Abang jam 0605 30Jun2013 untuk solat Subuh. Selepas itu kami meneruskan perjalanan menuju Jeti ke Pulau Kapas dan tiba di sana jam 0720. Setibanya di jeti, tiada kelihatan seorang pun mahasiswa/i IPTA lain. Oh ya ! Kami sepatutnya berkumpul di UMT untuk pendaftaran. Kami meneruskan perjalanan ke UMT dan tiba pada jam 0815.

amik gambo lu

Kami daftarkan diri, ambil sarapan dan BA dan meneruskan perjalanan ke jeti ke Pulau Kapas. Fasilitator pertama yang aku kenal sebelum sampai jeti Pulau Kapas, kak Khairunnisa. Ingatkan kak Nisa peserta jugak tapi pelik la sebab kak Nisa tak bawak baju. Sepanjang perjalanan menuju ke jeti tu sempat la tanya kat kak Nisa, "nanti kita kat sana tido dalam khemah eh?" Kak Nisa cakap "korang je la, akak tak."


Setibanya di jeti, ape lagi, manfaatkan kamera fon lah. Walaupun kamera saya tak secantik kamera awak, still boleh snap pics lagi. hihi


pemandangan dari atas jeti

setelah 10tahun tak berada di jeti, akhirnya aku kembali bergambar atas jeti


Lebih kurang jam 1015 kami naik bot dan memulakan perjalanan di atas bot ke Pulau Kapas. Alhamdulillah simptom-simptom mabuk laut tak datang kali ni. hehe Jakun jugak lah sebab dulu masa Darjah5 masih budak-budak tak faham lagi laut ke apa ke.. Sekarang naik bot nak snap lah gambar banyak-banyak. hihi












Kami sampai di Pulau Kapas jam 1105. Nampaknya mereka menanti kami dengan penuh sabar. Jauh perjalanan kami dari tempat kami turun sehingga ke tapak perkhemahan kami. Walaupun jauh, aku gagahi jua angkut hamper yang entoh berapa KG tuh.



Ringkaskan cerita, kami diberi taklimat tentang aktiviti sepanjang di kem Translead MAKLUM Lead1 sesampainya di sana. Kami juga diberi kumpulan pada masa yang sama. Aku Kumpulan3. Kumpulan 3 dan 4 bergabung menjadi kumpulan Udang. Ada 4kumpulan besar semuanya; Ketam, Udang, Pari dan Jerung. Siap dengan bendera kumpulan diberi sebagai amanah kumpulan. Ke hulu, ke hilir, ke mana-mana sahaja kami pergi, kami bawa bendera tu even masuk laut.


Seterusnya sesi pemasangan khemah. Kami diberi kebebasan untuk memilih khemah-mate masing-masing. Lepas siap pasang khemah, kami bersiap-siap untuk aktiviti WATER CONFIDENT. Aktiviti yang paling aku tak confident. haha


mula-mula kita senaman bagi regang otot-otot nak berenang


best nye mereka berenang


Water confident lah aktiviti yang paling aku takut tambahan pula kali ni water confident nye kat LAUT. Masa PLKN dulu water confident kat kolam pon dah fobia sebab ada orang main tolak2 kepala aku pulak bagi selam dalam air, mana tak fobia nye.. huh ! Nasib kali ni takde orang nak tolak-tolak kepala aku masuk air. Penat okey nak kayuh basikal dalam air laut ni. Sampai sekarang sakit tangan dan kaki tak hilang. haha Aku sampai ke bot paling last tapi aku sampai darat paling awal. haha Magic tak?? Takde magic pon lah sebabnya aku terjun dari bot tu cepat-cepat. Potong queu orang. (Sebenarnya salah naik bot. Eh tapi awal-awal tu betol lah instructor tu cakap bot belah kanan tu Udang dengan Ketam punya ke telinga aku salah dengar sebab takutkan air laut? Eh tak kan lah pulak. haha) Disebabkan aku sampai ke bot tu lambat, abang bot kecil tu "mandikan" aku guna air laut. So sweet... hak3 Ko hado? Takdo kan? 

Masa nak terjun tu, siap kene ajar lagi. Mula-mula tu control la ni, tutup hidung, tutup mata, tutup mulut, sekali masa terjun takde tutup-tutup dah. Terbukak semua hidung, mulut dan mata tu. Terus telan air laut dan air laut masuk hidung, siyes rasa macam lemas. Tak pasal-pasal kene marah. "Kenapa lepas tangan tu?" Nak buat macam mana, memang tak bergaya lah terjun sebelah tangan bukak, sebelah lagi tutup hidung. Alang-alang dah terjun tu, baik lah terjun buat gaya ala-ala burung tengah terbang. Redha je apa jadi lepas tu. hahaha

Dah terjun dan nak berenang naik ke darat, tiba-tiba Izz (bukan nama sebenar) mengadu kata kaki pedih rasa macam kene gigit by something. Nasib baik masa tu kitorang berenang-renang dekat dengan bot fasilitator. Terus ditunjuk tempat kene gigit tu. Aku ni penakut, takut lemas dalam air laut tu, so aku pon teruskan berenang seorang diri menuju ke darat. Yang geramnya, makin aku kayuh makin tak jalan. Macam ada something tarik ja kat kaki aku ni. So untuk cepat sampai, aku pon tarik lah tali yang ada kat situ. hekhekhek (kat sini tiada istilah tipu ya) krikkk krikkk krikkk


Sesampainya aku di darat, terus rasa macam nak pengsan sebab penat sangat. Yang penat itu lah, lengan ngan bahu. Sangat penat. Dalam jam 1400 kami diberi masa satu jam untuk solat Zohor dan makan tengahari. Jam 1500 kene kumpul untuk LDK. Pada mulanya aku cakap kat Zura (bukan nama sebenar), "kita solat dengan baju basah ni je lah." Tapi bila fikir balik, bila masa lagi nak tukar baju, so alang-alang nak solat tu ada baiknya tukar baju kering terus, nanti takde lah nak melekit sana sini, selesa lah sikit. Kami berdua pon tukar baju, solat jamak takdim, agak lewat jugak lah sebab tunggu giliran nak tukar baju. Disebabkan solat lambat, makan pon jadi lambat jugak. Bila aku nak solat tu, orang yang tengah makan tu cakap nasi dah habis. Aku yang tengah kelaparan ni, cakap dalam hati "tak makan dah la nasi tengahari ni sebab nasi dah habis, redha je la walaupun tengah kelaparan sebab masuk air tadi, huhuh" Lepas solat tu, pergi kat kawasan dapur, ternyata bahagian kumpulan aku (udang) dah kehabisan nasi dan air, yang tinggal ayam seketul. Takpe, ayam pon makanan jugak. Lepas tu kumpulan sebelah2 cakap ambil yang kat meja diorang nasi dengan sayur dan ayam yang baru sampai. heheheh Aku ni, apa lagi, memang orang mengantuk disorongkan bantal lah. Terus makan sahaja. Alhamdulillah kenyang juga aku tengahari tu.


Jam 1515, kami berkumpul untuk sesi LDK. Aku, kumpulan 3. Fasilitator aku dua orang, encik Faisal dan "abang" Izzat. (abang lah sangat).





to be continued ... in PART 2


xoxo, HS

June 29, 2013

apa yang aku buat, apa yang aku taip, semua nak amik kesah






Assalamualaikum dan salam petang Sabtu..


Tak faham lah kenapa orang yang sebok2 hal aku ni... Aku buat tu salah, aku buat ni salah. Aku taip tu salah, aku taip ni salah. Tak buat dan tak taip pon salah. Hey what's wrong with me ? Or what's wrong with you guys haaa??? Pleaseeee la ! Mind your own business please.


Jangan nak amik kesah lah hal aku. Twitter aku, Facebook aku, Blog aku, Email aku, suka hati aku lah nak taip ape nak post ape nak perasan comel nak marah orang ke ape ! Kalau tak suka, sila lah BLOCK, UNFRIEND, tak pon UNSUBSCRIBE je aku. 


Aku takde masa nak layan orang2 yang duk sebok2 hal orang nih. Semak kepala je. Kalau takot aku terasa kalau korang unfriend ke block aku ke, jangan risau. Aku ni memang jenis tak amik kesah hal orang. Ramai lagi yang ikhlas nak kawan ngan aku. So, kalau setakat sorang nak unfriend, 10 lagi orang datang request friend ngan aku.

Apa gunanya Facebook, Twitter, Blog kalau tak boleh post sesuka hati ye dok? Ini tak.. Apa yang aku blog pon boleh jadi gosip. Hey hey please be MATANG okeh ! Yang kau sebok2 nak baca blog aku tuh kenapa? Aku ada suroh ke? Takde kan... Gosip kalau tak betol boleh jadi fitnah dan fitnah tu lebih teruk dari membunuh.


Itu baru apa yang aku taip. Belom cakap apa yang aku buat lagi. Tak faham lah dengan manusia macam ni. Kalau tak puas hati, cakap je la face to face. Kalau takot nak cakap, pm kt FB. Kalau takot jugak, sah2 kau memang penakot. hahahaha


Aku publish post ni nanti ada lah yang nak cakap belakang aku nanti ni.. Haaaa takpe2. Go on je la. Kalau aku mati lemas kat Pulau Kapas tu nanti, aku maafkan korang semua ya. Dan aku harap korang yang suka cakap2 belakang, tapi depan2 buat2 baik dah macam hipokrit ni, bawak2 la ubah perangai tu. Nanti orang tak suka. Sape yang susah? Diri sendiri jugak. Kang nangis tak berlagu lah kalau tak sempat nak mintak maaf kat orang yang korang suka ngumpat tuh.


Aku pon pompuan jugak. So aku faham la yang pompuan ni tak kan lari dari ngumpat orang. But at least, try to elakkan dari mengumpat orang. Bukan dapat pahala pon. Dapat dosa ada lah.


Tepat jam 8malam 29 Jun 2013, nak deactive FB. So sepanjang aku gi Pulau Kapas, Terengganu ni, jangan risau lah. Tak kan ada aku muncul kat newsfeed korang nak up status setiap seploh minit.


Post kali ni agak general. Tapi kalau ada yang makan cili, dia lah yang terasa pedasnya.




Yang punya hati tisu, HS

June 24, 2013

being an electrician today . feeling great





Assalamualaikum semua !


Hari ini bermulanya Engineering Practice buat kami pelajar Kejuruteraan Pembuatan UTeM. Alkisahnya dalam jadual, kami  ditempatkan di Fakulti Kejuruteraan Elektrik untuk 3hari. Untuk hari ni, aku, kumpulan1 kene masuk Wiring Lab.


"Grouping, campur laki pompuan ye. 2laki 1pompuan."

Aku? Bertiga perempuan. Takde pon laki yang nak amik kami jadi groupmate. Takkan lah nak menggedik pergi tanya "weyhh, ko nak amik aku jadi groupmate tak?" Eh please lah... Orang lain boleh la kot. Tapi aku, jangan harap la. Kang tak pasal2 dapat malu je bila diorang tak nak. hahhahahahah I have my own pride okeh.


"Group awak pompuan semua? MasyaAllah.."
"Semua perempuan? Takpela.. Mesti kekok kan nak buat kerja ngan laki."


Eh2, jangan ingat kami perempuan, kami tak pandai buat kerja la. Apa guna amik engineering kalau tak nak belajar buat sendiri ye dok? Tak reti boleh belajar. Kalau group ngan laki, of course lah aku jadi supervisor je nanti. haha

Orang nak belajar jugak, bukan awak sorang je. Kalau tak bagi peluang, macam mana nak belajar?


Nak cakap panjang2 pon dah penat sangat jadi electrician hari ni. So, let the picture story. =D

SAMPLE:







JOB DONE BY ONE MOMMY AND TWO GIRLS:









Alangkah bahagianya bila first attempt lampu dah nyala. heehooo ! Alhamdulillah. Tapi silap pasang kat soket. Aku lah tu yang silap pasang tu. Nak buat camne, asik tertukar je wire earth ngan wire life. haha suweiii ! 


Okay, iklan sekejap. Sesaje snap picca di UTeM Highlands. oyehhh2 ! Kenangan ni. Bila lagi dapat snap pics kat UTeM Highlands nih. hahahhaah *poyo je ayat*



Oh, pegi HEPA semata-mata nak amik info pasal program TRANSLEAD. Tapi lupa pulak nak amik surat pelepasan kuliah. haha Kene pegi HEPA lagi lah jawab nye lepas ni. huk3




Some stories from me. Si Dayah Seman yang penat. 


p/s: Niat nak buat part-time job terbatal sebab teringat nanti bulan puasa susah nak pergi tarawih tambahan sekarang penat jugak berAK ni. 


xoxo, HS






June 12, 2013

Food Review #1 : Qasreena Cafe, Bukit Katil, Melaka




Assalamualaikum dan salam 1 makanan Malaysia semua !


Tadi lepas je setel paper Statistic & Probabilities, singgah Mydin MITC jap beli barang lepastu balik kolej solat Asar semua then jam 6.35ptg, terus shoot ke Qasreena Cafe . Sebenarnya housemate teringin nak makan nasi kerabu kat pasar malam Kg. Tun Razak tapi apakan daya dah jam 6.30 teruskan hajat untuk makan di Qasreena Cafe saja... Buka puasa kat situ je terus.



Sebenarnya ini dah kali ke berapa dah (lupa) pegi Qasreena Cafe ni. Masa first time (dulu) pegi Qasreena Cafe ni, dalam hati kata


 "Wahhh ! Elegannya kedai ni. Boleh buat macam candlelight dinner je suasana dalam cafe tu sebab serius I said, so romantika ! " 


Itu pandangan pertama. Dan, selalunya kalau kedai suasana mewah ala2 elegan macam tu, harga makanan pon mesti la pop2 jugak. hehehe But, not bad la.. Sesuai dengan makanannya yang sedap. Berbaloi la :)



Berbalik pada menu berbuka puasa HS hari ni, Nasi Goreng bonce bonce? hahahaha (lupa nama sih) with bandung soda (nama glamour dia I tak tahu)




Nasi Goreng bonce bonce + Bandung Soda = RM11


Harga sesuai dengan kelazatan dan keenakan nasi dan air tu. Kawan HS beli Mee Racun + Roasted Nescafe sorang lagi beli Nasi Goreng Kerabu + Lychee Ice.


Mee Racun sekarang dah tak seracun Mee Racun tahun lepas. Tahun lepas punya Mee Racun memang kaw2. Nak tahu kenapa nama Mee Racun? Pergi sendiri dan try sendiri Mee Racun. Anda pasti teracun dengannya. kih3 (promote2) Tapi takde la sampai mati tercekik makan Mee Racun tu. hoho


Oh ya ! Nak tahu kedainya di mana? Klik SINI





Ok done . Esok nak balik kampong ! Yeay yeay ! Oh first time drive sendiri Melaka-Kelantan. Moga perjalanan lancar je esok. ^_^






xoxo : HS






June 11, 2013

peristiwa yang tak akan pernah aku lupakan




Assalamualaikum.


Tersebutlah kisah yang menyayat hati. Alkisahnya bermula apabila aku asyik berlegar-legar di ruang wad hospital mana aku juga tak pasti sebab kejadian tersebut berlaku di ruang wad itu sahaja. Aku memakai baju biru berjalan sendirian, melihat gerak geri setiap pesakit dalam wad tersebut. Betapa ramainya pesakit yang bagi aku, mereka semua kritikal. Ada yang kakinya merah dan lembik, ada yang mata bengkak, dan semua pesakit itu membuatkan aku seram dan takut untuk menegur mereka.





Tak berapa lama kemudian, aku ternampak kak Ezi, Daa Daa ngan Nana kat tempat duduk luar wad tu. Aku tanya kenapa diorang ada kat situ jugak? Diorang tak jawab. Lepas tu, aku berjalan-jalan lagi sekitar wad tu dan empat kali aku terjumpa orang dan situasi yang sama. Agak kehairanan di situ.





Kali keempat aku berjumpa kak Ezi, Daa Daa ngan Nana, aku tanya mereka kenapa aku asyik jumpa orang, benda dan situasi yang sama tapi mereka tetap tak mahu menjawab persoalan aku. Akhirnya aku tanya mereka, kenapa aku berpakaian tak sama macam orang lain. Orang lain pakai baju colourful tapi aku, baju biru kusam macam dah seminggu tak berbasuh. Akhirnya kak Ezi cakap "Baju Dayah pakai tu, baju orang2 yang duk dalam bilik tu." (sambil menunjukkan tangannya kearah bilik yang perlukan rawatan rapi)





Aku terkesima. Kenapa aku pakai baju sama macam orang yang duk dalam bilik tu?






Tiba-tiba cik Nabil muncul. Cik Nabil menceritakan segala-galanya pada aku.





Katanya "Dayah, ko sebenarnya tengah koma. Dah lama dah ko koma ni. Lebih dua bulan dah. Ramai yang nak melawat ko tapi tak boleh sebab ko duk kat bilik rawatan rapi tu. Mak ko je yang duk teman ko dalam bilik tu."




Aku dengan muka tak percaya membalas "Ye2 je ko ni Nabil. Abis tu yang aku duk bercakap dengan ko ni ko koma jugak ke? Camne sume orang boleh nampak aku kalau aku ni roh, jasad aku ada dalam bilik tu?"




Nabil yang juga kehairanan berkata lagi "Itu aku tak tahu lah. Semuanya ketetapan Allah. Tapi yang aku pasti, semua orang yang nampak ko, semua tahu yang ko tengah koma, terlantar atas katil kat bilik tu. Kalau ko tak percaya, mari aku tunjukkan nama yang ko tulis sendiri kat kertas sebelum ko koma.





Nabil menunjukkan kertas yang aku tulis sendiri dalam keadaan aku separa sedar. Apa yang aku tulis kat bahagian nama ialah "Hamba Allah". Bahagian bawah tu macam blur2 je tak nampak apa.




Aku juga nampak kat bahagian luar bilik tu, ada satu kertas printscreen FB aku punya. Kat kertas tu, ada dua gambar kereta kecil macam kancil, eksiden dengan lori, teruk jugak kereta tu, lepas tu gambar aku yang aku pernah wat profile picture FB yang pakai baju kuning duk tengah sawah bendang. Kat kertas tu ada
jugak orang yang like 85K kot. Terkejut aku tengok. Yang duk komen2 kat post tu, ramai jugak lah, duk cakap, "kuatkan semangat", "semoga cepat sembuh", dan lain-lain lagi. Kat situ jugak ada komen dari Dr. Fairul a.k.a KJ kitorang, cakap "budak ni baik, doakan dia cepat sembuh atau kita akan kehilangan satu permata".






Bila ternampak gambar ngan komen semua kat kertas tu, aku terduduk. Aku ke yang duk dalam bilik tu? Aku ke yang koma?






Tiba-tiba ingatan aku kat kejadian malam tu, datang kembali. Masa tu aku tengah memandu kereta kancil aku, nak keluar dari simpang. Tiba-tiba ada lori laju datang terus merempuh kereta aku. Kereta aku berpusing-pusing, orang kat sebelah aku selamatkan diri dengan mencampakkan diri ke luar, orang belakang pon sama. Aku yang tengah hilang kawalan hanya mampu berdoa supaya aku turut terselamat. Penumpang yang duk sebelah aku ngan tempat duduk belakang, aku lupa sape. huhuhuhu





Lepas segala ingatan kembali, aku terpaku terduduk di depan pintu bilik tu. Aku tak mampu membuka pintu itu apatah lagi nak masuk dalam bilik tu. Tak sanggup untuk aku melihat rupa aku sendiri selepas kejadian tersebut. Dan lepas tu.........................................




.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.





Aku tersedar dari tidurku dan jam menunjukkan 5pagi. Aku mengucap, berzikir, dan bersyukur kerana semua itu hanyalah sebuah mimpi. Sebuah mimpi yang aku rasakan sangat2 REAL sepanjang aku pernah mimpi.




Sekian.




June 05, 2013

di sini segalanya bermula




Assalamualaikum dan salam penuh wibawa.


Dulu, zaman sekolah menengah, walaupun umur sudah 17tahun dan masa tu Form5, HS masih lagi di alam baru nak mengenal dunia. Agak ketinggalan yang mana kawan2 lain masa Form5 dah ada boyfriend, kekasih, abang angkat, ada kawan2 lelaki tapi HS tak punya kawan lelaki langsung masa Form5 tu. Sebab HS sekolah perempuan sahaja. Alkisahnya disebabkan minda ni lambat nak matang, Form5 pon masih lagak kanak2, HS langsung tak ambil peduli pasal persatuan, sukan, dan sebagainya.


Mungkin ada tapi tak aktif. Dulu pernah jugak join kawad PBSM, sukan memang tak pernah la sebab HS pandai main bola sepak je. Bola sepak equal to futsal. Memandangkan kat sekolah tu takde game futsal, so tak join la game lain. Kelab pulak, join persatuan Falak Syarie dan Astronomi. Agak aktif tapi takde lah sampai turun naik jumpa Mudir (pengetua) sebab kertas kerja pon penasihat yang uruskan. So, takde apa sangat lah kat sekolah dulu. Tak famous pon time sekolah dulu. huhuhu Tak sempat nak cipta nama kat sekolah.



Masuk matrikulasi Perlis pon sekejap je. Tak genap setahun pon kat situ. Walaupun sekejap, kenangan itu sangat2 manis ! Terasa ingin putar kembali ke zaman matrikulasi sebab kat sini sangat2 best ! Tapi kat matrikulasi pon HS tak sempat jugak nak berjinak-jinak ke arah mencipta nama. 



Sampai lah HS menjejakkan kaki ke UTeM. Walaupun bukan universiti pilihan, course engineering tetap menjadi pilihan. hehehe 







Di sini segalanya bermula ..........




Di sini segalanya bermula. Awal2 semester dah pasang niat nak join semua kelab yang ada di universiti ni memandangkan zaman2 kecik2 dulu tak nak aktif join kelab. haha Dan, alhamdulillah, Allah beri peluang untuk HS join banyak kelab di UTeM ni masa awal semester contohnya Kerex, PRS, Badar, Memanah, dan  lain-lain lagi. Motif utama sebab nak kenal semua orang.


Masuk Tahun 2 , aku ditawarkan jadi secretary of the club. Mungkin ini satu peluang untuk aku kenal dunia pengurusan so that i'll know how admins work. Da, alhamdulillah, rezeki untuk jadi setiausaha ni makin lama makin banyak orang tawarkan. Rakan Exco MPP Setiausaha Agung 2012/2013, dan sekarang Naib Setiausaha Kelab Rakan 1 Malaysia dan juga Setiausaha Society of Manufacturing Engineers.


Mungkin sebab HS suka menaip dan ramai tahu cara kerja HS macam mana so that diorang offer kat HS. Mulanya HS terkejut sebab ramai banyak offer tapi insyaAllah HS akan laksanakan amanah dengan ikhlas dan penuh tanggungjawab.


HS tahu ramai yang akan tergugat dan dengki dengan HS tapi selagi HS tak ganggu hidup orang lain, orang lain susah nak ganggu hidup HS. So sekarang, HS akan cuba seimbangkan antara berpersatuan dan belajar. Berpersatuan2 jugak, tapi belajar tu penting. If ada test dan meeting pada hari sama, HS akan pergi test walaupun meeting tu HS wajib hadir. Study comes first then organisation. =D



Nasihat HS untuk adik2 baru masuk alam kampus dan juga kawan2, ambillah peluang untuk berorganisasi supaya nanti kita akan dapat belajar cara nak bahagi masa dan berkomunikasi dengan orang atasan dan juga perlu sistematik dalam gerak kerja kita. Jangan kata engineer tak perlukan skill2 ini. Malahan, engineer lah yang sangat2 perlu ada semua softskill. Zaman kerja nanti, tiba2 bos nak kerja kita siap dalam masa 1minggu tapi dalam masa sama kita ada projek lain, kita boleh apply skill bahagi masa. Pandai2 bahagi masa tambah2 bila dah berkeluarga nanti. Barulah pasangan kita tak bising asyik balik kerja lambat je. hihi



Oke lah. Nak cakap banyak pon bukannya orang nak baca. Minggu ni study week. 10Jun2013 start final exam subject Heat Transfer. Tapi sekarang ni hati memberontak nak balik. wuuhuuuu Sabar wahai hati !




xoxo, HS




May 25, 2013

keluhan seorang mahasiswi tentang organisasi



Assalamualaikum dan salam sejahtera..

p/s : kalau tak nak baca and kalau takut terasa, sila laju2 tekan close blog ni okeyhh

Salam organisasi mampan nan berwibawa. Normal la ada naik turun dalam sesuatu organisasi tu. Normal jugak bila orang dalam organisasi tu tak buat kerja. Normal jugak bila hanya segelintir yang buat kerja. Meeting pon tak pergi, macam mana nak tahu nak buat kerja apa ye idok??


Perghhh ! Awal2 lagi aku dah smash orang yang tak pergi meeting. haha Nasib lah..


million thanx to TYDP MPP Tayalan Manoharan for the most meaningful advice; an effective meeting should ends in an hour, the MT of society should know what to discuss before the meeting.and those in 1hour, president or secretary of society should explain what to-do not to discuss what to-do in the meeting, and state the solid solution in the meeting.
dalam erti kata lain, sediakan bahan dan keputusan sebelum masuk bilik meeting, jangan dalam meeting tu baru nak bincang apa2 hal.
#sharing

Tadi ada meeting KR1M bersama TYDP MPP and kata2 diatas aku copy dari timeline FB aku. Based on kata2 diatas,  memang wajarlah buat meeting 1jam je. Buat lama2 nanti orang belakang tak alert dengan apa yang kita bincangkan. Ada yang cakap sesama sendiri and ada yang discuss dengan ahli exco sendiri. Satu jam tak sempat? Tak sempat sebab korang tak pandai nak estimate masa. Jangan nak bincang semua hal dalam meeting tu. Just appoint PIC and bagi dia task fikir sendiri lepastu present on next meeting atau cakap dalam group FB... Tak payah nak tunggu dia cakap on the spot sebab kita tak genius boleh bagi idea drastik on the spot.

Another thing is, masa meeting. Masa nak buat meeting pon penting jugak. Nak buat siang, orang ada kelas. Nak buat malam, masing2 sibuk dengan hal sendiri. Hal sendiri? Helloooo... Aku pon ada hal sendiri jugak. Kalau nak excuse meeting sebab ada kelas, no harm lah kan. Tak kan nak skip kelas semata nak pergi meeting. Kalau aku pon, aku tak sanggup nak tinggal kelas even kelas kokurikulum yang hanya 1jam kredit. Kelas lagi penting dari meeting. Tapi kalau tak pergi meeting, alasannya nak buat esaimen, nak study sebab ada kuiz, eh macam aku ni free sangat2 lah sampai takde esaimen and tak study? Padahal esoknya test malam ni aku boleh je pegi AGM bagai. Dalam satu minggu kene submit 3esaimen and aku ada 3meeting, boleh je aku siapkan semua esaimen and attend semua meeting tanpa ada rungutan. Balik meeting pukul 12 malam pulak tu. Lepastu kena tungkus lumus buat minit meeting lagi. Esaimen buat waktu petang la. Waktu abis kelas, terus buat esaimen and study. Bila dah masuk dalam organisasi, time management tu penting. Jangan nak lagha sangat main game, tengok movie sampai sume hal tertangguh. Lepastu mula lah kata last minute study lah and so on.

Lagi masalah bila orang baru nak masuk dalam organisasi ni, kene lah belajar dengan orang yang dah berpengalaman dalam organisasi. Bukan nak cakap aku tahu semua. Tapi, apa yang aku tahu, aku share je semua cuma ada jugak kadang2 tu aku lupa. Ingatan tu datang tiba2. Sebab tu kadang2 kalo aku cakap, kejap cakap mende tu, kejap cakap mende ni. Sebab ingatan aku tengah bercampur-baur la tu. hahhahah Lepastu, kalo nak belajar tu, buat cara nak belajar, dengar dulu orang cakap lepastu baru boleh nak menyampuk. Jangan nak potong orang tengah cakap. Hormat la orang tengah cakap. Kalau terdesak sangat nak cakap pon, jangan nak conquer orang sampai orang lain terbantut apa yang nak cakap. Kisah aku ni sedih lagi. Suara aku dah la perlahan. Orang nak dengar memang la susah. Last2 aku kene lambai2 eventhough dia ada kat depan aku. hahahhahah

Itu masalah bila orang baru nak masuk dalam dunia organisasi. Masalah jugak bila orang yang dah lama berorganisasi tapi naik lemak, besar kepala, buat kerja ikut kepala sendiri, tak ikut flow dan dasar universiti. Orang macam ni pon boleh buat aku geram. Mane tak nye, universiti dah tetapkan kalau nak buat aktiviti kene ada kertas kerja aka paperwork aka proposal. Tapi otai2 yang masuk air ni, yang besar kepala sangat, bagi ajaran serong pada adik2 junior kata tak payah buat proposal. Ada ke patut??? Sepandai-pandai kita pon, kita bukan staf ye abang2 kakak2.. So jangan nak memandai2 sendiri.

Kalau nak buat event ape2, standard lah kene hadap penasihat, dekan, TNC HEPA dan NC. Kertas kerja kene bagi penasihat tengok dulu, check2 ape semua.. Tak baik membelakangkan diorang semua ni. Apa gunanya mereka jika kita tak manfaatkan sepenuhnya kuasa mereka? Proposals kene reject, edit la proposal tu bagi hi-impact atau low-impact tapi biar RARE sket event kita tu. Baru lah nampak ummm sket. Terangkatttt bila orang baca proposal tu. hahahhahah

Masalah bila presiden tak buat kerja dan tak pandai buat kerja. Aku sebagai secretary kene jadi PA dia pulak. Nak kene cakap semua kerja dia. Dia pulak bukan nak catat ke ape. Lepastu lupa. Last2 aku n bff aku yang kene ke hulu hilir buat semua kerja. Dah semua orang tak buat kerja. Semua orang tak bagi kerjasama nak tolong memang lah jadi beban kat seorang tu. ishh

Bukan nak cakap aku boleh buat semua kerja ke ape tapi aku akan gerak bila presiden gerak. Kalau presiden pon busy buat kerja dia, aku sebagai setiausaha pon tak tahu nak buat apa sebab info semua presiden yang dapat. So automatically aku pon akan hilang jugak. So, harapnya presiden yang aku bekerja bersama-sama tak jadi macam previous presiden. Bukan nak mengata tapi kita take as pengajaran lah kan. Jangan sekali-kali bangga dengan jawatan tapi tak tahu apa2.

Cakap pasal bangga, "jawatan bukan untuk dimegah, dibanggakan, tapi jawatan tu adalah amanah yang orang bagi kat kita". Mungkin orang akan kata aku tamak, nak banyak jawatan tapi dah orang percayakan aku nak bagi jugak jawatan eventhough dalam kelab lain aku still ade jawatan, selagi aku mampu, aku terus laksanakan amanah dengan sebaiknya. Tapi aku ada limit jugak. Bukan 24/7 asik busy dengan kelab persatuan, kena ada masa belai jiwa, rohani, mental, fizikal, study, etc. Aku jenis yang suka kenal ramai-ramai orang sebab tu aku masuk banyak2 kelab, event, aktiviti. Dapat kawan baru. hoho Penat tu memang penat tapi kalau dah minat, penat tu tak terasa sangat.



Ouhh ya.... !  Kita ni kalau ya pon asyik sangat dengan hal duniawi, hal ukhrawi jangan tinggal. Solat tu wajib, tiang agama tu. Hilang kewibawaan bila seseorang itu tak mendirikan solat sebab solat adalah tiang agama. Bila tiang tak kukuh, macam mana nak stabilkan sesuatu bangunan?


Akhir kata, terasa banyak lagi nak bebel kat sini tapi cukup lah kot. Sekarang ni dah kul 3pagi kot tapi aku masih tak tido lagi. ishhh3 Have to sleep2 now. Esok ada event lagi kena pegi mengajar archery kat budak suksis . Aku mengajar? ahahahhahhahahaha Tak tahulah ape nasib aku esok. Harap2nya diorang tak buli aku esok. wuuuhuuuu



xoxo, HS






April 01, 2013

resepi : Pizza Maggi HS




Assalamualaikum. Evening people !

This is only short story. Petang2 tak tahu nak makan ape, and ape yg nak dibuat dengan telur? So terhasillah Pizza Maggi HS ini.



Resepi Pizza Maggi

Bahan-bahan:

1bungkus Maggi (tak kesah maggi ape2 pon)
Bawang merah (potong macam2 mane pon)
2biji Telur

*tambahan sosej, sayur campur (pon boleh)

Cara masakan:
1) Rebus maggi. Jangan rebus lama sangat. Nanti tak sedap.
2) Pecahkan telur (dalam mangkuk asing)
3)  Masukkan serbuk perasa maggi dan bawang dalam mangkuk tersebut.
4) Kacau telur, serbuk maggi dan bawang sampai rata.
5) Toskan maggi yang direbus tadi dan masukkan dalam mangkuk berisi telur yang sudah digaul rata.
6) Gaul lagi dan lagi.
7) Goreng maggi itu di dalam kuali leper. Pastikan susun maggi itu betul2 bulat macam pizza.
**Susun maggi itu tebal2, sedap sikit. hehe
8) Hidang bersama sos cili atau sos cili thai. Confirm terangkat punya lahhhh !

Sekian menu dinner malam ni. Jom2 buat. Rugi sape tak try. Sedappppp sampai nak tambah lagi. ^_^


xoxo, H







March 25, 2013

rumah sewa




Assalamualaikum.


September 2013 onwards, aku officially bukan pelajar kolej kediaman. But now 25March2013 and I'm still looking forward the house for rent. Susah gilerrrr nak cari rumah sewa kat Melaka ni. Tambah2 kalau orang yang cerewet macam aku ni. Nak rumah cantik, full furnish, area dekat UTeM, paling2 mahal nak RM100 perhead. Memang susah la nak jumpa.

Tambah lagi satu masalah bila aku tak pandai nak deal ngan tuan rumah by phone. Macam tak tahu nak tanya apa kalau tak nampak depan mata. Betol la. Another problem is dayah ikut je ape yang tuan rumah tu cakap. Kalau dia kata kene masuk bulan4, automatically dayah cakap "takpelah"... Means tak nak ler tu kan. Dah memang tak reti nak deal la... T_T

Tapi dayah reti je cari rumah. Banyak kot rumah sewa yang dah jumpa. Mahal, murah, jauh, dekat, kecik, besar, full furnish, not furnish, sume ada.


Another thing is dayah kan forever alone. Sape je yang nak duk serumah ngan dayah. Yelah, BZ girl. Bila dah busy sangat dekat UTeM tu, 8pagi keluar, 12malam baru balik. Tapi sem ni tak busy sangat. hehe Cuma kekadang tu memang sengaja membusykan diri join program2. Benefit dia, dapat kenalan baru ! hehooo

Back to the forever alone. Siyesly dayah sangat2 memilih orang untuk dijadikan housemate. Yerlahh, dua tahun bersama kot. Kena lah cari yang betol2. Housemate suka jalan, terpengaruh nak jalan jugak. Housemate suka makan, terpengaruh nak makan banyak2 pulak. Housemate suka study, kite jadi rajin nak study. Housemate suka beribadat, beramal jariah, insyaAllah kita akan mengikut jejak langkah mereka. Sebab itu dayah pilih jugak.


Last2 bila malas dan fed up sangat bile kene fikir soal rumah sewa ni, satu je option. KAWIN ! hahahha Aku ni memang tak akan lari dari perkataan ni. Aku punya life, korang jangan nak sebok boleh?? Duk umah sewa nanti memang sah2 takde guardian. And, umur 21 aku rasa aku belum bersedia lagi untuk duk umah sewa yang takde guardian. At least kat kolej kediaman ade jugak pak guard, mak guard. Terjaga sket keselamatan aku dan kete aku. Tapi kat rumah sewa nanti?? Macam2 perkara boleh terjadi.

Setakat yang duk kolej kediaman ni pon ma abah tak bagi keluar discussion, meeting malam2. Bila duk umah sewa nanti ntah2 tak bole keluar langsung. huhuhuh Tambah2 lagi guard kecik aku pon nanti tak duk sama ngan aku dah. So, nanti kalau aku tido ke mandi ke tengah meeting tak dengar fon silent ke, kalau ma aku call aku tak jawab, bila dia call guard kecik aku boleh jugak guard kecik aku tu cakap aku buat ape. Tapi nanti bila dah duk asing, memang tak tahu lah ma aku nak call sape. Nasib baik ma aku kenal jugak future housemate. So, boleh ler jadi pengganti guard kecik untuk 2tahun. huhuhuh

So, conclusionnye, moga cepat2 dapat rumah sewa yang murah dan berpatutan serta dekat ngan UTeM. Sekian terima kasih.



xoxo, H
 
2009 - 2015 | Copyright reserved | Norhidayah Mat Seman.